Posts

PENGALAMAN SUSPEK COVID 19

Harini salah seorang pesakit yang sembuh daripada COVID 19 berkongsi pengalamannya di rancangan Wanita Hari Ini. Alhamdulillah, moga dia dan seluruh ahli keluarganya sentiasa sihat dalam lindungan Allah. 
Tapi, entry ni Nadim nak kongsikan pengalaman seorang isteri yang jaga suaminya kene kuarantin sehab CLOSE CONTACT BERHARI-HARI dengan pesakit COVID 19.
JANGAN MAIN MAIN BILA DAH SUSPEK COVID - 19 , DAN BERUNTUNG LAH JIKA KITA SELAMA NI KONSISTEN AMBIL IMMUNITY BOOSTERS! 
Korang pernah tengok ke video acamanam si suami jaga isteri yang positif corona virus.. serumah tapi dah tak macam selalu.. terpisah dan terasing terasing tapi sebumbung. Hantar makanan depan pintu je. 
Begitulah yang jadi pada Syasya dan suaminya Hasri yang sedang dikuarantin. Hasri adik ipar Master Athirah ni, dia ada kursus dan sepanjang tempoh kursus tu.. dia duduk bersebelahan dengan orang yang positif covid-19  dan orang tu dah warded pon. 
Selama dikuarantin, segala aktiviti yanh dibuat mereka bersama terpak…

COVID 19: BILA KKM HUBUNGI UNTUK DIKUARANTIN

Image
Minggu ini negara dilanda gelombang ketiga virus Covid 19. Apa perlu dilakukan apabila KKM hubungi anda untuk dikuarantin kerana khuatir dijangkiti oleh Covid 19?

Kuarantin yang diminta oleh Kementerian Kesihatan  Malaysia adalah bermaksud seseorang itu sedang menunggu ujian untuk mengetahui dia positif atau negatif virus covid 19.

Ye, nak tunggu result negatif ke positif pon kene kuarantin. Supaya incase kalau orang tu positif dijangkiti covid 19, dia tak menjangkitkan virus covid 19 tu kepada orang lain samada secara direct atau indirect.

Kita sekarang disuruh duduk di rumah pon atas alasan yang sama. Kalau positif, kita tak sebarkan virus pada orang lain. Kalau negatif, kita tak pula dedahkan diri untuk dijangkiti pada orang yang dia sendiri tidak tahu dia sedang membawa virus covid 19 di dalam badannya.

So, bila kene kuarantin nak tunggu result, apa nak buat?

Mengikut garis panduan yang diberikan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, setiap individu yang dikuarantin perlu:

Duduk ka…

KEKALKAN JANTUNG SIHAT SEBELUM BERHENTI BERDENYUT

Image
Harini baca sedikit perkongsian seorang doktor muda yang giat menulis artikel kesedaran tentang jantung, Dr Yazeed Tolmy.


Nadim copy and paste terus penulisan beliau untuk perkongsian kita bersama.

PUNCA SERANGAN JANTUNG PADA USIA MUDA .

Seram ke ? Tak seram lah .. Mana ada orang takut dengan serangan jantung ?
Betul tak ?

kempen tentang kesihatan jantung , Tak ada siapa peduli , Keluar iklan pasal serangan jantung , Korang tukar channel .

Siap order grabfood ayam goreng mekdi lagi kan ? Layan cerita korea ..

Tak kena , Maka tak takut , Bila dah kena , Duit tu ada berapa juta pun masa tu dah tak laku

Serangan jantung dikenali sebagai Heart Attack , Adalah kondisi dimana , salah satu atau 3 salur darah utama jantung tersumbat .

3 salur darah utama ini adalah
1. Left anterior descending artery
2. Right coronary artery
3. Left circumflex coronary artery

mereka ini adalah Salur darah utama untuk jantung . Fungsi mereka adalah untuk memastikan perjalanan darah ke Myocardium ( Otot Jantung …

TESTIMONI RAWAT MASALAH SAKIT GIGI DENGAN OSTEMATRIX

Image
Korang sakit gigi ke tu? Jom baca testikoni terbaru yang nadim dapat daripada customer nadim sendiri. 
Seperti yang nadim tulis dulu, nadim sendiri ada masalah sakit gigi yang teruk kan padahal dah pernah buat tampalan gigi. Ye lah, lubang kat gigi geraham kalau tak ditampal awal, memang akan menyebabkan lubang tu dalam sangat sampai menjejaskan akar gigi. 
So, nak buat rawatan akar memang mahal. Hampir seribu ringgit la kos dia dengan rentetan temujanji. Jadinya, nadim sendiri amalkan ostematrix dengan dose yang tertentu. Alhamdulillah, nadim dah tak sakit gigi lagi. Dan tak buat rawatan akar. Jimat banyak wehh. Ostematrix hanya RM 61 jer sebotol untuk bukan ahli. Kalau ahli macam nadim, jimat lagi 15%😍
Okay, jom tengok testimoni Nurul dan Kak Zura ni yer. Nurul masih single dan belum berkahwin, and kak zura dah pernah mengandung dan bersalin 6 orang anak. So dua kes yang berbeza, kalsium dalam badan pon berbeza. 
 Dan ni testimoni Nurul. Jimat RM 800! Sedangkan dia message nadim t…

HB RENDAH KETIKA HAMIL

Image
Kekurangan hemoglobin (HB) dalam sel darah merah adalah sangat normal dalam kalangan ibu mengandung.

Ujian darah untuk menentukan jumlah hemoglobin merupakan ujian yang wajib dilakukan oleh setiap ibu hamil ketika lawatan ke klinik samaada klinik kerajaan atau klinik swasta.
Hemoglobin merupakan pengangkut oksigen dan zat makanan ke seluruh badan. Oleh itu, apabila anda mengalami anemia, tisu seluruh badan menjadi hipoksia (kurang kandungan oksigen) dan kurang tenaga.
Bagaimana kekurangan hemoglobin boleh berlaku?
Kekurangan hemoglobin boleh berlaku pada semua golongan termasuk ibu hamil. Kekurangan mengambil makanan yang kaya dengan zat besi boleh menyebabkan paras hemogobin semakin rendah dalam darah setiap individu. Namun begitu, kekurangan zat besi juga berlaku kerana penyerapan zat besi sangat minimum disebabkan pelbagai kemungkinan.
Adakah hemoglobin rendah itu merbahaya pada ibu dan kandungan saya?
Hemoglobin yang rendah daripada 8-10g/dl boleh menyebabkan bahaya. Keadaan ini me…

APA YANG PERLU DIBUAT APABILA GOUT MENYERANG

Image
Gout menyerang kini sudah tidak mengira umur dan pemakanan. Ada yang terjatuh ketika bermain bola terus membengkak dan asid urik tinggi. Di sini saya kongsikan apa yang perlu anda buat apabila gout menyerang. 
Berikut merupakan senarai pengalaman otai-otai gout yang berkongsi apa yang mereka lakukan untuk mengurangkan keradangan gout: 
1. Ambil ubat yang doktor dah berikan.  2. Jika masih tak tahan, ke klinik berdekatan untuk mengambil suntikan ubat tahan sakit.  3. Minum banyak air lebih daripada kebiasaan.  4. Jika bengkak dan sakit, gunakan ice pack untuk kurangkan bengkak dan sakit..jika tidak bengkak dan hanya sakit, gunakan hot pack untuk tuaman.  5. Stop terus pengambilan makanan dan minuman yang mengandungi gula putih 6. Jika bacaan urik acid melebihi 300 ke atas, minum green atau red tea dan ambil vitamin C dengan megadose.  7. Jadikan jus pegaga+seleri + timun 8. Pergi berbekam 9. Amalkan tembikai dan nenas sebagai buahan harian
Perlu diingat, gout apabila menyerang tidak a…

CARA RENDAHKAN KOLESTROL DALAM DARAH UNTUK ELAKKAN STROK

Image
Strok seluruh tubuh atau separuh tubuh sememangnya sangatla dielakkan oleh mana-mana pesakit yang mengalami masalah kolestrol tinggi. Jom rendahkan kolestrol sebelum terlambat!
Strok sekarang sudah tidak mengira usia. Kawan nadim sendiri baru 27 tahun masa diserang strok yang pertama. Dan masa tu dia baru je tahu kolestrol dia tinggi, blood pressure juga tinggi! All of sudden terus attack strok. Seorang yang bukan perokok okay!
Kolestrol tinggi kerana beberapa faktor. Antaranya: 
1. Sentiasa makan makanan yang berlemak dan ada banyak trans-fatty-acid seperti kek, biskut dan makanan segera. 2. Obesiti 3. Merokok 4. Kurang bersenam 5. Penuaan 6. Kencing manis

Kolestrol tinggi dalam darah tak menunjukkan sebarang simptom awal yer pembaca sekalian. Yang boleh kita tahu hanya melalui ujian darah yang khusus untuk tahu kolestrol tinggi atau rendah jer. Dan biasa orang kita ni memang kalau tak sakit, takde lah nak pergi buat ujian darah.

Kalau anda mempunyai masalah kolestrol terlalu tinggi…