Posts

Showing posts from October, 2018

ECZEMA ANAK TERUK GILER? BACA PERKONGSIAN NI

Image
Ada antara anak kita, lahir-lahir je detect anak eczema. Walhal abang kakak mak ayah dia elok je takde eczema pon. Makan masa mengandung pon sama je rasanya. Pelik sungguh!

Paling kesian, bila tengok orang lain makan semua dia pon nak makan. Orang lain main panas elok je, dia dah mula merah sana sini.  Gatal sana sini.

Harini nadim kongsikan pengalaman Dr Hasifah yang handle anak beliau yang ada eczema sampai dia perasan sekarang, ehhhh eczema anak aku dah tak flare!

..............

ALHAMDULILLAH, KAMELIA TAK ADA ECZEMA FLARE LAGI!!!!!

Alhamdulillah. Syukur. She is free!!!

Korang tau, Kamelia ni ada eczema yang sangat  teruk.

As a mom saya malu nak tangkap gambar sampai ke kaki Kamelia sebab orang akan tanya kenapa kaki Camy tu?

I rasa hopeless sebab kalau mak study sampai jadi doktor pun anak sendiri eczema tak habis-habis.

Serius susah sangat nak rawat eczema ni.

Macam Kamelia ni tak alah makanan tapi alah pada peluh. Tak boleh panas. Tak boleh demam atau sakit.

Flare eczema akan kel…

VITAMIN C TERBAIK UNTUK ANAK DAN BOLEH DIKUNYAH

Image
Zaman sekarang, anak-anak perlu ambil vitamin C untuk kuatkan kesihatan imunisasi.

Maklumlah, virus banyak dan bermacam jenis. Bagi mengelakkan jangkitan virus dan kuman ni, kita perlu lengkapkan anak dengan pemakanan vitamin C sebagai makanan tambahan.

Chewable vitamin C shaklee merupakan vitamin C yang hanya perlu dikunyah oleh anak-anak setahun dan ke atas untuk membekalkan 100mg vitamin C kepada mereka.

Vitamin C memainkan peranan penting dalam menyokong kesihatan keseluruhan termasuk kesihatan gigi, gusi dan secara umumya, semua yang membentuk tubuh anda. Chewable-C PlusTM sesuai untuk individu yang mengalami kesukaran menelan tablet atau tidak makan makanan yang kaya dengan vitamin C secukupnya.

Tahukah Anda?
Secara semula jadi, vitamin C tidak pernah dijumpai sendirian. Makanan yang mengandungi vitamin C juga mengandungi bioflavonoid. 
Bioflavonoid diperlukan untuk penyerapan vitamin C dan kedua-duanya berfungsi untuk mengekalkan kesihatan. Sentiasa pilih suplemen vitamin C yang…

TIPS MENCUCI RACUN BUAH DAN SAYURAN BY DR HAFIZ SULAIMAN

Tips ni dikongsikan oleh Dr Hafiz Sulaiman. Pro kesihatan menggunakan supplement dan pemakanan berkhasiat tinggi
--------------------------------------------------------------------------

Racun pada buah dan sayuran mungkin membawa kepada kesan  kesihatan yang serius terutamanya dalam jangka masa panjang. Berikut merupakan tips yang boleh diambil bagi membuang pestisid pada permukaan:
.

1) BASUH DAN GOSOK DENGAN AIR

75-80% sisa pestisid boleh dikurangkan dengan membasuh tanaman dan menggosoknya di bawah aliran air sejuk.

Menurut kajian lain pula, bukan suhu yang penting, tetapi aktiviti menggosok itu lah yang mengurangkan pestisid. Gunakan sarung tangan plastik dan gosok sekurangnya 30 saat.

Pastikan juga menggosok di celahan buah dan sayuran di mana racun serangga ini berkumpul.
.

2) BASUH DENGAN AIR GARAM.

Menurut Centre For Science dan Environment, membasuh menggunakan garam 2% membuang kebanyakan pestisid di permukaan tumbuhan.
.

3) CUKA PUTIH.

Korang nak rendam cuka epal atau cuk…

KELUARGA SEMUA BAGI SUSU FORMULA PADA ANAK: NI INSPIRASI BUAT ANDA

Hai semua. Tahniah anda berada di artikel ini ketika ini. 
Sudah tentu anda adalah salah seorang ibu yang hendak menyusukan anak dengan susu ibu tapi ada banyak cabaran daripada luaran dan dalaman bukan?
Harini nadim akan kongsikan pengalaman seseorang daripada ruangan perkongsian muka buku, dalam group New Happy Breastfeeding Malaysia. 
Terima kasih kepada Puan Nabilah zaki untuk perkongsian beliau. 
.......... Assalamualaikum mommies. Nervous nak tulis ni, but I think I should write this down somehow. Harap sharing saya ni mampu memberi manfaat pada kita semua. Tq in advance for pengawas nenen kalau post ini di approve 😘
Wah intro macam gempak sangat kan 😅 Sebenarnya bukan kisah apa pun, just sedikit coretan mengenai bf journey saya selama 10 bulan ini. Baru merangkak nak ambik scroll degree. Belum tahap doktor falsafah lagi, hehe.
Sejujurnya saya akui teramat sedikit ilmu dan pendedahan mengenai ilmu penyusuan sebelum ini. Saya dan adik beradik saya sendiri dibesarkan dengan sus…