Posts

Showing posts from February, 2017

Cara cepat menurunkan paras gula bagi pesakit diebetes

Image
Hai assalamualaikum semua.

Harini Nadim nak share bagaimana Nak turunkan bacaan gula dalam darah bagi pesakit diebetes.

Umum tahu, pesakit diebetes ni selalunya mempunyai bacaan gula yang tinggi melebihi paras normal.

Paras normal gula yang test secara rawak adalah bawah 11, dan test gula berpuasa bawah 7. Atas pada 11 untuk rawak dan 7 bagi gula berpuasa ni selalunya kita panggil dia sebagai pesakit diebetes.

Kencing manis atau nama saintifiknya diebetes mellitus terjadi bila mana pankreas gagal merembeskan hormon insulin untuk mengawal gula dalam darah. Hormon insulin ni fungsinya adalah untuk serapan tenaga daripada glukosa yang terhasil selepas molekul karbohidrat dan gula dipecahkan dalam badan kita.

Bila insulin tidak dihasilkan atau paras insulin terlalu rendah, tenaga tidak dapat dihasilkan daripada glukosa. Glukosa ni akan berkumpul dalam darah pesakit diebetes  dan bertambah. Semakin tinggi glukosa, semakin tinggi risiko untuk merosakkan organ lain dalam badan terutama buah …

HOW BILLIONAIRE MAKING MONEY?

Image
PERNAH TAK TERFIKIR, KENAPA BILLIONAIRE NI TAK BUAT PRODUK SENDIRI ? TAPI INVEST BERJUTA JUTA DALAM PRODUK SHAKLEE ?

SEMUANYA SEBAB LANDMARK STUDY !!!
(nukilan tahun 2016 )

This is how he makes money. Mr Roger Barnett.

Apa itu Land Mark Study ? ye, ye diibaratkan macam landmark kat sesuatu negara. Kalau kau pergi Paris, landmark dia adalah Efiel tower, pergi Kuala Lumpur ko jumpa KLCC. Benda ini sebagai penanda aras kepada sesuatu tempat, dan tempat paling mudah kau nak refer .

Jadi mudahnya land mark study ini adalah satu result yang sangat menyeluruh. Dalam sesuatu bidang, land mark study ini akan menjadi rujukan seluruh ahli dalam bidang tersebut. Sama ada study itu sangat signifikan atau tidak, ianya akan menjadi penanda aras bagi bidang tersebut.

Sejak 2004, Roger Barnett sangat komited dengan Shaklee, dia sangat yakin produk shaklee memang outstanding dalam Amerika. Roger Barnett sendiri melakukan kajian, nak tahu, betapa bagusnya shaklee, sebab ianya berlaku pada anak beliau Sp…

BAHAYA MENGANDUNG BERAT NAIK BANYAK

Image
Nurse selalu bising kan kalau berat masa mengandung naik lebih daripada sepatutnya kan?

Orang kata berat 6 bulan mengandung ke bawah mesti naik 1kg sebulan. Kita punya naik 3-4kilo.

Dah tu buku merah tu nurse tanda warna merah. Jeng!

Tak nak nurse bising punya pasal, timbang sendiri tulis sendiri, ubah sendiri. Hahahah. Bijakkkkkkk.

Nope! Itu tindakan tak bijak ye ibu-ibu.
Tabiat macam ni bakal menyusahkan ibu dan bayi kalau sebenarnya itu adalah petunjuk bahawa mungkin ada sesuatu risiko yang tengah terjadi.

Yelah. Berat naik banyak, nanti nurse bising. Kene ambik appointment untuk minum air gula pulak. Takut nanti ada kencing manis atau nama famous dia adalah GDM.

Dah kene minum air gula, nak kene check lagi tekanan darah.

Kalau ada kencing manis, lagi berpuluh kali la kene datang klinik cek gula, check BP. sibuk betul lah misi ni.

Wei wei.

Ingat misi nak sangat ke hadap muka kita? Lagi tambah bebanan kerja dia ada lah.

Dia, kalau kita takde masalah lagi dia suka. Senang hati. Takde…

TIPS BEKERJA DARI RUMAH OLEH PUAN NIK SITI MARDHIAH

Image
Salam hujung minggu..๐Ÿ˜˜

Pagi ni sesaja nak share tips sikit mungkin sesuai untuk Work At Home Mom(WAHM) Newbie atau Suri Rumah yang baru nak berjinak-jinak berniaga atau bekerja dari rumah.☺

Kebanyakan kita menghadapi isu masa, pening sampai tak tahu nak urus antara bisnes dan kerja harian.

Insya Allah jom kita sama sama belajar dan praktikkan.

๐Ÿ—“Buat jadual harian lengkap, spesifik, dan terperinci.๐Ÿ—“

- Susun mengikut keutamaan dan yang wajib dilakukan setiap hari dulu. Contoh: Solat, Mengaji, Makan, Mandi, Educate Anak anak dll
- Kemudian isi pula waktu selebihnya (lompong lompong masa) dengan aktiviti bisnes seperti study ilmu baru, blogging, follow up customer, marketing,sharing dsb.
- Peringkat awal jadikan 'habit' atau kebiasaan sehingga sampai suatu tahap mahir handle masa tanpa perlukan jadual lagi.
- 24 jam sehari Insya Allah cukup untuk 'slot in' kesemua yang patut WAHM lakukan tiap hari dengan terancang.

.

๐Ÿ—’To do list harian sebelum tidur malam.๐Ÿ—’

- Utamakan…

BERNIAGA DARI RUMAH DENGAN ANAK RAMAI DARI PUAN CHE NA

Image
Sahabat2 Che Na, siapa geng WAHM kat sini?๐Ÿ˜Š Macam mana mommies semua atur masa antara bisness dan kerja harian?

Time management sangat penting kan.  Kalau tak atur sebaiknya semuanya kelaut, bisnes kelaut, kerja kelaut, rumah tangga pun boleh kelaut dan kita pun terkapai2 di tengah2 laut. Hehe.

Bagi yang baru nak cuba berniaga dari rumah, Che Na nak share sedikit #tips, moga bermanfaat.๐Ÿ˜Š

๐Ÿ‘กSusun jadual, bagi mereka yang disiplin dan suka mengatur masa sangat bagus jika ada jadual tertentu utk rutin wajib harian seperti solat, baca Quran, mengemas, memasak, baca buku, update blog, educate anak dan sebagainya.

๐Ÿ‘กDahulukan kerja hakiki atau kerja harian seperti memasak, mengemas, layan anak, layan suami. Siapkan kerja hakiki awal2 inshaaALLAH yang lain pun mudah๐Ÿ˜Š

๐Ÿ‘กJangan buang masa dengan perkara tak berfaedah. Ingat, time is precious. Kalau dulu kita suka main FB berjam2, tengok TB berjam2, suka bergossip, etc. Kalau buat bisness sekurangnya kita tak kan sempat layan semua tu, sebab…

AWET MUDA DENGAN KOLAGEN DAN RESVERATROL

Image
KECANTIKAN TU BERMULA DARI DALAM

Jadi orang yang jenis malas mekap memang sangat2la  sokong ayat nih. Hihi.

.
Maaf la, nadim memang tak suka pakai mekap. Bedak muka tu dah setahun kat situ tak habis2 lagi.. Time rasa nak pakai je baru pakai. Mosturizer pon tak pernah pakai.

.
Ehhh. Jangan buat taw macam nadim ni. Bahaya kulit cepat tua. Sebabnya kulit kita ni lapisan dia sangat terdedah pada banyak benda. Sinar matahari lah,habuk lah, bahan2 kimia lah. Macam2. Nanti kulit cepat kering. Kulit yang kering ni cepat berkedut๐Ÿ™„๐Ÿ™„



.
Kalau yang ada jerawat, jaga-jaga. Korang perlukan rawatan segera! Kalau tak dipedulikan,jerawat tu akan jadi gelap. Lama2 jadi jeragat tebal dan hitam. Mula la muka nampak tua daripada usia!

.
Disebabkan malas bermekap,nadim ambik nutrisi yang cukup untuk keperluan kulit.

.
Vitamin C dan kolagen dah semestinya. Ni vitamin penting untuk kulit melawan sinar matahari dan terus anjal melawan penuaan.

.
Vivix dan omegaGuard yang bekalkan resveratrol& omega-3 ni…

CARA MENGURANGKAN SELSEMA BAYI BAWAH 1 TAHUN

Image
---------------------------------
BAYI BAWAH SETAHUN SELSEMA
---------------------------------

Harini saya nak share beberapa petua yang saya dapat daripada group ibu hamil berpantang dan menyusu and carian google untuk atasi selsema pada bayi berumur bawah setahun.

Zayyad pernah selsema dan batuk last month. 7 hari lamanya.


Saya hanya ke klinik paed untuk check paru-parunya sudah dijangkiti virus dan perlu nebuliser atau tak sahaja.

Saya tak berikan ubat anti-histamin atau antibiotik pon padanya atas sebab si anak masih kecil dan tidak teruk sampai batuk berdarah atau dia tak boleh tidur. Plus Zayyad sentiasa aktif.

Antara yang boleh diamalkan adalah:
1. Mandikan dengan air lemon suam
2. Letak lemon dalam stokin anak masa tidur siang
3. Letak bawang putih yang dibakar dalam stokin sepanjang malam
4. Wapkan hidung dengan air panas+lemon+ garlic+ habbatus sauda dan tepuk percussion
5. Sapu minyak herba asma mujarab
6. Sapu minyak+garlic+ habbatus sauda
7. Spray hidung dgn spray sterima…

SIHAT, BERTENAGA DAN SUSU BANYAK DENGAN SHAKLEE MEMENUHI IMPIAN SEMUA IBU BERPANTANGp

Image
.

Hai semua. Assalamualaikum!

Nadim nak share sikit pengalaman berpantang anak yang pertama ni dengan set berpantang Shaklee.

.
Sebenarnya set yang Nadim ada untuk berpantang ni adalah set vitamin yang memang Nadim dah makan sejak 3tahun lepas lagi.

.
Tapi sebab baru first time mengandung kan, so lagi konsisten la Nadim ambik setiap vitamin tu. Tak nak la pulak jadi apa-apa kat anak.

.
Lagi2 sejarah keturunan keluarga belah arwah mak Nadim memang banyak and hampir semuanya GDM masa mengandung yang terus lekat diebetes sampai akhir hayat dan keguguran banyak2 kali. And Nadim BEBAS GDM!

.
Masa berpantang Nadim ada vitamin B complex, zinc complex, vitalea, oste, vitamin C dan Omega guard. Tambah 1 lagi vivix yang memang Nadim beli khas untuk berpantang. Masa ni belum lagi minda terbukak untuk minum ESP yang super famous tu.

.
Alhamdulillah berkat konsisten makan setiap hari vitamin2 ni, hasilnya luka Nadim cepat baik. Cepat bercantum elok cumanya benang jahitan tu je lah rasa tak selesa…

5 TIPS BEKERJA DARI RUMAH

Image
Sejak resign ni, alhamdulillah semakin jelas matlamat dan lebih mudah dicapai.

.
Macam-macam peluang yang ada boleh grab.

.
Alhamdulillah, weekend lepas terisi dengan 2 seminar. Weekend ni ada lagi 2 event besar yang InsyaAllah bakal hadir lagi..

.
Shaklee national leader conference yg ada Mr. President Shaklee Corporation Roger Barnett, dan lead the bisnes bersama Master Norita.

.
Memilih melepaskan jawatan research dengan gaji 4000 sebulan ingat senang ke. Kecik je 4000tu  bagi orang yg dok bahagian research dah kerja 4 tahun. Tapi besar bagi orang yang optimize dengan duit sebesar tu.

.
Tapi untuk pergi jauh dengan bisnes dan besarkan anak sendiri, nadim tekad, nekad dan pasak semangat. No langgar dinding. Aku ada mentor. Shaklee ada sistem bagus dan modalnya hanya aku je lagi. Aku je!

.
Aktif, proaktif, lead and learn, adapt and adopt. Do it now! It's now or never!

Kat sini saya listkan beberapa tips bagi anda yang bekerja di rumah bersama anak-anak. Ada banyak cabaran, tapi b…

SELEPAS 10TAHUN MENANTI, KINI ISTERI HAMIL ANAK KEDUA

Image
. Assalamualaikum. Saya Daud Mohamad. Berumur 33 tahun, telah berkahwin 11 tahun yang lalu dan dikurniakan seorang anak kini berumur 10 tahun.
. Setiap kali berjumpa dengan adik beradik dan saudara mara. Soalan yang pertama ditanya mesti soal anak. Bila lagi nak tambah anak? Takkan sorang je? Merancang ke?
. Fuh sabar je lah yang tanya tu tak fikir langsung perasaan orang. Kesian kat isteri saya jadi stress bila orang tanya macam tu. Kadang-kadang yang tanya tu tak tengok batang hidung sendiri.
.
.
Sebab ada yang tanya tu anak dia sendiri dah lama kahwin tapi masih belum dikurniakan anak. Emm tak tau nak cakap apa kan.
. Jawapan yang biasa saya berikan “belum ada rezeki lagi dan Allah sebaik-baik perancang”. Saya dan isteri dah buat pemeriksaan doktor masing-masing tiada masalah.
. Sebelum ni isteri makan produk Shaklee tak konsisten. Alhamdulillah sejak saya suruh wife minum Vivix konsisten selama sebulan lebih dan saya juga turut minum sekali. Akhirnya wife saya berjaya hamil sete…

CRAMP KAKI:CUKUPKAH SEKADAR SUSU?

Image
Memilih susu untuk hilangkan kaki cramp dulu 1 jenis kepayahan taw.




Susahhhhhhh.




Banyak kedai Nadim melawat untuk cari susu kambing yang ada label KALSIUM,MAGNESIUM,VITAMIN D.




Well,engineered rigid sikit bab numbers ni.




Hahhaha. Nadim nak 1000mg kalsium, ada label magnesium,ada label vitamin D. Paling kurang ada kalsium.





Kalau susu tu takde label biarpon dia gila FAMOUS, NADIM TAK BELI!




Sebab fokus saya mencari solusi kaki cramp. Kaki cramp sbb kalsium tak cukup. Kalau tak cukup, kaki nadim bukan sje cramp, anak pon akan ada masalah jisim tulang tak padat.




So ding dong dong dong sana sini,malas nak cari dah. Last2 back beli Ostematriks. Susah sgt nak minum susu kan. Hahaha




Bulan ni offer ostematriks pilihan saya!

1000mg kalsium

400mg magnesium

400IU Vitamin D




Borong laju2!




Whatsapp Nadim 014-9408215

VIVIX UNTUK SEISI KELUARGA

Image
Ni antara sebab saya usahakan jugak biar dapat bonus gemuk2 untuk beli vivix.

1 vivix untuk saya
1 vivix untuk husband
1 vivix untuk abah
1 vivix untuk mil
1 vivix untuk fil



Biar umur sahaja yg tua,
Tapi badan,dan kesihatan macam orang muda.

Vivix- anti aging solutions!

ANAK JAUNDIS TAPI IBU KURANG SUSU

Image
Pengalaman penyusuan anak yang pertama dalam masa sebulan yang pertama adalah amat sukar bagi saya.


Stress sangatt2.. dengan jaundisnya.. dengan anak yang acah2 menyusu - minum sekejap dah tertidur tapi tak kenyang. Sebab tak lama lepas tu dalam 10 minit kemudian, mesti dia bangun balik. Tak sempat saya nak mandi, anak dah nangis. Sebelah tangan menyuap, sebelah tangan lagi memangku anak yang minta disusukan. Belum lagi tidur sambil duduk tersengguk2 kerana bangun menyusukan.


Masa kena kuning, usia anak masa tu dah 10 hari. Pergi KK hari2 amik darah sampai hari ke 14. Mmg nangess ๐Ÿ˜ญ


Orang kata makan jamu penyebab jaundis. Tapi saya memang tak start makan apa2 jamu atau set berpantang lagi pun masa tu. Shaklee pun tak kenal lagi. Jadi, JM suruh jangan makan apa2 rempah ratus yang dimasukkan dalam makanan. No lada hitam, no halia sampaikan bawang merah bawang putih pun dia tak benarkan juga! ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ


Tapi, dia suruh saya keep breastfeeding. Bayangkan masa tu lauk pantang saya hanya ikan rebus d…

Cara menghilangkan kebas kaki ketika menyusukan anak

Image
Ibu menyusu kalau tak cukup kalsium, nak riba anak lama2 rasa ngeri!
. Kaki kebas tak dan 5 minit riba anak tengah nyusu. Nak nak anak yang jenis minumnya lama, tambah2 nak ngempeng. Menangis tak berlagu la mak!
. Uwaaaahhhh. Kebas kaki kebas kaki kebas kaki!
. Nak minum susu, susu ada banyak je kat pasaran.
. Susu anlene, susu anmum, susu kambing wildan, susu kambing al-hafidz, susu kambing banyak2 lagi lah. Tak terhitung.
. Masalahnya, susu susu tu semua ada gula tambahan. Ada gula maltodextrin.
 . Taknak lah tambah risiko kencing manis. Dah la arwah mak, arwah tok, cousin2 semuanya ada kencing manis daripada umur 20-an lagi. Tak nakkkkkkkkkk.
. Jadinya, pilihan terbaik adalah pil kalsium. Takde gula, dan 1000mg kalsium cukup untuk keperluan ibu menyusu.
. Tapi, pil kalsium yang dipilih mesti dah buat research klinikal, dah lalui macam2 jenis test. Ada landmark study lagi bagusssss. Boleh makan tanpa was2. .
Ada yang tengah kebas kaki ke tu? Nak saya kongsikan cara paling pantas menghilangk…