Posts

TESTIMONI RAWAT MASALAH SAKIT GIGI DENGAN OSTEMATRIX

Image
Korang sakit gigi ke tu? Jom baca testikoni terbaru yang nadim dapat daripada customer nadim sendiri. 
Seperti yang nadim tulis dulu, nadim sendiri ada masalah sakit gigi yang teruk kan padahal dah pernah buat tampalan gigi. Ye lah, lubang kat gigi geraham kalau tak ditampal awal, memang akan menyebabkan lubang tu dalam sangat sampai menjejaskan akar gigi. 
So, nak buat rawatan akar memang mahal. Hampir seribu ringgit la kos dia dengan rentetan temujanji. Jadinya, nadim sendiri amalkan ostematrix dengan dose yang tertentu. Alhamdulillah, nadim dah tak sakit gigi lagi. Dan tak buat rawatan akar. Jimat banyak wehh. Ostematrix hanya RM 61 jer sebotol untuk bukan ahli. Kalau ahli macam nadim, jimat lagi 15%😍
Okay, jom tengok testimoni Nurul dan Kak Zura ni yer. Nurul masih single dan belum berkahwin, and kak zura dah pernah mengandung dan bersalin 6 orang anak. So dua kes yang berbeza, kalsium dalam badan pon berbeza. 
 Dan ni testimoni Nurul. Jimat RM 800! Sedangkan dia message nadim t…

HB RENDAH KETIKA HAMIL

Image
Kekurangan hemoglobin (HB) dalam sel darah merah adalah sangat normal dalam kalangan ibu mengandung.

Ujian darah untuk menentukan jumlah hemoglobin merupakan ujian yang wajib dilakukan oleh setiap ibu hamil ketika lawatan ke klinik samaada klinik kerajaan atau klinik swasta.
Hemoglobin merupakan pengangkut oksigen dan zat makanan ke seluruh badan. Oleh itu, apabila anda mengalami anemia, tisu seluruh badan menjadi hipoksia (kurang kandungan oksigen) dan kurang tenaga.
Bagaimana kekurangan hemoglobin boleh berlaku?
Kekurangan hemoglobin boleh berlaku pada semua golongan termasuk ibu hamil. Kekurangan mengambil makanan yang kaya dengan zat besi boleh menyebabkan paras hemogobin semakin rendah dalam darah setiap individu. Namun begitu, kekurangan zat besi juga berlaku kerana penyerapan zat besi sangat minimum disebabkan pelbagai kemungkinan.
Adakah hemoglobin rendah itu merbahaya pada ibu dan kandungan saya?
Hemoglobin yang rendah daripada 8-10g/dl boleh menyebabkan bahaya. Keadaan ini me…

APA YANG PERLU DIBUAT APABILA GOUT MENYERANG

Image
Gout menyerang kini sudah tidak mengira umur dan pemakanan. Ada yang terjatuh ketika bermain bola terus membengkak dan asid urik tinggi. Di sini saya kongsikan apa yang perlu anda buat apabila gout menyerang. 
Berikut merupakan senarai pengalaman otai-otai gout yang berkongsi apa yang mereka lakukan untuk mengurangkan keradangan gout: 
1. Ambil ubat yang doktor dah berikan.  2. Jika masih tak tahan, ke klinik berdekatan untuk mengambil suntikan ubat tahan sakit.  3. Minum banyak air lebih daripada kebiasaan.  4. Jika bengkak dan sakit, gunakan ice pack untuk kurangkan bengkak dan sakit..jika tidak bengkak dan hanya sakit, gunakan hot pack untuk tuaman.  5. Stop terus pengambilan makanan dan minuman yang mengandungi gula putih 6. Jika bacaan urik acid melebihi 300 ke atas, minum green atau red tea dan ambil vitamin C dengan megadose.  7. Jadikan jus pegaga+seleri + timun 8. Pergi berbekam 9. Amalkan tembikai dan nenas sebagai buahan harian
Perlu diingat, gout apabila menyerang tidak a…

CARA RENDAHKAN KOLESTROL DALAM DARAH UNTUK ELAKKAN STROK

Image
Strok seluruh tubuh atau separuh tubuh sememangnya sangatla dielakkan oleh mana-mana pesakit yang mengalami masalah kolestrol tinggi. Jom rendahkan kolestrol sebelum terlambat!
Strok sekarang sudah tidak mengira usia. Kawan nadim sendiri baru 27 tahun masa diserang strok yang pertama. Dan masa tu dia baru je tahu kolestrol dia tinggi, blood pressure juga tinggi! All of sudden terus attack strok. Seorang yang bukan perokok okay!
Kolestrol tinggi kerana beberapa faktor. Antaranya: 
1. Sentiasa makan makanan yang berlemak dan ada banyak trans-fatty-acid seperti kek, biskut dan makanan segera. 2. Obesiti 3. Merokok 4. Kurang bersenam 5. Penuaan 6. Kencing manis

Kolestrol tinggi dalam darah tak menunjukkan sebarang simptom awal yer pembaca sekalian. Yang boleh kita tahu hanya melalui ujian darah yang khusus untuk tahu kolestrol tinggi atau rendah jer. Dan biasa orang kita ni memang kalau tak sakit, takde lah nak pergi buat ujian darah.

Kalau anda mempunyai masalah kolestrol terlalu tinggi…

TANDA DEHIDRASI TERUK, NAK BERBUKA KE NAK TERUS BERPUASA?

Image
3-4 harini nadim sendiri alami tanda dehidrasi teruk. Huahua. Padahal kita ni dah nak habis pon sebulan puasa

Orang lain dehidrate awal² puasa je, bila lama² dah biasa kann..lain pulak jadi pada nadim. Hujung² puasa pulak jadinya

Ok, sini nadim share sikit tanda dehidrasi yang boleh kita alami especially pada ibu menyusu atau ibu mengandung atau pada seorang pesakit kronik

7 Tanda Dehidrasi Biasa Tidak Kronik

1. Urin berwarna pekat dan kurang
2. Badan terasa menggeletar
3. Kepala rasa pening
4. Kurang bertenaga untuk melakukan kerja
5. Sembelit
6. Kulit dan bibir kering
7. Rasa perit di bahagian tekak

Namun begitu, kat sini nadim list jugak tanda dehidrasi teruk yang mana kita PERLU BERBUKA PUASA agar sesuatu yang buruk tidak berlaku

11 Tanda Badan Mengalami Dehidrasi Kronik

1. Rasa pening yang berpanjangan walaupon setelah berehat
2. Bila cubit kulit, kulit tidak kembali anjal dan rebound tu lambat sangat
3. Tidak buang air kecil lebih kurang 8 jam
4. Short breath
5. Demam
6. Meracau

SETIA KERANA KUALITI

Image
Harini Tuan Haji Mat Maulana singgah lagi di MVO untuk restock supplement beliau dan keluarga yang dah habis.

Tuan Haji Mat Maulana merupakan ahli shaklee yang berdaftar sejak tahun 1992 lagi. Nombor keahlian beliau pon masih 5 angka tidak seperti sekarang yang dah sampai 7 digit. Beliau merupakan aktivis yang menguruskan Sekolah Rendah Islam Al-Huda di Gombak yang mempunyai seramai 650 orang pelajar.

Sangat setia dengan supplement dan produk shaklee orangnya. Bila ditanya kenapa setia menggunakan produk shaklee, ini jawapannya.
Shaklee merupakan jenama No 1 di USA. Kualiti, pengiktirafan, ujian, keselamatan dan keberkesanannya dah tak dapat kita nafikan lagi.  Kalau tak berkesan, dia takkan setia hingga lebih 26 tahun gunakannya. Kalau tak selamat, pastinya buah pinggang dia dah rosak sebab makan banyak sangat vitamin setiap hari
Mempunyai 4 orang anak bergelar Doktor Perubatan ini, Tuan Haji Mat Maulana juga pernah layak menerima insentif Umrah percuma tajaan Shaklee suatu ketika d…

TIPS BERPUASA UNTUK IBU MENYUSU

Image
Ramadhan bakal tiba. Pastinya ramai ibu menyusu especially yang baru anak sorang dua akan gelabah. 
Persoalan yang sentiasa bermain di fikiran; susu drop, susu takde, baby lapar, mak menggigil tak tahan lapar, mak tak larat, gula dalam badan drop dan sebagainya. 
Beza yer..kalau tak larat sangat boleh berbuka, dengan orang yang terus tak puasa sebab takut tak larat. Ni semua ibu menyusu kene faham. Dan seharusnya bila berbuka disebabkan alasan-alasan yang dibolehkan atau sengaja berbuka, nanti kene puasa ganti seorang diri kemudian hari lagi mencabar teruk! 
So kat sini nadim kongsikan beberapa tips yang nadim sendiri amalkan sepanjang 2 tahun menyusukan anak tanpa susu drop. 
TIPS BERPUASA BAGI IBU MENYUSU

1. MAKAN SAHUR DI AKHIR WAKTU
Sahur adalah benda wajib untuk setiap ibu menyusu. Dan mesti makan nasi sebagai sumber karbohidrat yang utama.

For your info kan, nadim makan sahur sama macam makan tengahari. Nasi, sayur dan lauk. Adakalanya buah. Hahahaha. Adakalanya. Nampak tak zat…