Posts

Showing posts from March, 2017

CARA MENGHILANGKAN SAKIT TUMIT KRONIK (PLANTAR FASCITIS)

Image
Sakit tumit kaki merupakan antara masalah biasa yang dirasai oleh wanita especially yang dah pernah bersalin atau pernah excident. Sakit tumit kaki jugak antara symtomp awal rahim jatuh bak kata mak-mak bidan. 
jom kita ikuti kisah Nadia tentang cara beliau atasi masalah sakit tumit kronik

TESTIMONI 47: NADIA EZDANIE NORAZMAN

[DERITA SAKIT TUMIT BERAKHIR SELEPAS AMALKAN SUPPLEMEN SHAKLEE]
.

Nama saya Nadia Ezdanie Norazman, berumur 35 tahun dan saya adalah suri rumah sepenuh masa. Saya telah dikurniakan 2 orang cahaya mata.
.

Pada 23 November 2015 saya di diagnosis dengan “PLANTAR FASCITIS” atau bahasa senangnya sakit tumit. Sakit yang saya alami ini adalah sakit yang teramat sangat sampai takut untuk saya untuk memulakan langkah. Kesakitan terlampau terutama di awal pagi.
.

Kronologi kes saya ini bermula dari kepulangan saya dari melancong. Pada mulanya saya ingatkan kaki saya sakit setelah penat berjalan masa melancong, mana tidaknya masa melancong tu semua tempat di jelajahi dari …

CARA MENCEGAH PENYAKIT NYANYUK SEBELUM USIA TUA

Image
Nyanyuk atau scientific names alzheimer disease adalah salah satu penyakit berkaitan otak yang bermasalah (neurodegenerative disease). Masalah ni sering berlaku pada warga emas berusia 70 tahun ke atas jika dipanjangkan umur.


Tapi lately, penyakit alzheimer ditemu seawal umur 60-an kerana beberapa faktor tertentu antaranya adalah disebabkan stress. Stress melampau bukan buatkan rambut cepat beruban, tapi otak mula bermasalah.

Alzheimer atau nyanyuk bukan penyakit berjangkit.

Oleh sebab kemerosotan memori berlaku perlahan-lahan, ramai yang tidak tahu sama ada lupa itu adalah lupa "biasa" atau lupa berkaitan dengan Alzheimer.

Contoh lupa peringkat awal:

Lupa masukkan gula dan garam dalam masakan
Lupa letak kunci di mana
Lupa ambil baki wang
Lupa nak beli apa ketika ke kedai
Nampak macam lupa biasa kan?

Tapi itu adalah tanda-tanda awal saraf telah terganggu.

Siapa lagi yang berisiko mendapat Alzheimer’s?


1- Warga emas yang berusia lebih dari 70 tahun

2- mempunyai family histor…

CARA MUDAH HAMIL BAGI PESAKIT ENDOMETRIOSIS

Image
Anak adalah anugerah bagi setiap pasangan yang dah berkahwin. Tapi bagi pesakit endometriosis, agak susah untuk mendapat anak. Apakah cara mudah untuk hamil pagi pesakit endometriosis ni? 
Ada orang nikah je, terus bunting pelamin. Ada orang 2 bulan kawin dah tunjuk keputusan UPT test dua line.
Tapi ada pasangan yang kawen 7-8 tahun masih lagi belum dikurniakan anak. Macam-macam dah buat. Ambik anak angkat sudah, pelihara kucing sudah, makan buah zuriat sudah, minum air tasik dayang bunting sudah, jumpa bidan hamil pon sudah, buat prosedur TTC dengan bayi test tube pon sudah. Tapi masih lagi belum ada rezeki anak.
Kita hanyalah mampu merancang dan berusaha. Allah yang menentukan bila tiba masanya, insyaAllah pasti dapat. Mungkin keadaan ekonomi atau kesihatan yg belum sesuai jika masih belum rezeki.
Hari ni saya nak share tentang cerita seorang sahabat yang ada masalah ENDOMETRIOSIS yang sabar menunggu zuriat dan berTTC selama 3 tahun.
APA TU ENDOMETRIOSIS?
Ni adalah gambarajah darip…

Cara menghilangkan batuk berkahak bagi bayi bawah 2 tahun dengan selamat tanpa menggunakan ubat batuk

Image
Bila anak batuk berkahak berpanjangan, hati ibu mana yang tak risau.

Zayyad pernah jadi macam ni bulan lepas gara-gara gigi nan sebatang nak tumbuh.

Seminggu non stop.

 Saya bawak jugak ke klinik untuk check takut la ada somthing yang tak okey. But, Dr cakap peparu dia okey. Huuuu. Huuu. Huuu je lah mama.

Dapat ubat banyak. Tapi 2 hari je lah saya bagi and tak nampak perubahan.

Bagi anak yang umurnya belum 2 tahun, saya memang anti ubat. Apatah lagi doktor bekalkan dia antibiotik, tapi saya tak bagi la.

Kebetulan omegaguard yg selalu saya bagi zayyad dah habis beberapa minggu. Restok jugak that time untuk cairkan kahak dia dengan cepat. Sebiji sehari je bagi makan. 3rd day alhamdulillah, he recovered!

Omegaguard bukan ubat, tapi omega-3 yang pure 100% tanpa campuran chemical atau gula atau methylparaben tanpa kesan side effect pada bayi. Bertindak melegakan dan mencairkan kahak.


Kalau anak batuk yang lama, memang saya suggest sangat berilah anak omega guard. Kahak akan keluar dengan m…

Oxidative stress punca penuaan pramatang dan neurodegeneration

Image
Memori ikan emas tanda penuaan sudah bermula yer kawan2.

Pergi dapur nak ambik sudu. Dah masuk dapur tak taw nak buat apa. Eh kenapa yer tadi nak masuk dapur?

Ha ni lah nama dia memori ikan emas.

Padahal baru je sekejap. Dalam masa berjalan pon boleh lupa. Symtom semakin tua. Hohi.

Sikit2 tu biasa la. Tapi semakin lama semakin teruk. Anda mungkin terkena alzheimer sebelum masanya. Penyakit alzhemer adalah salah satu penyakit neurodegeneration. Neuro atau neuron adalah otak dan saraf, degeneration pulak tak generate atau degrade. Bahasa mudah dia otak dan saraf mula rosak.

Antara punca alzheimer awal adalah stress akibat pengoksidaan. Tekanan dan bebanan kerja, radikal bebas, kurang bersenam, banyak makan, kurang berfikir! Erkkkkkk.

Kajian beberapa pihak terkemuka dan banyak peer review tentang resveratrol membantu mencegah oxidative stress dan penuaan pramatang.

Tindakan antioksida yang tinggi daripada resveratrol mampu menjaga DNA dan sel badan daripada pengoksidaan, serta mengelakka…

PERLU KE MAKAN VITAMIN?

Image
Aku dah makan ikut piramid makanan.

Ehhhh. Kenapa nak makan supplement lagi nyer? Aku dah makan lengkap dah. Piramid makanan tu pon aku dah hafal dah, hari makan sebijik2 ikut piramid.

Lengkap dah semua vitamin yang badan aku perlukan.

Hari2 aku dah joging. Sihat je ni badan aku. Tak payah laaaa nak suggest aku ambik supplement lagi.

Kalau orang sakit pon, makan je lah ubat. Senang je. Sibuk dengan suplement. Nanti jadi lagi sakit adalah.

Ni lah antara komen dan feedback bila approach kawan2 yang memang menjaga makan. Hoho.

Tapi tahu tak korang, kalau dulu uols ikut piramid makan mungkin semua nutrisi yang diperlukan badan cukup. Betul2 satisfied ikut RDA cadangkan.

Tapi itu dulu. Bukan sekarang.

Dulu sebiji oren cukup untuk bagi 100miligram vitamin C. Tapi sekarang 50 biji oren baru bagi 100miligram vitamin C.

Bumi kita sekarang bukan saje tandus sebab kemarau. Tapi tandus dengan zat galian bumi. Zat semulajadi pada tanah dah banyak sangat kurang sebab pembangunan dan pencemaran. Bua…

Set berpantang Shaklee atau set berpantang Jamu?

Image
2 minggu lagi dah nak due bersalin? 
Ni set berpantang Nadim. Nadim x ambik set lain selain set shaklee ni. Jamu jamu semua nadim tak ambik.

Speciallnya set berpantang ni, lepas keluar labor room lagi nadim dah boleh ambik set ni especially ESP dan ostematriks. 
Syukur masa melahirkan zayyad setahun yang lepas, proses nya sangat cepat. Hanya 20 minit sahaja. Kul 10pagi sampai hospital, 10:20pagi dah selamat melahirkan Zayyad. Darah wiladah dan nifas mengalir laju je tanpa tersekat2.

Sangat cepat bagi kelahiran anak pertama ni. Selalunya orang cakap sangat susah. Berjam-jam dan hampir lebih 24 jam orang lain lalui. Mestilah tenaga habis, ibu sangat lemah lepas sejurus baby keluar. Dengan darah banyak keluar. Of course tenaga instant diperlukan ibu untuk menyusukan anak pulak. 
So, situ lah perlunya ESP dan ostematriks untuk gantikan tenaga dengan cepat dan kalsium yang banyak keluar masa darah keluar tu. Susu ada sejak dari Zayyad keluar lagi. Jamu tak boleh makan lagi yerrrr. Tak ses…

Jeruk Mempelam dari Thailand

Image
Masa sekolah rendah selalu beli jeruk pauh ni kat kedai depan sekolah.

1 ketul ni dulu baru 30sen. 1 ketul jeruk tambah air dia banyak2 + ais. Hahaha takde kesedaran kesihatan lagi kecik2. Zuppppppppp habis pastu batuk2.

Ni jeruk dari Siam (Thailand) banyak bahan awet. Nak jeruk better, beli jeruk pak ali la yer.

Tapi yang penting nk ceritanya dulu 30sen seketul. Sekarang tak sampai 10 ketul RM 10 1Bekas kecik!! Inflasi sungguhhhh.

Konon la haritu beli kat Giant Kajang geram sebab mahal. Baru ambik sebekas dah berbelas ringgit. Balik kelantan pon beli sebotol kecik kene 10hengget. Adehhhh.

Dulu parent bagi rm 1 boleh beli makanan, boleh simpan masuk tabung lagi. Sekarang singgit nak bagi anak? Ahahhha. 10 hengget baru ckup.

Sebab tu musim sekarang, semua orang kene ada side income. Harap gaji yang 10 tahun dulu gerak 100-200 je memang tak jalan la.

Dan nak gitaw jugak, sekarang trend ke arah gaya hidup sihat dan nutrisi lengkap sudah bercambah. So, pilih lah bisnes berkongsepkan makan…

8 PRODUK KOSMETIK BERBAHAYA DIKESAN KKM

Image
PUTRAJAYA - Kementerian Kesihatan (KKM) menasihatkan orang ramai supaya mengelak daripada membeli dan menggunakan lapan produk kosmetik yang dikesan mengandungi racun berjadual, merkuri, hydroquinone dan tretinoin, yang tidak dibenarkan dalam produk kosmetik.

Dalam satu kenyataan, Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, produk tersebut ialah:
1. Moleek Day Cream 2. Adel Miracle Flawless Serum 3. Ah Beauty Night Cream 4. Ndz UV Whitening (hydroquinone) 5. Snow Cream Normal 6. Snow Cream Sensitif 7. Dnars Nar Cream  8. Ellfie Night Cream
"Notifikasi produk-produk kosmetik terlibat telah dibatalkan oleh Pengarah Kanan Perkhidmatan Farmasi, KKM berikutan pengesanan bahan racun berjadual dalam produk berkenaan," katanya.
Produk kosmetik yang dicampurpalsu dengan hydroquinone boleh menyebabkan kulit menjadi kemerahan, ruam, timbul biji-biji seperti mengandungi air, ketidakselesaan, perubahan warna kulit ke arah kehitaman selepas beberapa kali penggunaan a…

Cara menghilangkan jerawat dengan cepat dan berkesan

Image
Jerawat adalah satu masalah besar bagi remaja. Jerawat yang bernanah dan besar-besar sentiasa buat diri tak yakin untuk berjumpa dengan orang.

Apakah cara menghilangkan jerawat dengab cepat dan berkesan? Yang penting tidak membayakan kulit!

Jerawat normally akan mula tumbuh disebabkan beberapa faktor. Yang paling utama adalah disebabkan faktor perubahan hormon.

Transition daripada kanak-kanak kepada remaja, hormon berbeza dihasilkan. Daripada remaja kepada dewasa, hormon berbeza lagi dihasilkan. Period bagi wanita juga berlakunya perubahan hormon. Masa-masa beginilah kita akan tengok jerawat semakin banyak tumbuh.

Seram kadang-kadang tengok muka sendiri. Ni kan pulak bila orang lain mengata-ngata. Low confidence, sampai satu tahap rasa tak nak tengok muka sendiri kat cermin, rasa tak nak keluar rumah sebab malu takleh sorok muka, etc.

Ramai memilih untuk mekap keseluruhan muka supaya dapat menutup jerawat yang teruk. Tapi end up, jerawat sebenarnya menjadi lebih teruk!


Bagi mereka yan…

URUS MASA BISNES PART TIME: PENGALAMAN BERBISNES SAMBIL BEKERJA DAN BERBISNES ANAK DEPAN MATA MENJANA INCOME 2000⬆ SEBULAN

Image
Assalamualaikum semua.

Harini nadim nak share sikit la cerita nadim berbisnes masa masih kerja dulu dan bila dah lepas resign ni dengan baby yang masih kecik lagi.

Nadim bermula dengan bisnes Shaklee sebagai bisnes pertama seumur hidup pada akhir tahun 2013. Masuk kerja bulan 7 2012. So kira masih awal lagi la kan kerja dah buat part time bisnes.



Nadim berbisnes sambil bekerja sampai la hujung tahun lepas December 2016. 4 tahun berbisnes semasa bekerja.

So, apa nadim buat setiap hari untuk pastikan sales sentiasa berjalan??

Padahal diri sendiri kene kerja 8pagi hingga hampir 6 petang. Kerja kat lab dengan bos chinese yang sangat komited dengan kerja yer kawan2. Cuba bayangkan, NO PHONE in the lab. Waktu rehat je saya ada masa untuk pegang fon.

Ni memang realiti kebanyakan orang bekerja makan gaji. Tak buat kerja, kita curi masa office jadi tak berkat hidup pulak.

So apa nadim buat setiap hari, bangun mesti nadim pastikan seawal 5.30 pagi. Rutin nadim dah bermula. Masa ni masih single…