Posts

Showing posts from January, 2018

SUPPLEMENT MINYAK IKAN TERBAIK

Image
Anda sedang mencari supplement minyak ikan yang terbaik? 
Memperkenalkan supplement minyak ikan terbaik dunia. Omega Guard jenama Shaklee. Untuk mereka yang muslim, Minyak ikan omega guard Shaklee ni halal. 

1 untuk mama
1 untuk papa
1 untuk anak
Untuk apa?

πŸ‘‰ untuk otak yang bijak dan fokus
πŸ‘‰ ️untuk kesihatan jantung
πŸ‘‰ Untuk mengurangkan risiko kanak-kanak daripada asthma serta maslaah immune
πŸ‘‰ Untuk elakkan pembentukan kahak dan jangkitan kuman pada paru-paru
πŸ‘‰ untuk kesihatan sendi
πŸ‘‰ Untuk perkembangan minda dan mata anak dalam kandungan
πŸ‘‰ bertindak sebagai antiradang
πŸ‘‰ Untuk mengawal kolestrol dalam darah Promosi omega guard beli 3 diskaun 5% berakhir malam ni
Wassap Nadim laju-laju
www.wasap.my/60149408215

Cara menghilangkan sembelit ibu mengandung

Image
Hai semua.  Tahniah anda pregnant. First time atau dah anak ramai. Tapi, masih ada tak tahu cara menghilangkan sembelit ibu mengandung ni. 
Sebenarnya, mudah je nak elakkan masalah sembelit masa mengandung ni. 
Sembelit masa mengandung ni sebenarnya masalah biasa bagi kebanyakan ibu mengandung. Faktor utamanya, sebab hormon progestron masa mengandung tinggi. 
Usus dan makanan lambat bergerak menyebabkan susah kita nak membuang setiap hari. Najis menjadi keras bila lama tak dibuang. 
Bila kandungan semakin besar, baby akan mula mengambil segala ruang dalam rahim kita. Bahagian perut semakin sempit. Usus pon ditolak lagi ke atas, pundi kencing pon ditolak. Tu sebab, bila kandungan besar kita sikit-sikit nak kencing. Kadar dehidrasi jadi semakin tinggi pon menyebabkan sembelit. 
Ni nadim kongsikan beberapa tips yang Nadim sendiri amalkan. Alhamdulillah, mengandung yang pertama dulu dan yang kedua ni takde masalah sembelit dah lepas amalkan tips-tips ni
Cara menghilangkan sembelit ibu me…

KURANGKAN SAKIT SENDI DENGAN OMEGA-3

Image
Sakit sendi sering muncul bila usia meningkat pada 30-an. Bermula dengan fasa mengandung ketika umur ini, hinggalah usia menganjak kepada 40-an, 50-an dan 60-an. Aha, anda yang pernah ambil Panadol Extend untuk kurangkan sakit sendi dan tulang wajib baca ni!
Tahukah anda, pengambilan asid omega-3 sangat membantu mengurangkan masalah sendi? 
Sebelum tu, jom kita lihat apa kebaikan asid lemak omega-3 ini. 
Asid lemak omega-3 mempunyai banyak kebaikan untuk kesihatan dan diperlukan untuk fungsi normal tubuh badan manusia. 
Omega-3 telah dikaji secara meluas berkenaan manfaatnya kepada badan kita. 
Antara manfaat asid lemak omega-3 kepada kesihatan ialah: 
1. Kesihatan jantung
Jantung adalah organ terpenting untuk mengepam darah ke seluruh tubuh badan. Ia memerlukan nutrien tambahan untuk memenuhi keperluan tubuh badan kita. 
Asid lemak omega-3 sangat terkenal untuk mengawal keradangan. Keradangan boleh merosakkan saluran darah dan menyebabkan penyakit jantung. 
EPA dan DHA telah terbukt…

VIVIX UNTUK PASARAN MALAYSIA HALAL

Image
Vivix kat Malaysia dikategorikan sebagai makanan dan berstatus halal yang diiktiraf oleh Jakim melalui badan luar negara, yakni Islamic Service of America.

Ni adalah sijil halal Shaklee terbaru tahun 2018. Setiap tahun renew yer. Bukan 2 tahun, bukan 5tahun.

Di USA, Vivix Shaklee dikategorikan sebagai Dietery Supplement.

Dua negara ni, dua-dua ada produk vivix.

Tapi kedua-duanya tak sama. Vivix kat USA rupa dia lain. Vivix kat Malaysia rupa dia lain. Bahannya juga tak sama. Ada negara yang penduduknya tak makan anggur kerana kepercayaan agama.



Bahan Utama VIVIX malaysia:
1. Muscadine grape (vitis rotundifolia)
2. European Elderberry (sambucus nigra)
3. Polyganum Cuspidatum
4. Purple carrot

Ingredient lain:
Sorbitol, air, glicerin, perasa semulajadi, silikon dioksida, asid sitrik, serbuk jus epal, serbuk jus blueberry

Dan nak tahu, produk tu untuk negara mana?

Tengok pada label. Jangan beli produk negara selain Malaysia kalau anda seorang Muslim😊

Shaklee, antara company yang sangat ko…

PUNCA DAN RAWATAN PENYAKIT GOUT

Image
Kenali penyakit gout

Gout menyebabkan serangan inflamasi yang sangat menyakitkan pada satu atau beberapa sendi badan. Lazimnya, bahagian sendi yang kene serangan ni akan nampak merah dan bengkak, sebarang gerakan akan menyebabkan rasa sakit yang amat sangat. 
Penyakit gout ini muncul disebabkan bahan kimia dalam darah yang dipanggil sebagai asid urik. 
Asid urik ini sebenarnya tidak berbahaya dan dihasilkan di dalam tubuh badan kita, dan dibuang melalui air kencing atau melalui najis. Pada mereka yang ada masalah gout, jumlah asid urik dalam badan mula meningkat dan terus meningkat dari masa ke masa, seterunya membentuk kristal asid urik. 
Kristal asid urik ni lah yang akan mendap pada tisu sendi-sendi badan, seterusnya menghasilkan inflamasi: bengkak dan sakit. Gout menyerang! 
Nota: tak semua orang yang ada masalah asid urik tinggi diserang gout, ada juga pesakit gout mempunyai paras asid urik yang rendah. Tapi secara general, semakin tinggi paras asid urik, semakin tinggi peluang un…

KAKI BENGKAK DISANGKA RETAK RUPANYA GOUT

Image
Hai semua. Harini saya nak kongsikan kisah seorang suami yang sentiasa alami sakit kaki dan bengkak. Pada awalnya suami isteri ini menganggap mungkin kaki si suami ni ada masalah tulang retak. 
Kaki yang sentiasa sakit boleh jadi tanda retak. Boleh jadi juga tanda tersalah urat, terseliuh, masalah peredaran cecair dalam badan, dan obesiti. 
Setiap kali pergi berjumpa doktor, pasti suami akan dapat injection untuk mengurangkan rasa sakit. Pernah juga dibalut untuk elakkan kaki lagi bengkak bila angin masuk. 
Tapi, kaki si suami tak jugak beransur baik. Malahan, kerap lagi sakit. Hinggalah isteri menyarankan untuk membuat ujian darah. TERNYATA GOUT! Paras asid urik si suami sangat tinggi. 
Bahaya yer kalau asid urik dalam badan terlalu tinggi. Bukan sahaja gout selalu menyerang, malahan asid urik ni bakal menjadi pepejal yang mendap di dalam buah pinggang. Yup. Membentuk batu karang. Sendi membengkak dah satu hal, buah pinggang pulak ada benda asing. Kadang-kadang, batu asid urik ni ju…

BERJEMUR DI BAWAH MATAHARI ELAKKAN OSTEOPOROSIS

Image
Tahukah anda, berjemur di bawah matahari sebenarnya membantu mengelakkan osteoporosis?

Osteoporosis ni keadaan tulang kita hilang dan tak digantikan dengan cepat. Lama-lama makin nipis, nipis dan terus menipis. Berlubang la sana sini dan senang nak patah.
Berjemur di bawah cahaya matahari lebih kurang 15 minit di waktu pagi bermula antara 9 pagi ke 10 pagi memberikan Vitamin D yang membantu tulang anda menyerap kalsium dengan baik. 
Harini saya akan ceritakan sedikit kepentingan Vitamin D untuk mencegah tulang yang rapuh. 
Kenapa Vitamin D?
Vitamin D sangat penting untuk tulang yang kuat. Sebabnya, vitamin D ni bantu badan kita untuk serap kalsium daripada pemakanan seharian. Takde vitamin D, kalsium tak boleh diserap walaupon banyak mana makan kalsium sekalipon.

Sebab tu, banyak jenis makanan dan minuman sekarang ni siang-siang lagi dah ditulis "diperkaya dengan vitamin D" especially pada makanan bertenusu.

Kekurangan vitamin D

Ada banyak simptom menunjukkan badan kita kekur…

SUSU BADAN CAIR. NI CARA PEKATKAN SUSU BADAN

Image
Susu badan cair adalah sebenarnya berpunca daripada beberapa perkara. Hanya dengan betulkan cara, insyaAllah susu badan akan kembali pekat dan sangat membantu baby kenyang dengan cepat. 

Susu badan yang cair, berwarna putih cair atau sedikit kehijauan ni sebenarnya dinamakan sebagai "foremilk" manakala yang lebih pekat dinamakan sebagai "hindmilk"

Terlebih dulu nadim ceritakan apakah itu foremilk dan hindmilk?

Foremilk ni adalah susu yang ada di paling hadapan kilang susu kita. Bila anak menyusu, atau kita pam susu, foremilk ni dulu yang akan keluar. 
Lazimnya, dalam 3-5 minit pertama penyusuan dan pam, foremilk yang akan kita dapat. Foremilk ni sangat tinggi dengan air, karbohidrat dan beberapa vitamin. 
Selepas 5minit yang pertama, kita akan mula lihat susu badan berubah kepekatan dan warna dia. Semakin pekat, semakin putih dan susah nak "see through". Ha, waktu ni sesungguhnya semua ibu akan rasa sangat gembira. "Anak aku pasti akan cukup kenyang,…

REKOD KESIHATAN SEMUA CANTIK, IBU MENGANDUNG NI SHARE RAHSIA

Image
Semua orang nak sihat kan. Harini ibu mengandung ni ke klinik untuk check up 6 bulan. Semuanya cantik.


Tadi nurse tanya,
Makan apa HB cantik?

Makan set shaklee la.

Masih menyusu badan si kenit?
Masihhhhhh. Tak cramp perut?
Biasa jerrrr.

Minum susu tak?
Takkkkk. Saya ambik kalsium shaklee je. Terang2 dah tahu 1000mg kalsium, 400mg magnesium. Susu ada banyak yang ada gula.

Baik saya elakkan terus, nanti boleh jadi asbab GDM (gestational diebetes) masa mengandung pulak. Dah terus lekat diebetes ikut keturunan lain. Haru nanti saya.

Sembelit ada tak?
Tak jugakπŸ˜…. Kalsium cukup, mgnesium cukup. Ramai kan ibu mengandung ada masalah sembelit?

Percayalah, kalau dah mengandung pon sembelit, berpantang nanti akan jadi lagi azab!

Kaki cramp tak?
Tak jugakπŸ˜…. Kalsium cukup, magnesium cukup. Mesti takkan cramp lagi dah.

Cramp ni berlaku sebab otot kita tak mengecut dan mengembang dengan baik lagi-lagi kalau sejuk di waktu malam.

Selain amalkan pakai stokin, ambil lah OSTEMATRIKS untuk atasi masala…

BAHAYA BARANGAN PLASTIK

Image
Jadi mak yang ada anak kecik, memang kat rumah segala pinggan mangkuk, gelas akan ditukar pada barangan plastik instead of kaca. 
TAKUT PECAH! 
Tapi, bagi Dr Hafiz Sulaiman dalam post terbaru dia menyatakan dengan tegas tentang kepentingan penggunaan bekas selain plastik untuk kegunaan harian. 

Perhatikan label. Buat piluhan bijak
................
Penyakit jantung dan strok Penyakit metabolik seperti obesiti  Penyakit alahan seperti ekzema, psoriasis, resdung, asma. Masalah autoimuniti Penyakit kanser Gangguan hormon  Gangguan sistem pembiakan. -
Secara langsung atau tidak langsung, toksin persekitaran banyak menyumbang kepada perkara di atas.
Toksin persekitaran yang sering dipandang ringan ialah PLASTIK.
Paling kesian ialah anak-anak kita yang masih lemah sistem detoksifikasi, terutamanya bayi. Ramai dah generasi kita yang "matang" terlebih awal. 
Ramai jugak wanita kita yang "menopause" terlebih awal. Plastik inilah punca gangguan hormon yang dipandang remeh.
P…

HB RENDAH SEMASA MENGANDUNG

Image
HB rendah semasa mengandung mesti akan dapat stiker selain warna putih. Nurse akan bising, dan kene datang check up setiap 2 minggu sekali. 
Sudah makan pil zat besi yang nurse bagi, Ferrci Chloride, Iberet, dan Zincofer lah kalau kronik sangat. Tapi masih HB di paras 9-10.5 jer. Semakin rendah pon ada. Bahaya memang kita tahu. 
Tapi apa lagi yang perlu di buat untuk menaikkan HB pada paras 11 ke atas dan tahap normal?
HB atau namanya hemoglobin merupakan bahan angkut dalam sel darah merah untuk membawa oksigen ke seluruh badan. Bayi di dalam perut bernafas bukan menggunakan mulut. 
Bayi mendapat bekalan oksigen untuk hidup, membesar dengan baik dalam perut ibu menggunakan hemoglobin. Kekurangan hemoglobin boleh menyebabkan bayi kurang mendapat oksigen, tidak membesar secara normal, lemas dan menghadapi risiko kematian. 
Anemia, jika ibu pernah dikesan mempunyai anemia sejak sebelum hamil lagi, adalah lebih baik untuk mengambil pil zat besi daripada awal sebelum kehamilan. Bila HB dah…

BERHENTI CUCUK INSULIN SELEPAS SETAHUN

Image
Seorang isteri pesakit diebetes ni berkongsi ikhtiar suaminya hingga boleh berhenti cucuk insulin selepas setahun penggunaan produk hebat.

Seperti ramai tahu, penggunaan insulin ni bila dah mula guna memang akan kena guna secara berterusan hingga ke akhir hayat kecuali jika sekiranya pesakit itu perlu buat dialisis.

Hal ni sama je dengan arwah mak Nadim dan pesakit diebetes yang lain. Berterusan cucuk insulin setiap pagi dan malam setiap hari. Alah bisa tegal biasa. Cucuk diri sendiri, awal-awal tak berani. Lama-lama, tak jadi masalah dah.

Jom kita tengok perkongsian Puan Zainab Saleh, cara beliau yang boleh menyebabkan doktor berhentikan penggunaan insulin pada suaminya.

.........................................

Siapa pernah jatuh cinta .....

Ya cinta pertama .. cinta yang unggul.. bukan cinta monyet ehh..

Namun x dapat disangkal kadang kala  wujud pula cinta kedua .. ketiga dan seterusnya keempat dan seterusnya.. betulkaaan….

Begitu jugalah yang terjadi antara mama dan Shaklee..

Ci…

5 CARA KELUARKAN SUSU BADAN YANG SEDIKIT SELEPAS BERSALIN

Image
Susu ibu adalah anugerah semulajadi sejak bayi dilahirkan. Tapi, ada ibu susunya tidak keluar walaupon dah bersalin. Di sini saya kongsikan cara keluarkan susu badan yang sedikit selepas bersalin.


First of all, ibu kene tahu. Setiap ibu dikurniakan susu badan secara semulajadi. Setiap means semua, bukan sebilangan orang je yer. Ada yang dari 5 bulan pregnant, dah pon keluarkan susu kolostrum. Tu sebabnya, jika bayi lahir secara pramatang, ibu tetap boleh menyusukan anak dengan sebaiknya.

Namun begitu, menyusukan anak bukannya mudah macam berikan anak minum susu formula.

Dalam setiap susu ibu, ada kepayahan dan cabaran yang mesti hadir bersama.

Perasan tak, bila lepas baby keluar je daripada rahim ibu tak kira la bersalin normal atau czer, baby mesti akan diletakkan atas badan ibu kan? Macam-macam perasaan ada. Gembira. Of course!

 Yup, ni adalah salah satu cara untuk tenangkan baby dan kenalkan dia pada ibunya. Dan ini juga cara untuk merangsang kalenjar susu ibu dengan penghasilan h…