Posts

Showing posts from February, 2018

CLOSING DAY UNTUK KIRA SALES DAN BONUS SHAKLEE

Assalamualaikum and hai semua. Harini adalah penghujung hari bulan February. Maka ianya adalah Closing day
Harini hari rabu. so, closing kita bulan ni dibuat kat Home Office Shaklee. Tugas utama adalah follow up semua existing customer yang dah pernah beli vitamin, bagitahu mereka harini last day untuk promosi item bulan ni. Which is, Buy 4 collagen Shaklee powder and 1 sustained released Vitamin C, get 10% OFF!
Kalau hari cuti, home office pon cuti. So, kene berclosing di rumah sambil key in order online jer. Shaklee ni mudah, boleh buat di mana-mana sahaja. Dan stok barangan, memang nadim gunakan credit card untuk belian. Dapat lagi extra cash rebate daripada credit card expenses tu sendiri. 
Bagi yang tak tahu lagi, bonus shaklee dikira daripada keseluruhan hari dalam setiap bulan daripada setiap pembelian kita untuk bulan tersebut. 
Contohnya, bulan february ada 28 hari tahun ni. Jadi, setiap belian dalam 28 hari bulan february ni akan dikira jumlah UV nya. Setiap 150 UV pembelia…

TESTIMONI KOLAGEN SHAKLEE

Image
Ramai sangat orang dok kata kolagen shaklee ni power. Betul ke?
Ha, ramai tu memang la ramai. Tapi jangan sekadar percaya pada testimoni je taw. Di sebalik testimoni mereka yang berpuas hati dengan kolagen shaklee ni, sebenarnya ada kajian yang dah pon dibuat terlebih dahulu. 
Macam biasa lah, Shaklee kan bukan produk biasa-biasa. Setiap produk shaklee ni mesti ada research dan pembuktian secara saintifik. 
Sebelum awak tengok testimoni, jom tengok kajian pasal kolagen Shaklee ni. 
Ha, inilah kajian yang pihak saintis Shaklee Corporation dah buat untuk mereka yang menggunakan kolagen shaklee. Siap ada statistik yer. 
Mengikut statistik ni, seramai 71 peratus mereka yang mengamalkan kolagen shaklee selama 8 minggu berturut-turut bersetuju bahawa tekstur kulit bertambah baik. Dan sebanyak 90 peratus bersetuju bahawa lepas amalkan kolagen shaklee ni selama 8 minggu, kulit mereka semakin lembap. 
Kolagen Shaklee ni dihasilkan dengan menggunakan sisik ikan emas laut dalam yer. Bukan seper…

NAK ANAK CEPAT: NI BENDA PERLU ANDA BUAT

Setiap daripada kita yang berkahwin, pasti nak anak kan? Paling tidak pon seorang. 
Ada orang nak honeymoon dulu dalam perkahwinan, bermanja-manja sepuasnya tanpa kehadiran baby, tapi ada orang memang nak anak cepat. Dah dapat sorang, nak lagi sorang dan seterusnya. 
Ni antara amalan yang perlu LAKUKAN jika anda seorang isteri yang NAK MENGANDUNG
1. ELAKKAN/JANGAN makan makanan berunsurkan tajam
- of course nenas yang sering dikatakan orang-orang tua dan bidan adalah makanan yang berunsurkan tajam dan boleh menyebabkan kerosakan pada janin yang baru terbentuk dalam rahim ibu (which is peringkat awal ni memang ibu takkan sedar). 
Ia mungkin menyebabkan keguguran tanpa disedari. Dan kita fikir, ianya adalah haid normal. 
Menjadi seorang isteri, bila dah bersetubuh dengan suami, air mani suami masuk ke dalam faraj je, sperma akan cuba berenang dengan pantas untuk bergabung dengan ovum. Dan menghasilkan baby. 
Bayangkan jika persetubuhan dilakukan pada waktu isteri tengah subur (hari ke-…

CARA SEGARKAN SAYUR YANG LAYU

Image
Jangan risau. Sayur yang layu boleh jadi segar balik taw bila kene caranya. 
Bila kita pergi pasar, tengok sayur segar-segar kan. Tapi bila dah balik rumah, sehari dua terus layu sawi tu. Sawi la especially sebab senang layu kan. 
Ha, harini nadim nak share macam mana nak buat sayur yang layu tu kembali segar dan crunchy bila dimakan. 
Cara ni sebenarnya dikongsikan daripada Ummi Faezah Ismail, yang dah pon gunakan cara ni selama 20 tahun lagi. 

Ummi Faezah hanya gunakan 2-3 titik cecair serbaguna basic H Shaklee sahaja ke dalam bekas berisi air, kemudian rendamkan satur selama 15 minit. Sayur yang layu tadi kembali segar dan rangup taw. 

Jom kita tengok apa benda basic H ni. 
Basic H merupakan cecair pencuci yang dihasilkan oleh Shaklee sejak tahun 1960 lagi. Ianya merupakan cecair pencuci yang pertama di dunia yang tidak mengandungi sebarang toksik dan bersifat terbiodegradasi. 
Kaedah Mencuci Secara Semula Jadi Tanpa Racun
Setiap botol Basic H2 Organic Super Cleaning Concentrate d…

MACAM MANA BUAT BISNES SHAKLEE

Di sebalik tabir bisnes, ada je kerja-kerja kat rumah dengan si kenit ni sambil melayan customer whatsapp tanya itu ni.

Bila dah pegang telefon, adakalanya berebut dengan Zayyad. Ada time, dia buat je kerja dia sendiri macam ni. Haha. Pejam mata lah mama weh..


2-3 kali sehari kemas rumah di siang hari biasalah bila ada anak kecik yang tengah pesat perkembangan mindanya.

Lagi satu, bila bab nak uruskan barang yang untuk dipos. Huahua. Time kita sibuk pegang pen nak menulis borang pos, nak packing barang time tulah dia pon nak buat sama. Nadim pernah tulis borang tracking berkali-kali sebabbbbbb.... Zayyad dah conteng form poslaju. Hahaha

Belum kira dengan barang yang dah packing dikoyakkan plastiknya, botol-botol vitamin yang ada tagging original Shaklee tu dicabutnya tagging dan macam-macam la lagi. Baruuuh anak sorang ni. Kui3

Biasalah bila kita ambik masa dia kan. Nak jugaklah dia buat kerja kita. Tu belum kira ambik masa si anak untuk mama menghantar barang COD pada customer. Makan…

NAK KURUS, MALAM NAK MAKAN APA?

Ramai orang yang nak kurus musykil kan, malam- malam mana boleh makan nasi. Habis tu nak makan apa untuk diet?

Ha, ni lah dia yang patut anda ambil untuk diet. Tukarkan nasi pada ESP drink. Nak buat shake-shake dengan buah pon best!

ESP ni bukan untuk diminum waktu pagi je taw. Malam pon bolehhh

Pada org yang nak kurus, atau nak extra energy dan ibu menyusu, minum ESP 2x sehari yer

ESP bagus utk bantu pekatkan susu badan dengan kekayaan protein dan kalsium

Lagi satu, sangat bagus untuk kulit. Sape yang sangat-sangat menjaga wajah tu, memang strongly suggest ambik ESP ni bersama dengan Vitamin C dan Vitamin E

HADIAH EXCLUSIVE UNTUK DIRI SENDIRI

After a year plus jadi WAHM, dah lama tak dapat hadiah untuk diri sendiri selain hadiah makan makan dan makan. Hahha.

So, this month hadiah paling best nak bagi kat diri plus paw encik suami sekali. Hahaha.

My one of favourite supplement. COLLAGEN POWDER! sempena promosi bulan ni, rembat semua terus. Buy 4 kolagen tambah 1 vitamin C. Lalala. Cukup utk 2 bulan pantang😍

Ingat lagi, first year buat shaklee dan bekerja. Hadiah first beli dengan duit gaji gelang tangan Habib. Hadiah kedua kereta guna slip gaji, tapi bayar dengan income shaklee. Hadiah ketiga, komitmen beli rumah. Dengan slip gaji, tapi orang lain bayarkan rumah.

Ni antara hadiah besar la! Lama dah tak buat hadiah besar2 ni bagi kat diri sendiri.

Takde hadiah, takde motivasi!

Eh betul ke? Hihi. Barulah nampak hasil usaha kita selama  ni.

Kan kannn.

Eh, jomlah hadiahkan kolagen Shaklee bulan ni. Berbaloi-baloi. Kolagen Shaklee memang pilihan ramai wanita untuk aset dalaman dan juga penampilan luaran.

#tsunamishaklee
#tsunam…

BRAND SUPPLEMENT PALING BERKESAN

Image
Hai assalamualaikum semua. Terima kasih melawat. Harini saya akan ceritakan tentang brand supplement paling berkesan yang patut anda cuba.
Mengimbau balik pada 2013, 
Nadim mula ambik supplement Shaklee lepas tak tahan dah dengan resdung yang semakin teruk. MC satu hal, keyakinan diri satu hal, rimas pon satu hal. 
Bila dapat #shakleeeffect yang best which is my resdung dah sangat2 behave, selsema dah cepat baik bahkan tak selsema pon once in a month, i started to change my supplements brand..
Slowly, lepas dah tukar brand supplement termasuk susu Anlene coklat pada ostematrix, nadim tukar pulak household care. Sabun basuh baju, sabun basuh pinggan, dan multipurpose cleaning gel which is Basic H. 
Bila household tukar, skincare pon tukar. Daripada guna safi dan entah pape lagi brand pencuci muka, nadim tukar pada nutriwhite. Both mekap remover and pencuci muka, pelembap muka jugak. 
Kenapa nak tukar semua pada shaklee brand? 

✅Terbukti selamat tanpa 350 bahan kimia dengan 80,000 ujia…

CARA MENGHILANGKAN RAMBUT GUGUR TERUK SELEPAS BERSALIN

Image
Masalah keguguran rambut sering terjadi terutamanya pada wanita bermula seawal umur belasan tahun lagi. Namun, masalah itu semakin teruk selepas bersalin. Apakah cara menghilangkan rambut gugur teruk selepas bersalin?
Ramai orang sanggup berhabis duit yang sangat banyak untuk membeli produk penjagaan rambut yang mahal-mahal seperti Syampu, tonik rambut, serum, rawatan pakar-pakar rambut, tapi masalah rambut gugur yang teruk ni masih tak dapat diselesaikan. 
Apakah punca sebenar yang wajib anda tahu kenapa rambut mulai gugur dan semakin teruk selepas bersalin?

Punca dan sebab keguguran rambut: 
Masalah keguguran rambut adalah normal pada semua orang sepanjang hidup. Masalah tiroid, anemia, kekurangan protein dan kolagen dalam badan, umur meningkat, tekanan bekerja, perubahan hormon daripada kanak-kanak kepada remaja, kemudian menjadi dewasa seterusnya mengalami fasa mengandung, bersalin dan menopouse. 
Semua ni adalah faktor yang boleh menyebabkan keguguran rambut. 
11 cara menghilangka…

RESIPI KEJAYAAN BISNES

NEVER NEVER NEVER GIVE UP

Ni patut ada dalam diri semua usahawan dan bisnes owner.

kalau cepat give up bila dilanda masalah, memang percaya lah bisnes kita ni naik kejap and terus merudum.

Buat sesuatu, kalau tak jadi. Ubah.
Tak jadi lagi, ubah.
Tak jadi lagi, ubah.

Setiap kali tu improve. Jangan give up. Allah tengok setiap usaha kita. Harini hari jumaat, usaha banyak-banyak lagi daripada biasa disusuli amalan yg buat Allah makin sayang kat kita.

Mesti jadi punya lah.

Tak caya?
Dulu, nadim pon x caya. Tapi buat je. Hasilnya, jadilah i sekarang! Hihi.

Believe before happen!

Jom p shaklee!
Nak selit order wassap naaa.

Nadim
Founder #HSG
www.wasap.my/60149408215

#tsunamishaklee
#tsunamishaklee2018
#bangkitG17

BILA MAK TAK SIHAT, ANAK KURANG MENDAPAT PERHATIAN.

Anak tak sihat takpe, mak ada nak jaga.

Tapi tak nak gak, sian si anak. Menangis tak selesa. Asyik nk tepek je. Tak sakit pon tepek, dah sakit lagi lah mommy monster kene bertenaga.

Sebab tu, nadim sediakan immune booster supplement untuk zayyad setiap hari. Sekarang hari2 dia mintak sendiri tak payah hulur. Lambat je mintak. Its omega guard. Si minyak ikan yang sangat bgus untuk elakkan selsema dan kahak. Juga bagus untuk otot, keseimbangan badan and minda si kecil.

Alhamdulillah, sejak tu zayyad jarang selsema dan demam.

Tapi camne kalau mak yang sakit?
Sape nak jaga anak?
Mak kene masuk ward lama2?
Anak kompom terabai. Lagi kalau ayah x reti nak handle..

Thats why, nadim sangat alert bab kesihatan. Seluruh family. Makan cara sihat, jangan nak mengada bergula banyak la, jangan nak mengada berlemak sangat la, rajin2kan diri berjalan sana sini takley manja2. Tak jogging takpe, janji kuar peluh. Suplement? Well, not a compromise.

Fikir2 kan. Lagi kalau genetik ada 3 serangkai. Biar ber…

WAJIB TONTON: BAGAIMANA IBU NI BERJAYA MENYUSUKAN ANAK PRAMATANG

Image
Menyusukan anak yang lahir secara pramatang bukan mustahil. Ianya sama sahaja jika anak dilahirkan sudah mencapai umur matang melebihi 36 minggu. 
Namun, dek kerana faktor anak pramatang kebanyakannya perlu dimasukkan ke dalam ward NICU selama beberapa hari dan ibu terpaksa berulang alik dari rumah ke hospital, mungkin menyebabkan ibu stress dan penat. Susu badan tak keluar. 
Sebelum kelahiran bayi pramatang ni, ibu ni tidak berjaya menyusukan anak-anaknya. Tapi kerana tekad, anak pramatang yang nak keluar daripada NICU mesti mencapai berat 2.5kg baru boleh keluar, alhamdulillah, beliau berjaya menyusukan dengan susu badan anak pramatangnya. 
Saksikan pengalaman ibu ini menceritakan pahit-getir beliau dalam menghadapi cabaran menyusukan anak pramatangnya.



Nak berjaya, mesti kene usaha kan?

Dan akhirnya, dengan rasa sangat bertenaga apabila mengamalkan set berpantang Shaklee, Alhamdulillah, beliau berjaya menyusukan anak pramatangnya sedangkan yang sebelum-sebelumnya beliau gagal.

Jik…

PERUBAHAN SELEPAS BERSHAKLEE

2013 nadim mula bisnes Shaklee lepas dah rasai sendiri pengalaman kesihatan sangat-sangat improve dengan shaklee.

Masa tu gunakan medium FACEBOOK je utk posting iklan dan testimoni. Alahmdulillah, sokongan kawan-kawan sangat baik. Sales setiap bulan jauh berbanding gaji.

Tapi bukan mudah la nak berbisnes. Nasib baik sokongan family and kawan2 dekat tu sangat memberangsangkan. Bila dah nampak #shakleeeffect, laju je diowang nak vitamin untuk atasi masalah yang dihadapi.

Bila decide nak resign, tentangan mula muncul daripada orang-orang tua. Yelah, kerjaya dah ok. Gaji ok, bonus combine pon ok. Kenapa tak buat dua2 je sekali kan.

Long to short, till today masih lagi ramai suh nadim kerja balik instead of taking care my small family. Takpe. Nadim akan buktikan, walaupon tinggalkan kerjaya engineer, ilmu yang ada tetap bermanfaat untuk kerjaya nadim as health nutritionist and leader.

Sebab nadim taw, ni lah bisnes untuk diwariskan. Bisnes yang satu2 nya anak cucu boleh nikmati faedah dia …

2018 SANGAT MECABAR

2018 yang sangat mencabar bagi nadim.

Buang jauh-jauh comfort zone!

Awal tahun lagi husband dah bersuara,
"so, apa plan this year?"

Soalan mencabar jiwa nih. Usaha, financial, house management, kids management and time.

Sebab, both of us tahu. Our life will be more challenging kalau income statik je. Anak akan tambah, price everything increase. Totally comfort zone kene buang jauh2. Sedikit mengeluh keluar. Huhu

Mungkin bagi suri rumah biasa, static life is a common. Not for me. Not productive is not my type.

So, few things listed, planned and sedang dibuat. Moga lepas ni consistent hingga ke hujung tahun dan sentiasa excited utk tengok resultnya!!

Vblog,
Blog,
Youtube,
Coaching live,
Normal Checklist!
Unstuck the stuck!

Be good to the plans okay nadim! Marketing pon semakin mencabar dan tak boleh stick pada cara lama dah. Kene lebih agresif.

Sape nak tambah income dan nak jadi produktif tahun ni, meh roger. Kita buat sama-sama, berkumpulan baru betul-betul semangat.

HSG ARE…

BILA JOIN AHLI SHAKLEE

Image
Nadim join ahli shaklee pada tahun 2013. 5 tahun dah rupanya. 
Ni gambar sebelum makan Shaklee. Ditahun yang sama. Masa my brestfriend bertunang😊
Saya makan dan join ahli shaklee, niatnya hanya untuk dapat harga murah and hilangkan masalah resdung. 
Tapi lepas dapat #shakleeeffect yang bagus, saya rasa nak terjebak dengan bisnes plak. Nak dapatkan duit geli-geli and plus bantu kawan-kawandapat produk bagus jugak daripada try macam-macam untuk hilangkan masalah kesihatan.  With my chicky baby, today. Tanpa sebarang mekap i tetap nampak glowing kan. Hoho. Hampir 5 tahun makan Vitamin Shaklee. 
Awalan bisnes, nak dapat duit geli-hgeli and bantu orang lain dapat kesihatan yang baik. 
Bila dah faham konsep sebenar dan bisnes semakin matang, target  pon ikut kematangan. Ceh ceh cehhhhh. 
Sekarang, dah jadi leader dalam kumpulan yang dah pon ada 3 level bisnes dan makan sendiri. I wanna go further. Up the ranking, up the quality leaders in the group sama macam group shaklee lain yang berke…

IMPIAN DAN CITA-CITA 10 TAHUN AKAN DATANG

Image
Konon-konon freelance gaya suami ku ni kan. Ni lah impian dan cita-citanya 10 tahun akan datang. InsyaAllah aminn.

Seperti tu lah target nadim dulu. Tapi awal lagi nadim dah freelance.hihi. freelance dengan zayyad and my own bisnes.

Tak freelance Environmental Engineer pon tak pelah. Bagi husband je freelance Inspection Engineer. Hihi

Kenapa freelance?

Pay higher,
Free time for working,
Ada banyak masa dengan keluarga,
Not attached to any company,

But your work sangat-sangat diperlukan😍

Freelance, you can travel around the world dengan mudah and at the same time financial is not the matter of you and family💪

Soon soonnnn. Good luck husband and me!!

10years time!

Sape yang berminat nak jadi freelance awal dengan berbisnes dari rumah bersama Nadim and the geng, boleh terus hubungi Nadim yer.

Facebook: Nadimah Muhammad  Whatsapp: 014-9408215 www.geroboksihatz.blogspot.my

JOM RECHARGE WAKTU WEEKEND

Image
Setiap hari rutin yang sama bila dah jadi suri rumah. 
Ramai tanya bosan tak duk rumah? Yelah daripada sibuk kerja, tukar dok rumah buat apa je pon kann. 
Huhu. Buat apa je ni kene tukar mind set. Bila dengan anak kat rumah, banyak la hal nya. Dengan anak makin manja, dengan nak mengajar si anak belajar itu dan ini, rumah bersepah setiap masa dek kerana si kenet buat "kerja dia" , kita nak kene kemas lagi, mana nak handle bisnes lagi. 
Lagi takde rehat adalah😅
Tapi, part mencabar bila emosi dan semangat di rumah banyak akan naik turun. Ni untuk orang bisnes applied, org yang suri rumah semata je pon applied. Apatah lagi ngan anak nak mengempeng, dan kita letak priority banyak pada anak, abaikan benda lain. 
Bila jadi mcm ni, something have to do la. Either partner bagitaw yg ni salah, atau kita kene muhasabah diri. RECHARGE. 
Recharge banyak cara. 
Nadim suka buat,  1.Pergilah mana-mana berjalan tengok kawasan orang 2. Jalan-jalan kat facebook and instagram tengok orang-or…

BILA DIGAMBARKAN DENGAN JELAS IA PASTI BERHASIL

Image
Setahun berlalu....

Sebelum2 nya, tiap kali masuk lab mesti desktop ni akan paparkan gambar ni.

Vision board yang saya buat untuk letak target. 2 tahun kekalkan vision board ni.

Alhamdulillah, ada yg dah tercapai. Ada yg belum.

Bila dah tukar ofis daripada lab ke rumah,  vision board desktop dah xde. Nak bukak laptop pon tak boleh asyik ada yang cungkil keluar keyboard. Hahahaa.

But on top of that, nak ceritanya bila kita zahirkan apa yang kita nak dalam hidup kita, tulis, tampal dan tengok hari2 insyaAllah ianya adalah doa yang berterusan dan akan mesti tercapai lah.

Korang ada vision board?

#tsunamishaklee
#tsunamishaklee2018
#bangkitG17

WEEKEND, WAKTU SUSU BADAN SELALU DROP

Image
Hai semua. Selamat berhujung minggu. Bagi ibu breastfeeding yang bekerja, masa ni lah masa best untuk get away from so many breast pump acceccories kan?
Sama lah kita dulu-dulu. Weekend, hanya direct feeding je anak. Pam, tolak tepi. Banyak sangat benda nak kene basuh kan. Cuti sat! 
Tapi bila balik kerja isnin, mula lah tengok jumlah susu yang dipam berkurang daripada hari-hari biasa. Hoho. 
Why why?
Sebab kita dah kurangkan demand masa weekend. Bergantung demand pada baby je memang akan kurang berbanding dengan kita pam yang konsisten. 
Lagi-lagi bila weekend kita asyik berjalan sana sini, anak yang semakin membesar ni pon lupa nak menyusu sebab sibuk nak observe benda-benda baru di sekeliling😌. Ada kalanya sampai bengkak la breast kan sebab jarang dikosongkan. 
Back to rules demand and supply. Less demand, less supply. 
Gigih la isnin nak pulun balik get back to normal supply untuk cover stok susu fresh pada baby esoknya pulak. 
So, here nadim kongsikan cara nadim get back to nor…

SELAMAT DATANG TAHUN 2018

Image
Selamat datang tahun baru.  Hari baru tahun baru Semangat baru!!!
Alhamdulillah, welcome new year 2018.  Tahun baru hari pertama kita bercuti lagi. New Year Eve! 
Moga tahun ni dipermudahkan lagi urusan as WAHM😍
SETAHUN sudah bergelar suri rumah bergaji. Setahun jugak menghadapi jatuh bangun tanpa mengharapkan gaji setiap awal bulan. 
Ramai yang menentang keputusan nadim dulu. Dan sampai sekarang masih lagi ada yang suruh kerja balik. Hoho. Well, saya masih bekerja. Tapi bekerja bersama anak dari rumah sebagai Shaklee Distributor dan leader. 
Siapa kata tak boleh hidup bila dah jadi suri rumah tanpa income? Alhamdulillah, my life much easier now. Anak depan mata. Dialah BIG WHY SAYA. KELUARGA BIG WHY SAYA. Takde alasan yang boleh menyebabkan kita down. Easier cara suri rumah la. Nak mendidik anak sambil bekerja dari rumah ni sememangnya cabaran besar jugak. Haha
Tahun 2018 tahun mencabar bagi peniaga online. Ni VIRAL! Betul atau tak, kita sama2 tengok yer! 
Yang penting, be yourself…

TESTIMONI OSTEMATRIX UNTUK KAKI CRAMP

Image
Rutin yang wajib nadim buat sebelum tidur.

Ambik ostematrix.

Pengalaman mengandung zayyad dulu skip oste nak minum susu, konon. Pastu jadi cramp kaki. Sejak tu, patah balik pada oste sampai lah sekarang.

Kalau skip pon malam, esok pagi qada' balik. Bukan sebab takut utk cramp lagi kaki, tapi sebab faham. Kenapa cramp. Sebab tak cukup kalsium. Both mom and baby berebut nak kalsium. Mom mengalah bagi baby. Sebab tu cramp.

Kalau so very the limited kalsium dalam badan which is of course nadim tak taw, tak ke baby pon tak ckup kalsium. Lagi zayyad masih menyusu. Takde pilihan bagi nadim, ostematrix the best.

Kenapa bukan minum susu?

Contoh harini, beli HL Marigold coklat. Segelas 250ml susu bekalkan 375mg kalsium. 2 gelas  baru 750mg kalsium. Which is still not enough for preggy mom n lactation. Belum kira gula daripada susu ni. Boleh diebetes semata-mata nak cukupkan kalsium😌

Boleh rujuk sendiri labels kotak susu tawww. I tak tipuuuuuu.

And please, jangan minum milo dan terpedaya de…

SUSU BADAN SANGAT SEDIKIT LEPAS BERSALIN

Image
Teringat lagi nadim dulu lepas bersalinkan Zayyad Zikri, kekoknya nak bagi susu kat dia. Keluar tak susu ni? Macam takde je susu ni. Dengan nak sesuaikan anak lagi, nak susukan lagi. 
Takpe, nadim tak hiraukan pon. Memang dah set dalam minda, saya ada susu untuk anak saya. Setiap masa, ambik dia untuk susukan. Sejam sekali, dia gerak sikit je bagi breast😅. Walaupon mama kekok. Hahahaha. Lantakla betulke tak. Janji breast masuk mulut dia. Areola pon masuk sama bukan puting je. Walaupon mulut dia tu bukak kecik😂
Seriusly, bila picit memang sangat susah nak keluar. Sikitnya susu. Tapi susu tu warna keemasan. Pekat! Ha, ni lah kolostrum. Yeahhhh, i got mine for him to direct latch. 
Seminggu hari pertama memang mencabar. Dia nangis banyak jugakla. Nangis je nadim angkat. Hoho. Sebab apa? Sebab orang kata nadim tak cukup susu. Dia lapar. Masa tu baru acah-acah perah susu dengan tangan. Marmet. Nampak susu warna kuning. Hampir 1oz. 1oz jer! Gatal nak perah kan. Down?
Oho, i know it. 
Ten…

SET BERPANTANG ANAK PERTAMA

Image
Hai semua. Ramai yang mencari set berpantang untuk anak pertama kan? Harini nadim ceritakan set berpantang nadim masa anak pertama dulu. 
Masa bersalin Zayyad dulu, nadim bersalin normal tanpa gunting, tanpa epidural. Masuk labor room 20 minit je dah settle😍
Orang ramai kata nak bersalin yang pertama lah paling susah. Kawan2 pon ramai yang sangkut kat hospital seharian baru bersalin. Tak kurang yang kene epidural sebab tak tahan sakit contraction. 
Takpe, masing-masing punya style kan. Janji dua2 anak dan ibu selamat😊. Nadim mungkin mudah dulu sebab sangat lasak masa mengandung, naik turun tangga rumah 4 tingkat setiap hari plus makan ostematriks tanpa culas. Hihi. 
Orang kata makan oste memang akan mudah bersalin, and less pain contraction. False contraction nadim tak rasa. Terus contraction beserta pecah air ketuban. 
So masa pantang, selain bertungku and mandi herba, nadim memang consume vitamin Shaklee jer. Jamu nadim tolak, atas alasan nadim nak menyusu badan full. Jamu nanti …

KOSMETIK TANPA BAHAN KIMIA

Image
Hai assalamualaikum semua. Harini nadim nak share sikit pasal produk kosmetik tanpa bahan kimia. Stay tuned! 
Hai hai hai. Korang pakai produk apa sekarang ni? 
Nadim masih lagi gunakan produk campur-campur. Hihi. Tapi basic je la. Pencuci muka Nutriwhite jenama Shaklee, krim pelembap jenama Enfuselle, ni pon daripada Shaklee, mekap remover untuk tanggalkan sel kulit mati dan whitehead jenama Nutriwhite Shaklee. Semua tu dah berumur setahun ada yg dh lebih. Haha. Jimat!


Ehh, tapi jenama nutriwhite dan Enfuselle ni dah takde taw. Shaklee keluarkan produk baru dah yang lebih power dan lebih premium. 
Compact powder and lip balm nadim gunakan dari silkygirl. Kekadang je guna. Time ada event. Most of the time, memang nadim keluar rumah naked face jer😊
Alhamdulillah, tak perlu pakai banyak sangat kosmetik and skincare. Minimize the chemical substance, semakin kurang semakin baik untuk sistem pertahanan badan. 
Ramai orang pilih jenama sesuka hati untuk produk skincare dan kosmetik. Jenam…