Posts

Showing posts from May, 2018

RESIPI BELGIUM COOKIES

Image
Belgium Cookies.Nyumm. thanks for original recipe yang buat ni

Bahan
230 gm butter
80 gm gula kastor
170 gm gula perang (saya guna gula perang sahaja)
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
420 gm tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
500 gm coklat cip(yg berkualiti)

Caranya
-satukan butter, gula kastor dan gula perang
-kacau guna spatula sahaja
-masukkan esen vanilla dan telur
-kacau2
 sebati, masukkan tepung gandum serta soda bikarbonat
-last sekali masukkan coklat cip. Gaul guna tangan pun boleh
-susun dlm loyang.. jarakkan supaya cookies mengembang elok
-bakar pada suhu 170°..selama 25@30 minit sehingga perang (api atas bawah)
Selamat mencuba.. 😉😉



📸: Zaimah Zakaria

ANAK SPEECH DELAY : INI LIMA LANGKAH MUDAH BANTU ANAK CEPAT BERCAKAP

Image
Bulan 7 nanti, Zahra si tonet ni akan masuk 3 tahun. Yang sorang ini, walaupun berat mulut, tapi ringan punggung. Asyik memanjat sana sini dan sibuk betul nak menolong.



Zahra dalam umur begini, dia baru boleh bercakap beberapa words saja. Tu pun sebut yang hujung hujung.

Nasik jadi cik ja, makan jadi kan. Hangin jugak dia kadang kadang bila mak dia lambat betul nak paham apa dia nak.

Basyi ada bawa dia jumpa therapist. Baru baru ni dia ada tunjukkan Basyi beberapa jurus untuk stimulate bahasa.

Jadi Basyi kongsi di sini apa yang dia bagitau. Buat ini. Esok lusa dia boleh bercakap macam pak pak menteri di parlimen nun. Ekekek. 

1. KENA ADA EYE CONTACT DENGAN ANAK

Ni paling basic. Bila nak bagi sesuatu arahan, tengok mata dia. Diorang akan belajar tiru dari pergerakan mulut.

Jangan kita bagi arahan tapi mata tumpu dekat hero sado dekat tv.
Lepas tu bila budak tu tak paham kita cakap apa,kita pulak meroyan.

‘Eh. Apa tak paham paham mama cakap ni?’

Budak tu dalam hati mesti cakap, padan mu…

PENSYARAH DAN PELAJAR PHD TETAP BOLEH BISNES

Image
Anda seorang yang sibuk bekerja? Balik rumah nak uruskan anak lagi. Tapi duit gaji cukup-cukup makan. Kene jugak buat bisnes! 
Tapi macam mana nak buat? Mesti tak sempat nak bisnes kan? 
Jom, saya kongsikan kisah seorang pensyarah Dr Najihah yang berjaya buat income 5 angka dengan bisnes walaupon dia adalah seorang pensyarah, ibu anak 5 dan juga seorang pelajar PHD. 
_________
SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 5
KATEGORI : SUPERMOM SUCCESS STORY .
TESTIMONI 11 : NAJIHAH ABDUL MUTALIB
[SIBUK SEBAGAI PENSYARAH BUKAN HALANGAN BAGI IBU ANAK 6 INI BERJAYA CAPAI INCOME 4-5 ANGKA SEBULAN DENGN BISNES SHAKLEE] .
Assalamualaikum & Salam Sejahtera.
Saya Dr. Najihah binti Abdul Mutalib, seorang ibu kepada 6 orang cahayamata dan berkerjaya tetap sebagai Pensyarah di salah sebuah universiti awam. .
Kisah saya bersama Shaklee bermula secara tidak disangka kira-kira 6 tahun yang lalu.  September 2012 saya menjadi ahli Shaklee dengan niat untuk mendapatkan harga ahli pada masa itu. Kebetulan saya …

BUAT BISNES YANG ADA GUIDE

Image
Sekarang ni dah jadi trend mencari income tambahan dengan buat bisnes. Tapi silap pilih bisnes boleh menyebabkan modal kita tersontot.
Bagaimana nak buat bisnes yang menyeronokkan dan boleh jana income unlimited? 
Jom kita baca perkongsian daripada Puan Farah Ramli. 
__________
Saya Farah Ramli dari Bangi. Berusia 39 tahun. Farah memilih shaklee sebagai sumber pendapatan tambahan bagi menampung keperluan keluarga yang makin membesar dalam keadaaan ekonomi yang semakin mencabar. .
Pada mulanya saya merupakan pelanggan Set Menyusu sejak Jun 2013. Kemudian, pada Januari 2014 saya ambil keputusan daftar keahlian Shaklee. Saya ambil keputusan untuk daftar ahli kerana melihat perbezaan harga setiap suplemen dan produk Shaklee antara harga ahli dengan harga retail amat jauh jimatnya.  .
Di samping dapat penjimatan harga, bonus pun boleh dapat. Best sangat bila konsisten dapat bonus dari Shaklee setiap pertengahan bulan.  .
Dengan berbekalkan modal keahlian rm80, alhamdulillah saya telah dap…

ORANG MENGANDUNG DAN MENYUSU TAK PERLU PUASA?

Image
Alhamdulillah, kita dah masuk hari kedua belas berpuasa harini. Tahniah pada anda yang berpuasa penuh tanpa keuzuran selain uzur syarie. 
Soalan famous, dan biasa kita jumpa bila masuk bulan puasa. Ibu mengandung dan menyusu tak perlu puasa ke?
YA, jika ibu hamil itu bukan Islam, gila, tak cukup umur dan ada uzur yang dibenarkan berbuka.
Dibenarkan berbuka, bukan maksudnya tak payah puasa sampai bila-bila dah guna alasan tu.
Puasa dahulu sekadar kemampuan, jika pukul 10 pagi rasa tak mampu teruskan puasa, berbukalah. Itu baru boleh guna rukhsah.
Salahnya, apabila daripada malam dah niat tak mahu bangun sahur sebab esok tak nak puasa, nanti susu anak habis. Ini kepercayaan salah. Ada susu bukan sebab mak tak puasa, tahu?
Sebab itu ayat al-Quran itu sebut: sesiapa yang sakit atau sedang musafir, maka gantikan pada hari lain; mengandung dan menyusukan anak bukan sakit yang tiada harapan sembuh, sampai mak-mak ini tidak cuba berpuasa. 
Berhentilah sebarkan fahaman tak payah puasa terus i…

KRIM UNTUK RUAM BABY

Image
Musim panas ni, ruam anak-anak makin menjadi-jadi kan. Lagi anak baru lahir. Kesiannyaa. Sini nadim nak kongsikan 1 krim special untuk atasi masalah ruam baby
Setiap kali lepas mandi, 
Rutin wajib untuk anak-anak, nadim akan sapu 2 benda pada mereka ni. 
Minyak untuk elakkan kembung perut,  And herbal blend untuk elakkan ruam panas atau ruam pampers. 

Sebenarnya daripada Zayyad belum lahir lagi nadim guna herbal blend ni. Tapi tak konsisten. Sapu kat perut yang berstretching stretching. Gatal! Sapu ni tak gatal dah. Kalau luka pon sapu ni je, insyaAllah luka tu cepat baik and kurang berparut. 
Best sangat herbal blend ni. Dan penting, dia tulis NO PARABEN. Kalau semak senarai bahan herbal blend pon takde bahan yg boleh buat kulit kita jadi rosak dalam masa terdekat atau jangka masa panjang. Dan ianya, BERKESAN! 
Rm 37 je. Nampak macam gempak takut mahal kan? takkk. Ni murahhh je. 1 tiub ni berbulan boleh guna. 
Nak cuba herbal blend untuk kulit anak2 ruam atau kene campak?
Tunggu dul…

VITAMIN C PILIHAN RAMAI

Image
Hai semua. Nak raya ni pastinya ramai mencari vitamin C kan? Yelah. Sebab vitamin C merupakan vitamin terbaik untuk kulit dan dikategorikan vitamin yang murah. Jom kita tengok vitamin C brand apa yang jadi pilihan ramai.

Vitamin C Shaklee merupakan vitamin C pilihan ramai.

Jom nadim kongsikan serba sedikit tentang kelebihan vitamin C shaklee ni.

Kelebihan Vitamin C Shaklee:

🔥 Membantu dalam menyalurkan vitamin C berterusan
🔥 Meningkatkan dan merangsang hasilan kolagen kulit agar kelihatan kenyal serta halus.
🔥 Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan
🔥 Sebagai antioksidan kuat yang melindungi kulit daripada pencemaran udara dan sebagainya .
🔥 Merangsang pembentukan dan peningkatan produksi kolagen kulit
🔥 Menjaga kekenyalan, kelenturan, serta kehalusan kulit
🔥 Peningkatan Sistem Imun & Membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, mengukuhkan sistem imun dan juga…

TESTIMONI YOUTH SKINCARE UNTUK KULIT SENSITIF

Image
Ramai dah nak mencuba Youth skincare sejak dia mula dijual secara besar-besaran di Malaysia. Nak tengok lebih testimoni youth skincare untuk kulit sensitif supaya lebih percaya?
Jom ikuti kisah perkongsian daripada Puan Royanty Baruddin. 
KESAN MEMBERANGSANGKAN SEAWAL 14 HARI PENGGUNAAN YOUTH SHAKLEE
Assalamualaikum .... saya Royanty Baruddin. Ummi kepada 3 orang cahaya mata, seorang anak lelaki berumur 12 tahun dan kembar perempuan 6 tahun. Saya berumur 41 tahun. .
Saya seorang ibu yang bekerja. Saya mempunyai kulit wajah yang berminyak di kawan zone T, Pori-pori terbuka dan selalu naik jerawat pasir.

Kulit muka saya sensitif tak berani dan mencuba sebarang skincare. Masa tengok shaklee mengeluarkan YOUTH Skincare, saya tergoda nak mencuba. Itu pun setelah tengok banyak testimoni yang positif walau pun guna dalam waktu yang singkat. .
Alhamdulillah setelah menggunakan selama 14 hari, saya dah nampak effect yang memberangsangkan. Muka saya dah tak berminyak lagi, pori-pori semakin me…

ANDA MENCARI SET BERPANTANG TERBAIK? BACA KISAH NI!

Salam, saya Azie. Saya nak share pengalaman berpantang dengan set berpantang dan Vivix.

Saya bersalinkan anak no.4 ni secara pembedahan dan sememangnya dah diberitau lebih awal. Jadi get ready je. Kalau sebelum ni pengalaman bersalin agak dukacita, saya memang berharap kali ni betul- betul sedia.
.

Sehingga kandungan masuk 38 minggu, pada pagi raya korban. Ketuban pecah dan sy masuk wad.emergency czer. Sepatutnya planning czer tapi sebab ketuban pecah awal, jadi emergency dan saya sendiri dah dimaklumkan risiko pembedahan ni.
.

Waktu di hospital, sebaik saja nurse suruh bangun selepas 6 jam pembedahan. Saya ambik vitamin dulu sebab memang tenaga rasa macam habis dah. Ambik ginger jugak, perut dah hampir 8 jam kosong. Alhamdulillah, selepas beberapa jam bersalin. Memang rasa segar sikit dan mula menyusukan baby. Memang susu badan banyak.
.

 Masuk hari ketiga, keluar je dari hospital. Start ambik vivix. Satu botol vivix tu lebih kurang dalam seminggu je sebab memang nak baikkan luka cep…

IKHTIAR HAMIL UNTUK PESAKIT PCOS

Image
Rahim yang pernah bermasalah fibroid, cyst dan PCOS sangat susah untuk mengandung. Ramai sangat yang mencuba. Tapi temui kegagalan. Sini saya kongsikan kisah ikhtiar hamil untuk pesakit PCOS yang berjaya. 
Kisah ini diceritakan oleh Puan Atiqah Zaba.  ............................
Kisah saya dengan shaklee bermula dari tahun 2013 lagi.. Tapi set yang sangat terkesan pada saya ialah set ikhtiar hamil yang saya ambil selepas saya bernikah.  .
Kisahnya bermula bila lebih dari 48 hari selepas nikah saya tak period. Mulanya dah gembira kononnya hamil. Tapi bila buat ujian kehamilan keputusannya negatif..Lebih dari 10 ujian saya cuba.Dari murah hingga lah mahal..Pertama kalikan teruja lebih.  .
Selepas mendapat pandangan dari rakan sekerja, mereka cadangkan saya cuba buat pemeriksaan doktor pakar sakit puan.Beberapa ujian di jalankan antaranya ujian ultrasound dan ujian darah. .
Hasil daripada kedua-duanya mengesahkan saya mendalami Polysistic ovarian cyst (pcos) dimana punca utama daripada…

CARA HILANGKAN GASTRIK TANPA UBAT

Image
Masalah gastrik adalah masalah biasa yang dihadapi oleh rakyat Malaysia. Paling senang, ambik Gaviscon..kan? Tahukah anda, ada cara untuk hilangkan gastrik tanpa ubat dan gastrik takkan berulang dah kene? 
Harini nadim akan kongsikan kisah seorang yang berusaha atasi masalah gastrik kronik beliau juga ayahnya tanpa ubat!
..........
Hai semua. Nama saya Sharon Jane. Berasal dari Bintulu, Sarawak. Saya merupakan suri rumah sepenuh masa. .
Sejak beberapa tahun yang lalu saya sering mengalami sakit gastrik yang teramat sangat. Setiap kali gastrik datang menyerang saya terpaksa dikejarkan ke hospital atau klinik bagi mendapatkan suntikan bagi mengurangkan sakit gastrik berkenaan. .
Sehinggalah saya melahirkan anak pertama pada tahun 2011 sakit gastrik masih menyerang setiap kali saya makan makanan pedas atau masam.  .
Saya masih ingat lagi masa tahun 2015 saya kena serangan gastrik yang teruk sehingga kena tahan di wad kecemasan Hospital Bintulu. Saya mengalamai sesak nafas dan sakit dada…

TUMPAH DARAH SETIAP BULAN? ATASI SEGERA!!

Image
Masalah tumpah darah sering berlaku pada wanita berusia 20 tahun ke atas. Tumpah darah yang sangat banyak dan kerap boleh membahayakan.

Harini saya akan kongsikan kisah Puan Nurul Atikah yang mengalami masalah period yang lama dan sering tumpah darah.

..................

Assalamualaikum.. Saya Nurul Atikah berusia 30 tahun.. Hari ini saya ingin berkongsi pengalaman saya bersama anda semua..



Selepas saya berkahwin saya mengalami masalah haid yg tidak teratur dan haid berpanjangan sehingga sebulan lama nya..
.

Malah saya juga pernah mengalami haid atau tumpah darah yang terlalu banyak.. Sehari sampai 10 keping yg bersaiz besar..  Sehinggakan terpaksa memakai pampers budak..
.

Bila berlaku keluar darah yang terlalu banyak menyebabkan badan saya terlalu letih, pucat, sesak nafas dan HB saya terlalu rendah sehingga ke angka 8...
.

Ketika itu jugalah saya akan di kejarkan ke hospital untuk mendapat rawatan... Setiba di hospital dengan keadaan HB yang terlalu rendah maka bermulalah "Chec…

BERJAYA HAMIL LEPAS 18 TAHUN BERKAHWIN

Image
Assalammualaikum  Hai. Nama saya Zarina Binti Ismawi. Saya nak kongsikan kisah mak saudara saya yang berjaya hamil asbab dari pengambilan set kesuburan shaklee.

. Saya masih ingat lagi bulan Mac 2017, Makcik saya bertanya tentang set kesuburan shaklee. Dah beribu habis membeli produk yang lain. Jadi, dia teringin mencuba shaklee. . . Saya mencadangkan set kesuburan shaklee untuk pakcik dan makcik saya. Makcik saya mengambil esp, gla, b complex, vitalea, vitamin c dan vivix. Manakala pakcik saya mengambil omega guard, vitalea dan vivix. . . Setiap bulan, saya akan membantu mengira waktu subur mereka dengan tepat dan mencadangkan tarikh yang sesuai untuk mereka bersama. . . Makcik dan pakcik saya sangat konsisten dalam pengambilan supplemen shaklee. Langsung tidak pernah skip. . . Akhirnya setelah 6 bulan makcik saya konsisten dengan set kesuburan shaklee, dia mengalami demam yang teruk sehingga terkulai lemah. Muntah dan tidak mampu menghidu bau ikan segar. . . Awalnya saya sangat ner…

7 KESILAPAN MERAWAT KULIT KERING

Image
Ramai akui ada masalah kulit kering dan tidak tahu cara terbaik untuk merawat masalah kulit kering. 
Ada yang dah cuba bermacam-macam mosturizer, tapi masih lagi tak berkesan kan? 
Berhati-hati yer. Jangan tersilap pilih krim pelembap taw. Silap haribulan, masalah akan jadi semakin teruk dan kulit semakin break out. 
7 kesilapan merawat kulit kering
1. Tidak menggunakan krim pelembap yang sesuai
2. Menggunakan minyak untuk melembapkan kulit
3. Membiarkan air kering sendiri di muka selepas mencuci muka
4. Menggunakan scrub berbiji halus dengan kerap untuk membuang sel kulit mati
5. Tidak memakai krim malam sebelum tidur
6. Meratakan pelembap dengan kasar 
7. Menyapu pelembap dengan cara yang
salah

Janganlah kita abaikan cara melembabkan kulit dengan betul kerana kulit kita memerlukan air yang secukupnya. Pilih krim pelembap yang sesuai.


Kulit yang terbiar kering akan membuatkan proses penuaan menjadi semakin cepat dan akhirnya menyebabkan garis halus dan kedutan nampak jelas walaupon us…

CARA KURANGKAN SAKIT SENGGUGUT TERUK

Image
Hai semua. Harini nadim kongsikan macam mana seorang sahabat ni buat untuk kurangkan sakit senggugut teruk beliau. 
Cerita ni dikongsikan oleh Cik Hasmimie
Assalamualaikum. Saya hasmimie arrfin  saya nak kongsikan kisah mcmne saya bebas dari masalah senggugut yang sangat teruk. .
Semasa bujang. Tiap-tiap bulan hari 1st datang haid memang  wajib dapat MC. Sampai muka ni dah naik malu mana tidak nya. Doc yang merawat tu lelaki sampai 1 tahap bila datang klinik doc cakap ye mimie,period paint ya...doc pun dh kenal..aduhh..merah muka.  .
Bile diserang senggugut memang tahap berguling,tido merengkuk menahan kesakitan yang amat sangat. Siapa yang pernah alami mesti tau macamana sakitnya tu. Kalau hari 1st kena  time dekat office mmg nak jalan pun pegang dinding  membongkok2 macam nenek sibongkok tiga..Sakittt.. .
Suatu hari alkisah bermula selepas officemate promot si putih putih melati Ostematrix kepada saya. Niat dia share pasal Oste tu sebab dia tahu saya ni jenis tak minum susu. Ingat …

TESTIMONI VIVIX UNTUK PESAKIT GOUT BERUMUR 86 TAHUN

Image
Serangan gout memang memeritkan. Melihatkan arwah abah dulu, setiap kali salah makan, mesti gout menyerang. End up masuk hospital. Bukan kaki je yang bengkak, patient pon jadi demam, tekanan darah meningkat dan selera makan hilang.  
Harini nadim nak kongsikan testimoni Vivix yang dah pon membantu seorang nenek yang berusia 86 tahun. Beliau merupakan seorang penghidap gout setelah sekian lama. 
Kisah ni dikongsikan oleh cucu beliau, Puan Zainab Muhammad. 
....................... Assalamualaikum w.b.t
Saya ingin menceritakan kesan pengambilan Vivix kepada nenek suami saya, Limah bt Abdullah yang berusia 86 tahun. Nenek merupakan penghidap gout sejak dulu lagi dan juga mengalami masalah darah tinggi.  .
Gout kerap menyerang nenek sejak tahun 2017. Sangat kerap sehinggakan beliau pernah demam akibat bengkak pada kaki. Apabila beliau tersalah makan sudah pasti, gout bertandang.
Beliau terpaksa berpantang daripada makan seafood, kekacang, dan sebarang makanan yang boleh galakkan gout beru…

TANDA-TANDA IBU MENGANDUNG PERLU BERBUKA PUASA

Image
Rukhsah berpuasa diberikan kepada beberapa golongan termasuklah ibu mengandung.



Antara golongan tersebut adalah:  1. Orang yang bermusafir 2. Ibu mengandung dan menyusu i. Ibu mengandung yang takut membahayakan kandungannya ii. Ibu mengandung yang takut membahayakan dirinya iii. Ibu menyusu yang takut membahayakan anaknya iv. Ibu menyusu yang takut kesihatannya terjejas 3. Orang sakit 4. Wanita yang haid dan nifas 5. Warga tua 6. Orang yang bekerja berat 7. Kanak-kanak
Berikut merupakan antara tanda-tanda ibu mengandung dibolehkan untuk berbuka puasa;
1. Rasa lemah, pening, pitam ataupun tersangat penat walaupun dah berehat dalam tempoh 30 minit atau 60 minit.
2. Mabuk, loya dan muntah non-stop, sehinggakan tiada cara lain melainkan dengan berbuka untuk makan sesuatu dan ambik ubat penahan muntah.
3. Merasa sangat haus, air kencing menjadi sangat keruh, berbau hancing dan mengalami tanda-tanda dehidrasi.
4. Jika mengandung pada usia 20 minggu ke atas, kiraan pergerakan bayi kurang da…

TIPS KURANGKAN SAKIT CUCUK HEPARIN

Image
Ramai orang mengaku, sakit sangat lepas kene cucuk heparin. Ada yang sampai lebam-lebam tangan dan peha kene cucuk. Semata-mata nak elakkan darah beku lepas bersalin. 
Sebelum tu, mari kita berkenalan dengan heparin ni dulu bagi mereka yang belum tahu. Tahu-tahu kene cucuk jer! 
Apa itu Heparin? 
Heparin adalah sejenis anticoagulant iaitu ubat yang bertujuan menghalang pembekuan darah pada setiap salur darah termasuklah vena, arteri dan juga di paru-paru. 
Mengikut modul garis panduan meneruskan profilaksis heparin yang ditulis oleh Kementerian Kesihatan Malaysia pada 2013, kadar kematian ibu bersalin disebabkan embolism pada tahun 1991 adalah sebanyak 44 kes. Embolism mungkin terjadi kerana masalah Deep Vein Thrombosis. 
Siapa yang berisiko untuk ambil Heparin? 

1. Ibu yang bersalin secara ceaserian 2. Ibu yang ada masalah penyakit kencing manis dan darah tinggi semasa mengandung 3. Ibu yang berat badannya berlebihan
Cara untuk mengurangkan sakit cucuk heparin
Psstt...nak tau tak cara …