Posts

VITAMIN C TERBAIK UNTUK ANAK DAN BOLEH DIKUNYAH

Image
Zaman sekarang, anak-anak perlu ambil vitamin C untuk kuatkan kesihatan imunisasi.

Maklumlah, virus banyak dan bermacam jenis. Bagi mengelakkan jangkitan virus dan kuman ni, kita perlu lengkapkan anak dengan pemakanan vitamin C sebagai makanan tambahan.

Chewable vitamin C shaklee merupakan vitamin C yang hanya perlu dikunyah oleh anak-anak setahun dan ke atas untuk membekalkan 100mg vitamin C kepada mereka.

Vitamin C memainkan peranan penting dalam menyokong kesihatan keseluruhan termasuk kesihatan gigi, gusi dan secara umumya, semua yang membentuk tubuh anda. Chewable-C PlusTM sesuai untuk individu yang mengalami kesukaran menelan tablet atau tidak makan makanan yang kaya dengan vitamin C secukupnya.

Tahukah Anda?
Secara semula jadi, vitamin C tidak pernah dijumpai sendirian. Makanan yang mengandungi vitamin C juga mengandungi bioflavonoid. 
Bioflavonoid diperlukan untuk penyerapan vitamin C dan kedua-duanya berfungsi untuk mengekalkan kesihatan. Sentiasa pilih suplemen vitamin C yang…

TIPS MENCUCI RACUN BUAH DAN SAYURAN BY DR HAFIZ SULAIMAN

Tips ni dikongsikan oleh Dr Hafiz Sulaiman. Pro kesihatan menggunakan supplement dan pemakanan berkhasiat tinggi
--------------------------------------------------------------------------

Racun pada buah dan sayuran mungkin membawa kepada kesan  kesihatan yang serius terutamanya dalam jangka masa panjang. Berikut merupakan tips yang boleh diambil bagi membuang pestisid pada permukaan:
.

1) BASUH DAN GOSOK DENGAN AIR

75-80% sisa pestisid boleh dikurangkan dengan membasuh tanaman dan menggosoknya di bawah aliran air sejuk.

Menurut kajian lain pula, bukan suhu yang penting, tetapi aktiviti menggosok itu lah yang mengurangkan pestisid. Gunakan sarung tangan plastik dan gosok sekurangnya 30 saat.

Pastikan juga menggosok di celahan buah dan sayuran di mana racun serangga ini berkumpul.
.

2) BASUH DENGAN AIR GARAM.

Menurut Centre For Science dan Environment, membasuh menggunakan garam 2% membuang kebanyakan pestisid di permukaan tumbuhan.
.

3) CUKA PUTIH.

Korang nak rendam cuka epal atau cuk…

KELUARGA SEMUA BAGI SUSU FORMULA PADA ANAK: NI INSPIRASI BUAT ANDA

Hai semua. Tahniah anda berada di artikel ini ketika ini. 
Sudah tentu anda adalah salah seorang ibu yang hendak menyusukan anak dengan susu ibu tapi ada banyak cabaran daripada luaran dan dalaman bukan?
Harini nadim akan kongsikan pengalaman seseorang daripada ruangan perkongsian muka buku, dalam group New Happy Breastfeeding Malaysia. 
Terima kasih kepada Puan Nabilah zaki untuk perkongsian beliau. 
.......... Assalamualaikum mommies. Nervous nak tulis ni, but I think I should write this down somehow. Harap sharing saya ni mampu memberi manfaat pada kita semua. Tq in advance for pengawas nenen kalau post ini di approve 😘
Wah intro macam gempak sangat kan πŸ˜… Sebenarnya bukan kisah apa pun, just sedikit coretan mengenai bf journey saya selama 10 bulan ini. Baru merangkak nak ambik scroll degree. Belum tahap doktor falsafah lagi, hehe.
Sejujurnya saya akui teramat sedikit ilmu dan pendedahan mengenai ilmu penyusuan sebelum ini. Saya dan adik beradik saya sendiri dibesarkan dengan sus…

LEKAPAN YANG BETUL UNTUK ANAK MENYUSU

Tips keluarkan kolostrum cepat² lepas bersalin,

Masa baby nyusu, pastikan lekapan baby tu betul

Mulut anak mesti terbukak atas dan bawah bibir menutup sebahagian kawasan areola

Kalau areola tu tak banyak, semua bahagian mulut baby boleh cover
Nak tahu betul ke x, masa anak hisap tu takde bunyi cit cit, and nampak gerak mulut baby yg penuh

Lekapan yg x sempurna buley menyebabkan perut baby kembung sebab angin je yg masuk bukan susu. And baby tertidur kepenatan, bukan tidur kekenyangan

Salah lekapan jugak buatkan puting anda akan cepat luka yer sebab baby dok tarik puting, lama crack lah dia

Mintak nurse tengok betul ke salah lekapan tu kalau tak pasti. Gunakan jari ibu utk betulkan bibir anak kalau salahπŸ˜ƒ
.
Good luck mommies. Moga tips ni membantu sangat2 anda susukan anak

Tips ikhlas daripada nadim
Mom of 2 bf kiddos

MAKAN SUPPLEMENT ROSAK HATI: Penjelasan daripada pakar

Image
Benarkah Suplemen Merosakkan Organ HATI... Merujuk Kajian Sains...
Pemakanan tambahan atau suplemen berdasarkan definasi oleh FDA adalah produk yang dibuat untuk di ambil melalui mulut yang mengandungi zat makanan surih (dietary ingredient, micronutrient) dengan tujuan untuk menambah nilai nutrisi (nutritional value) kepada pemakanan asas. 
‘Zat makanan’ didalam suplemen mungkin satu atau kombinasi lebih daripada satu bahan seperti vitamin, mineral, asid lemak, asid amino, serat, probiotik, anti oksidan, herba atau bahan botanical.  
Suplemen secara umumnya terbahagi kepada beberapa jenis iaitu : 1. Vitamin – Vitamin C, Vitamin B Kompleks, Vitamin E dll 2. Mineral – Magnesium, Kalsium, Zinc, Selenium dll 3. Anti oksidan – Polifenol, Karotenoids, Curcumin,flavonoids dll 4. Asid amino – Taurine, Arginine, Glutamine dll 5. Asid lemak – Omega 3, Omega 9, Asid Laurik dll 6. Herba – Ginseng, Tongkat Ali, Peria dll
Oleh kerana suplemen mengandungi zat makanan surih ianya di kawalselia oleh …

SEMBELIT MASA BERPANTANG SAMPAI BERDARAH MEMANG NGERI

Image
Setiap ibu pasti ngeri bab nak membuang selepas bersalin kan. Mostly pada ibu bersalin normal. 
Sakitnya tu macam nak bersalin lagi! 
Pengalaman nadim sendiri bersalin anak pertama, mudah. Tapi bab nak membuang seminggu pertama tu sangat azab!
Jom ikuti perkongsian Aida pula kali ni. 
SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 5 TESTIMONI 33 : AIDA AZWANI .
[TAK SEMBELIT LAGI SEJAK KENAL SHAKLEE] .
Assalamualaikum..
Saya Aida Azwani Bin Agus Azhar, berusia 33 thn , seorang isteri dan ibu kepada 3 org anak. Saya adalah seorang ibu bekerja. Saya suka gelarkan diri saya Aida. Semua wanita yang pernah melahirkan anak pasti ada kenangan kan, Ada yang kenangannya manis dan bahagia . Ada yang pahit. Ada yang ngeri macam saya .
Pengalaman saya melahirkan anak kedua memang sangat manis. Yelah...cahaya ke kedua  perempuan pula tu. Siapa tak Happy kan . Proses bersalin saya pun mudah je . Masuk2 labour room, tak sampai 30 minit dah selesai bersalin. Anak saya pun kecik je 2.6kg. So tak de la susah sangat …

LUKA BERSALIN CEASER SEMBUH CEPAT WALAUPON BERPANTANG SENDIRI

Image
SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 5 TESTIMONI 13 : HAYATI ISMAIL
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...Saya Hayati Ismail.Saya adalah Mama kepada 5 orang cahaya mata.Saya mula berkenalan dengan suplemen Shaklee pada tahun 2014 dan sehingga kini masih setia. .
Saya mula jatuh cinta dengan suplemen Shaklee melalui Set Berpantang. Masa tu saya berpantang anak yang ke 4. Melahirkan anak melalui pembedahan memberi cabaran besar buat saya. Iyelah kan...saya kena fikir macam mana nak uruskan anak-anak dan diri sendiri...Maklumlah berpantang sendiri katakan... .
Tapi selepas mengambil suplemen Shaklee.Saya rasa badan semakin pulih dengan cepat.Sepanjang hari bertenaga dan kurang stress.Paling saya suka luka cepat sembuh.Alhamdullilah...susu pun meriah.Murah rezeki Abang Chik Hadif. .
Suplemen Shaklee yang membantu saya semasa berpantang ialah ESP,Vitamin C,Vitalea,Ostematrix,Alfalfa Complex ,Zinc Complex dan B Complex. .
Tidak lama selepas itu,saya mengandung lagi. Apa lagi saya terus ambil Se…