Posts

Showing posts from July, 2018

TANDA TANDA PENYAKIT HFMD

Image
Tolong jaga anak kita. Penyakit HFMD sedang mengganas!

Kat Pulau Pinang katanya dah sampai 1,616 kes penyakit kaki, tangan dan mulut ni! Banyak tu! Berpuluh taska pun dah ditutup. Terbaru, 3 lagi sekolah rendah ditutup di Pulau Pinang. Jangan kita tambah statistik lagi yer. Kesian anak-anak kita

Jika terdapat tanda-tanda seperti di bawah, anak anda mungkin terkena jangkitan virus HFMD. Terus bawa ke hospital :

+ Kurang selera makan
+ Demam
+ Ruam pada bahagian kaki dan tangan
+ Ulser yang banyak di dalam mulut

Benda Paling Penting Mak Ayah Wajib Tahu!

❌ Virus penyakit HFMD ni berjangkit dan merebak melalui air liur, cairan kudis, hingus dan najis anak

❌ Kalau cairan ni semua kena pada meja ke baby chair ke pemegang pintu ke mainan ke semuanya boleh jadi asbab dan punca penyakit sebab virus tu boleh hidup dan hinggap kat benda ni semua sampai berhari hari hingga berminggu!

❌ 2 benda paling penting kita WAJIB KAWAL pada anak kecil kita kalau dah kena HFMD ni. Pertama kawal suhu tubuh su…

BEBAS KANSER SERVIX TAHAP 1, PESAKIT INI KONGSI CERITANYA

Image
Alhamdulillah, Akhirnya Along Bebas Dari Kanser Servix ikhtiar dengan VIVIX cara yang betul. ------------------------------------------------------------------
Alhamdulillah,  Terima kasih pada semua yang mendoakan kesihatan Along.
6 bulan Along memendam rasa yang tak mungkin sapa pun boleh faham,
Sejak 1st day Along dapat result sahkan Along positive kanser servix,
Bermacam tanggapan dan andaian berlegar dalam otak ni,
Macam mana cukup ke amalan aku, Macam mana anak-anak aku, Macam mana suami aku, Macam mana hutang-hutang aku,
Semua menyesakkan otak dan dada, Semua orang keep bagi semangat, Fikir positive,
Pak Long hampa rilex ja, " Untung la sayang Allah dah bagi tanda supaya sayang boleh sentiasa bersedia dari sekarang,  tak de mati terkejut tanpa sebab" ayat motivasi sungguhkan dia bagi 😑😑😑
Tapi apa pun Along percaya ada hikmah atas apa yang terjadi.
Setelah 6 bulan, semalam Along kena menghadap doctor pakar  O&G di klinik pakar Hospital Shah Alam untuk procedure…

TANDA-TANDA BADAN PERLU DETOX

Kekerapan makan makanan manis, minum air tin banyak tanpa rasa bersalah antara salah satu tanda kenapa kita perlu mulakan detox.

Bahaya taw manis-manis ni. Manis dalam senyuman dan posting facebook takpelah. Hihi

Jom ketahui apakah tanda-tanda badan kita perlu detox.

Sebelum itu, tahukah anda sebenarnya badan kita tak perlukan apa-apa makanan tambahan atau khusus pon untuk detox. Ejen detox dalam badan kita adalah hati, usus dan kulit dah pon wujud secara azali untuk membuang toksin keluar daripada badan.

Akan tetapi, proses detox ni akan semakin kurang berkesan dan perlukan support lain untuk meningkatkan keberkesanan detox itu sendiri. Supplement juga diperlukan

Pilihlah untuk join detox shaklee kalau anda concern kesihatan anda boleh terjejas dan boleh mengganggu kehidupan seharian.

Tanya nadim mcm mne!
www.wasap.my/601110408215

TOPUP SUSU FORMULA, SUSU SIKIT!

Hai semua ibu menyusu. Anda masih susukan anak hanya dengan susu ibu? Ada yang dah topup separuh formula? Ke anda dah give up terus susu ibu? 
Harini nadim akan share lagi pendapat dan tulisan tentang penyusuan susu ibu daripada pakar laktasi, Puan Noorfazila Bt Abdul Rahman yang ramai orang salah paham. Terutama bila kita berpantang di kampung, ramailah mak-mak, makcik-makcik, jiran-jiran datang akan cakap tambah la susu formula. Susu kau sikit!
________ Bukan suatu yang pelik golongan nenek zaman ssekarang selalu paksa golongan ibu muda yang baru melahirkan top up susu formula dan asyik zikirkan ayat :-
"Anak tu nangis sebab tak cukup susu tu!" "Susu ko sikit, anak tak puas menyusu tu!" "Anak tak puas menyusu tu, mana cukup susu ibu je kene campur juga dengan susu tepung!"
Lebih sedih masuk 3 bulan ibu disuruh bancuh nestum campur susu tepung sebab katanya anak makin besar tak cukup bagi susu saja kene bagi makan jugak..
Kenapa mereka taksub dengan sus…