Posts

TIPS ELAKKAN POKAI SELEPAS RAYA

Biasa, raya mesti pokai. Betul ke betul?
Baju raya, biskut raya, langsir raya, sofa raya, pinggan mangkuk raya, cat rumah raya, minyak dengan tol nak balik kampung, duit raya, open house, shopping lepas raya sebelum balik kerja. Semuaaaalahhh
Memang boleh pokai lagi lagi gaji bulan tu di awalkan sebab nak raya..gaji next lambat! Poket kosong terus!
Ni tips untuk atasi masalah pokai. Jadi extraordinary biar sampai lepas raya masih berduit macam biasa๐Ÿ˜
1. Buat simpanan khas untuk bajet raya Nadim suka untuk terus simpan seawal setahun sebelum.
Contohnya kebiasaan bajet raya kita memerlukan RM 3000. CONTOH!
So, untuk tempoh 12 bulan kita perlu simpan sebanyak RM 250. Boleh simpan dalam pelbagai cara. Nak potong gaji terus automatik masuk dalam Tabung Haji boleh, automatik potong gaji masuk dalam Amanah Saham Bumiputera boleh, nak main kutu pon boleh.
Janji, buat simpanan awal dengan potongan wajib secara auto debit atau main kutu untuk tanggungjawab..supaya tak mengelat!
Simpanan menja…

9 SEBAB WAJIB AMBIL SUPPLEMENT

Banyak sangat supplement ada di pasaran. Tahu tak ia wujud sebab ada keperluan dan permintaan. Ketahui sebab kenapa kita wajib ambil supplement. 

1. KEKERAPAN MENGAMBIL MAKANAN MERAPU
Kita banyak ambil makanan rapu walaupun bukan junk food. Rapu kat sini bermakna nutrien dan kurang dan tak sama macam zaman toknenek kita dulu.
Amik contoh susu lembu... lembu yang diternak utk mass market (especially overseas) ni dicucuk dengan pelbagai vaksin dan antibiotik, dan hormon untuk cepat membesar. Rugi ooo kalau lembu-lembu kena penyakit. Dahla nak membelanya dah banyak belanja, sakit pulak. 
2. TANAH KITA DAH TERCEMAR DAN KURANG ZAT
Report pada tahun 1982 menunjukkan tanah kita dah kehilangan 20% nutrient. Bayangkan itu bertahun dulu. Saya pon belum lagi lahir. 
Sekarang dah tahun 2018, mesti nutrient ni semakin hilang dek kerana bermacam perubahan yang terjadi. Pembangunan sana sini, pembebasan asap ke udara daripada kilang, bahan tercemar yang macam melalui air. Ni semua menjejaskan kuali…

JANGAN TERTIDUR SAMBIL MEMANDU KERETA BALIK KAMPUNG NANTI

Ini tips saya untuk perjalanan jauh balik kampung nanti. Sebab saya pernah mengalami microsleep dan hampir kemalangan. Allahu.

Bayangkan dari johor bahru pulang ke kelantan bolih memakan masa 12-15 jam.

So perjalanan jauh begini menyebabkan badan jadi cepat letih dan mengundang kepada ‘microsleep’ .

Apa itu microsleep? Anda akan terlelap beberapa saat walaupun mata celik. Badan kita ni dah kira shutdown habis. Beberapa saat inilah kenderaan anda akan mengubah laluan sehingga menyebabkan kemalangan.

So apa yang saya buat apabila mahu mulakan perjalanan jauh?

1) Saya pastikan  tidur yang cukup sebelum bertolak balik kampung.

2.) pastikan anda minum air yang cukup supaya badan tidak dehydrate. Apabila badan kekurangan cecair, badan akan cepat letih dan mengantuk.

3.) berhenti rehat setiap 3-4 jam untuk melakukan sedikit senaman supaya badan merembeskan hormon dopamin,serotonin,endorfin dan endrenalin. Dan juga merangsang central nervous system (sistem sarah) supaya pengaliran oksigen kes…

KEKAL BERTENAGA DAN CERGAS WALAUPON MENYUSU 2 ORANG

Puasa hari kedua!
Orang lain dah 25 hari. Hihu. Nasiblaaaa

Harini sahur dengan nasi. Macam biasala. Ibu menyusu tak makan nasi tak sah. Kata nak jaga production susu kannnn..

Tapi nadim tambah jugak dengan air bancuhan performance drinks 600ml and ESP kurma 400ml. Amik kau, sahur 1liter air done! Sama macam semalam.

Kerana anak-anak punya pasal. Mama sanggup je minum air banyak walaupon waktu sahur. Hihi

ESP minum sebelum tahajud, performance minum lepas makan nasi๐Ÿ˜€

Alhamdulillah, semalam pass sehari dengan jayanya. Tak rasa macam puasa pon semalam. Kurang rasa kering tekak. And perut tak berkeroncong sampai petang.

Moga harini berjaya lagi!

Pada ibu menyusu yang jenuh berbuka puasa sebab tak larat, cubalah ambik ESP dan performance drink ni. InsyaAllah, mommies boleh berpuasa penuh setiap hari.

Jika mommies nak dapatkan ESP dan performance drinks, boleh terus hubungi:

Rakan Shaklee Anda
Nadimah Muhammad (Nadim)

♥ WhatsApp : 014-9408215♥ Call / message: 011-10408215
♥ FB Page: gerobo…

SKINCARE UNTUK SELESAIKAN MASALAH KULIT

Alhamdulillah. Itulah ayat pertama yang dapat diungkap apabila bertanyakan bagaimana kehidupan saya dengan Shaklee.

Syukur dengan nikmatNYa kerana asbab dengan bertemankan Shaklee saya dapat menikmati kesan yang baik dan sangat mempengaruhi kehidupan kini.
.

Saya Rizatulrishah bt. Mohd Shaharuddin seorang isteri berumur 44 tahun merupakan seorang ibu kepada 3 anak perempuan comel yang berbagai peringkat usia dari umur 13thn, 3thn dan 1thn 7 bulan.

Kehadiran permata hati ini memerlukan saya memiliki kecergasan dari segi mental dan fizikal yang sihat untuk menjadi ibu atau ummi yang hebat untuk mereka serta mengimbangi kehidupan seharian mereka yang sentiasa cergas serta masih menyusukan anak ketiga.
.

Jika saya lemah, cepat letih, tidak bertenaga bagaimana saya perlu menjaga mereka di samping kerjaya hakiki saya yang juga memerlukan komitmen yang tinggi.

Dari situlah saya belajar tentang produk Shaklee yang dapat membantu saya dalam mendapatkan keperluan nutrient serta menjadikan penam…

SUSAH NAK MEMBUANG DAN SELALU SEMBELIT?

Image
SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 5 TESTIMONI 43 : NOOR HARTINI MD SAAD .
Masalah buang air besar dan sembelit boleh menyebabkan ia menganggu kerja harian dan aktiviti kita  setiap hari. Kulit mudah kusam akibat toksin didalam badan tidak dapat dibuang dengan sempurna.  .
Malah berat badan juga akan makin naik tanpa ada sebarang perubahan walaupun sedang berdiet. Sembelit dan masalah penghadaman boleh menyebabkan usus kita menjadi tidak sihat dan ia boleh  menyebabkan buasir terjadi akibat dari terlalu kerap meneran dan menahan dari membuang air besar.  .
Jika terus dibiarkan masalah ini, ia boleh mengakibatkan badan kita tidak sihat dan kulit wajah kita pun  kusam, tua dari usia sebenar kita dan kita boleh mengidap KANSER USUS. .
Alhamdulillah itulah yang saya alami sebelum kenal set vitamin Shaklee ini. Pada mulanya saya  mengambil set menyusu asas yang terdiri dari alfalfa, lecithin dan Ostematrik. Alhamdulillah susu badan  kembali meriah time tu dan yang paling menggembirakan saya …

RESIPI BELGIUM COOKIES

Image
Belgium Cookies.Nyumm. thanks for original recipe yang buat ni

Bahan
230 gm butter
80 gm gula kastor
170 gm gula perang (saya guna gula perang sahaja)
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
420 gm tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
500 gm coklat cip(yg berkualiti)

Caranya
-satukan butter, gula kastor dan gula perang
-kacau guna spatula sahaja
-masukkan esen vanilla dan telur
-kacau2
 sebati, masukkan tepung gandum serta soda bikarbonat
-last sekali masukkan coklat cip. Gaul guna tangan pun boleh
-susun dlm loyang.. jarakkan supaya cookies mengembang elok
-bakar pada suhu 170°..selama 25@30 minit sehingga perang (api atas bawah)
Selamat mencuba.. ๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰



๐Ÿ“ธ: Zaimah Zakaria