Posts

Showing posts from December, 2017

9 CARA MENGURANGKAN SELSEMA BAYI BAWAH 2 TAHUN TANPA UBAT

Image
Anak bawah 2 tahun tak diberikan ubat kalau sekiranya demam, selsema dan batuk. Sini saya kongsikan 9 cara mengurangkan selsema bayi bawah 2 tahun tanpa ubat dan nebulizer. 
1. Sapu kunyit fresh kat dahi hingga batang hidung anak. Kunyit yg kecut tak jadi. Kunyit adalah bahan dapur yang sangat sinonim untuk keringkan hingus bayi dengan cepat kerana sifat antiseptik semulajadinya
2. Sapu minyak bawang putih pada tapak kaki dan ubun kepala. Bakar dulu bawang putih tu tanpa perlu buang kulitnya, kemudian campurkan dengan minyak masak. Jangan letak direct bawang putih pada kulit anak kerana sifat bawang putih ni adalah panas dan mampu melecurkan kulit bayi
3. Letak bawang merah di sekitar tempat tidur. Bawang merah mampu menyerap segala kekotoran dalam udara termasuklah kehadiran bakteria yang melambatkan proses penyembuhan anak
4. Tepuk percusion. Boleh refer pada youtube😊
5. Gunakan sterimar dan penyedut hingus baby
6. Berikan minyak ikan Omega guard utk kurangkan radang dan cairkan k…

PUTING KECIL, GAGAL SUSUKAN ANAK

Image
Ramai yang berfikiran begini kan? Anak takley nak minum susu direct, sebab puting kecil. Puting tenggelam, puting buta. Bila hisap, asyik terlepas dan kemudian end up anak menangis. Kalau minum botol ok plak

 ðŸ’•ðŸ’•ðŸ’•ðŸ’•ðŸ’•ðŸ’•ðŸ’•

1. Puting buta BUKAN KECACATAN. Yang perlu ibu buat adalah rangsang puting ibu utk keluar dengan teknik usapan sepanjang kehamilan.

Dan sebenarnya, panjang pendek puting bukan masalah. Bayi perlu hisap keseluruhan areola untuk mengeluarkan susu. Bukan hisap puting sahaja. Hisap puting je boleh buat puting CRACK, KOYAK dan BERDARAH

2. Pastikan setiap kali menyusu, ikut posisi yang sesuai, ibu perlu bantu bayi dengan memegang payudara dan masukkan keseluruhan areola ke dalam mulut bayi. Ada yang perlu terus memegang, ada yang tidak perlu

3. Kalau bayi tetap menolak, pujuk dulu perlahan2. Bagi masa dah betul ngantuk atau dia dh bertenang. Teknik mengepam susu jugak boleh mengeluarkan nipple dan memudahkan bayi menghisap

4. Mental ibu kene kuat. Jangan baby nangis je t…

LABEL MAKANAN TIPU KITA

Image
Tahukah anda, makanan kita beli ada banyak gula tambahan? Tahukah anda, label makanan tipu kita?

Ramai orang dah makin perihatin dengan kandungan gula dan elakkan makanan manis. Sangat bagus! Kita punya la cari makanan ni tengok label yang tulis No Added Sugar, Sugar Free atau No Sugar?

Apa maksud disebalik terma dan label begini?

Ramai memilih untuk ambil instant breakfast seperti cereal dan minuman 3 in 1 dalam masa 3 jam selepas bangun tidur. Ye betul. Ni nak pastikan supaya badan kita dapat tenaga yang pantas untuk bekerja dan elakkan perut masuk angin. Tapi ni lah antara makanan yang ada sangat banyak gula biasa, gula sintetik dan pemanis tiruan.


Mari kita telusuri satu persatu label makanan yang dikongsikan oleh Dr Otak.
.
1. No Added Sugar - Maksudnya tidak ada gula tambahan pada produk. Tidak diberitahu bahawa bahan asasnya terkandung gula yang banyak. Contohnya jus buahan.

.
Pada jus buahan ada lambakan Fructose. Ditambah lagi dengan pemanis sintetik.
.
2. Sugar Free -Memberi…

Rahsia doktor kekal bertenaga walaupon sarat hamil

Image
Assalamulaikum dan salam sejahtera.

Nama saya ialah Najihah Abdul Mutalib, seorang ibu bekerjaya dan mempunyai 6 orang anak termasuk sepasang kembar. Perkenalan saya dengan Shaklee bermula sejak sebelum saya hamil anak ke-5 iaitu kira-kira lebih lima tahun yang lalu. Alhamdulillah setelah 5 tahun saya mengamalkan suplimen dan produk Shaklee yang lain, banyak kesan yang telah saya serta keluarga rasai sejak dulu hingga kini.


Alhamdulillah, kali ini saya dengan berbesar hatinya ingin berkongsi dengan anda semua satu lagi #shakleeeffect yang saya sendiri alami terutamanya ketika hamil atau ketika tempoh penyusuan anak. Saya percaya ramai di kalangan ibu-ibu hamil dan menyusui anak sering menghadapi masalah keletihan atau kurang cergas dan kurang bermaya terutamanya jika kita berpuasa wajib mahupun sunat. Dulu saya juga sering mengalami masalah ini. Keletihan melampau atau kurang bermaya dan kadang-kadang boleh membawa kepada pedih ulu hati serta muntah-muntah kerana berpuasa ketika sarat…

SUSAHNYA BERSALIN CZER

Image
Pengalaman Sebenar Puan Aziyana yang Bersalin Czer 2 kali. Lain orang lain sakitnya. Tapi mostly sakit lebih daripada yang pertama kali.

OKTOBER 2016 (SPECIAL EDITION VIVIX)
TESTIMONI 15: NURUL AZIYANA
.

[LUKA CZER SEMBUH DENGAN CEPAT SELEPAS AMALKAN VIVIX]
.

Assalamualaikum saya Nurul Aziyana, pengguna Shaklee sudah hampIr 4 tahun. Saya nak kongsi kisah bagaimana Vivix sangat membantu saya ketika berpantang bersalin secara pembedahan.
.

Untuk kelahiran yang kedua ni baru saya guna set bersalin Shaklee + Vivix sebab kelahiran pertama belum kenal lagi vitamin Shaklee. Al kisah menjadi asbab bersalin czer, semasa datang contraction suam-suam suku tu kebetulan memang ada appointment dengan gynea. Masa scan waktu tu lah baru dapat tahu breech.
.

Doktor terus buat keputusan, emergency operation. Terus ke HTAA, pung pang pung pang ditolak ke OT untuk berdepan dengan pengalaman kali kedua. Mungkin proses nak bersalin tu cepat.. tapi kesakitan yang ditanggung selepas bersalin czer kali ni lai…

KEPUTIHAN YANG GATAL DAN BUSUK SEMASA HAMIL

Image
Bila disahkan hamil, semua ibu-bapa teruja. Tapi ramai juga yang kesakitan dan risau bila diserang masalah keputihan yang gatal dan busuk ketika hamil
Masalah keputihan yang gatal dan busuk sering menyebabkan kawasan vagina dan dindingnya turut berasa sangat sakit, terutamanya apabila bersetubuh dengan suami. Sudahla sakit, perasaan malu pada suami membuak-buak bila mahkota wanita yang disentuh suami berbau seperti bangkai. 

Ada suami buat tidak kisah. Tapi bila bau terlampau kuat, dia pon mula menjauh. Takkan wanita nak berdiam diri jer atau ada sesuatu yang boleh dilakukan untuk atasi masalah keputihan busuk ketika hamil ni?  Keputihan yang berbau dan gatal lazimnya akibat daripada keharian bakteria atau kulat. Dan ini juga boleh memberi kesan kepada kandungan. 
Keputihan normal berwarna jernih atau putih yang ringan. Tapi bila ia bertukar menjadi kuning pekat, hijau dan buatkan kegatalan pada vagina serta di sekitarnya, ini menunjukkan bakteria atau kulat sudah pon hadir. Candid…