Posts

Showing posts from 2018

RESIPI CONGO BAR AZLINA INA (VERSI KURANG MANIS)

Image
Hai semua. Semalam nadim dok godek-godek resepi congo bar baker terkenal Azlina Ina. 
Disebabkan nak versi yang kurang manis, nadim alter sedikit gula daripada resepi beliau. Nyummmyy, siap dan jadi jugak congo bar nadim kali ni. 
Ni khas untuk kanak-kanak dan orang yang concern about sugar intake yer. Nadim tulis bersama versi untuk resepi normal. 
Let's check it out!

RESEPI CONGO BAR AZLINA INA

150g butter
(nadim gunakan buttercup je. Margerine pon boleh)
3 cawan tepung gandum
3 biji telur
1 ¾ cawan gula perang lembut
(nadim guna hanya 1 cawan gula sahaja, manisnya sangat light)
1 sudu kecil serbuk penaik (rata jangan membukit)
1 sudu kecil esen vanilla
Coklat chip
(lagi banyak lagi sedap, Nadim tambahkan lagi coklat bar cadbury dipatahkan kecil-kecil)
Kacang yang dihiris (nadim tak letak pon dan gantikan dengan coklat rice yang colorful)

Cara-cara buat:


1. Whiskan gula perang bersama butter dan esen vanilla. Butter tak perlu cairkan. Hanya lembutkan sahaja kalau sebelum ni let…

POTENSI BISNES SHAKLEE - jom ikuti kisah ni

Anda berminat untuk buat bisnes shaklee? Tapi dah buat bisnes lain sebelum ni?
Jom ikuti cerita salah seorang leader di bawah pimpinan Master Zura Betty. 
........... Salam sayang semua champions! Hari ni saya nak share tentang salah seorang leader saya iaitu Nik Hazifah.  Beliau adalah sahabat alam maya saya. Permulaan perkenalan kami ialah ketika saya sebagai customer beliau. 
Masa tu nik ada 3 anak tak salah saya.  Kemudian bila saya buat bisness shaklee nik merupakan kawan yg sejenis tanya 10 kali beli nya tidak!! πŸ˜‚πŸ˜‚ 
Nasib baiklah saya ni jenis layan je. Kemudian akhirnya beli juga shaklee untuk kurus dan rasa kesan. 
kemudian masa repeat order bulan berikutnya masa promosi OMEGA GUARD beliau akhirnya terbuka hati untuk borong set promosi masa tu Set Omega Guard dan tambahan beberapa produk melayakkan jadi ahli. 
Berkat kesabaran saya melayan peel dia akhirnya dia join dan jadi antara leader yg konsisten di bawah team saya. 
Akhirnya beliau beralih tinggalkan bisness lama bera…

NAK BAGI VIVIX UNTUK ORANG KENCING MANIS? BACA NI

Image
Ramai orang dah kenal vivix kan? Dan vivix memang famous untuk orang yang ada kencing manis. 
Nadim kongsikan testimoni daripada salah seorang kawan nadim yang berikan vivix untuk bapa mertuanya. 
Kisahnya,bapa mertua ni ada penyakit kencing manis. Tahap gula yg tinggi. Tapi tak pernah nak berpantang makan dan.sebagainya.
Nak dijadikan cerita,satu haritu dia buat kerja2 dekat luar rumah. Kaki terpijak paku berkarat. Kaki jadi luka dan tak baik2. Bernanah dan berdarah berterusan keluar. Jadi nak solat pun susah. Kesian dengan keadaan kaki dia yg tak baik2 tu...dan takut kena potong. 
Akhirnya akk perkenalkan vivix pada abah.mula2 memang susah nak ambik. Rasa macam tak percaya. Semasa ada promo vivix,dia beli dan join member. 
Bila 1-2 botol minum,dia rasa badan ada panas2 dan gatal2 tapi tetap teruskan. Bila dah ambik sehingga 5 botol..doktor sahkan abah dah tak perlu insulin. 
Kaki pun bertambah baik dan luka semakin kering dan tak bernanah lagi. Bila abah teruskan pengambilan vivix …

ECZEMA ANAK TERUK GILER? BACA PERKONGSIAN NI

Image
Ada antara anak kita, lahir-lahir je detect anak eczema. Walhal abang kakak mak ayah dia elok je takde eczema pon. Makan masa mengandung pon sama je rasanya. Pelik sungguh!

Paling kesian, bila tengok orang lain makan semua dia pon nak makan. Orang lain main panas elok je, dia dah mula merah sana sini.  Gatal sana sini.

Harini nadim kongsikan pengalaman Dr Hasifah yang handle anak beliau yang ada eczema sampai dia perasan sekarang, ehhhh eczema anak aku dah tak flare!

..............

ALHAMDULILLAH, KAMELIA TAK ADA ECZEMA FLARE LAGI!!!!!

Alhamdulillah. Syukur. She is free!!!

Korang tau, Kamelia ni ada eczema yang sangat  teruk.

As a mom saya malu nak tangkap gambar sampai ke kaki Kamelia sebab orang akan tanya kenapa kaki Camy tu?

I rasa hopeless sebab kalau mak study sampai jadi doktor pun anak sendiri eczema tak habis-habis.

Serius susah sangat nak rawat eczema ni.

Macam Kamelia ni tak alah makanan tapi alah pada peluh. Tak boleh panas. Tak boleh demam atau sakit.

Flare eczema akan kel…

VITAMIN C TERBAIK UNTUK ANAK DAN BOLEH DIKUNYAH

Image
Zaman sekarang, anak-anak perlu ambil vitamin C untuk kuatkan kesihatan imunisasi.

Maklumlah, virus banyak dan bermacam jenis. Bagi mengelakkan jangkitan virus dan kuman ni, kita perlu lengkapkan anak dengan pemakanan vitamin C sebagai makanan tambahan.

Chewable vitamin C shaklee merupakan vitamin C yang hanya perlu dikunyah oleh anak-anak setahun dan ke atas untuk membekalkan 100mg vitamin C kepada mereka.

Vitamin C memainkan peranan penting dalam menyokong kesihatan keseluruhan termasuk kesihatan gigi, gusi dan secara umumya, semua yang membentuk tubuh anda. Chewable-C PlusTM sesuai untuk individu yang mengalami kesukaran menelan tablet atau tidak makan makanan yang kaya dengan vitamin C secukupnya.

Tahukah Anda?
Secara semula jadi, vitamin C tidak pernah dijumpai sendirian. Makanan yang mengandungi vitamin C juga mengandungi bioflavonoid. 
Bioflavonoid diperlukan untuk penyerapan vitamin C dan kedua-duanya berfungsi untuk mengekalkan kesihatan. Sentiasa pilih suplemen vitamin C yang…

TIPS MENCUCI RACUN BUAH DAN SAYURAN BY DR HAFIZ SULAIMAN

Tips ni dikongsikan oleh Dr Hafiz Sulaiman. Pro kesihatan menggunakan supplement dan pemakanan berkhasiat tinggi
--------------------------------------------------------------------------

Racun pada buah dan sayuran mungkin membawa kepada kesan  kesihatan yang serius terutamanya dalam jangka masa panjang. Berikut merupakan tips yang boleh diambil bagi membuang pestisid pada permukaan:
.

1) BASUH DAN GOSOK DENGAN AIR

75-80% sisa pestisid boleh dikurangkan dengan membasuh tanaman dan menggosoknya di bawah aliran air sejuk.

Menurut kajian lain pula, bukan suhu yang penting, tetapi aktiviti menggosok itu lah yang mengurangkan pestisid. Gunakan sarung tangan plastik dan gosok sekurangnya 30 saat.

Pastikan juga menggosok di celahan buah dan sayuran di mana racun serangga ini berkumpul.
.

2) BASUH DENGAN AIR GARAM.

Menurut Centre For Science dan Environment, membasuh menggunakan garam 2% membuang kebanyakan pestisid di permukaan tumbuhan.
.

3) CUKA PUTIH.

Korang nak rendam cuka epal atau cuk…

KELUARGA SEMUA BAGI SUSU FORMULA PADA ANAK: NI INSPIRASI BUAT ANDA

Hai semua. Tahniah anda berada di artikel ini ketika ini. 
Sudah tentu anda adalah salah seorang ibu yang hendak menyusukan anak dengan susu ibu tapi ada banyak cabaran daripada luaran dan dalaman bukan?
Harini nadim akan kongsikan pengalaman seseorang daripada ruangan perkongsian muka buku, dalam group New Happy Breastfeeding Malaysia. 
Terima kasih kepada Puan Nabilah zaki untuk perkongsian beliau. 
.......... Assalamualaikum mommies. Nervous nak tulis ni, but I think I should write this down somehow. Harap sharing saya ni mampu memberi manfaat pada kita semua. Tq in advance for pengawas nenen kalau post ini di approve 😘
Wah intro macam gempak sangat kan πŸ˜… Sebenarnya bukan kisah apa pun, just sedikit coretan mengenai bf journey saya selama 10 bulan ini. Baru merangkak nak ambik scroll degree. Belum tahap doktor falsafah lagi, hehe.
Sejujurnya saya akui teramat sedikit ilmu dan pendedahan mengenai ilmu penyusuan sebelum ini. Saya dan adik beradik saya sendiri dibesarkan dengan sus…

LEKAPAN YANG BETUL UNTUK ANAK MENYUSU

Tips keluarkan kolostrum cepat² lepas bersalin,

Masa baby nyusu, pastikan lekapan baby tu betul

Mulut anak mesti terbukak atas dan bawah bibir menutup sebahagian kawasan areola

Kalau areola tu tak banyak, semua bahagian mulut baby boleh cover
Nak tahu betul ke x, masa anak hisap tu takde bunyi cit cit, and nampak gerak mulut baby yg penuh

Lekapan yg x sempurna buley menyebabkan perut baby kembung sebab angin je yg masuk bukan susu. And baby tertidur kepenatan, bukan tidur kekenyangan

Salah lekapan jugak buatkan puting anda akan cepat luka yer sebab baby dok tarik puting, lama crack lah dia

Mintak nurse tengok betul ke salah lekapan tu kalau tak pasti. Gunakan jari ibu utk betulkan bibir anak kalau salahπŸ˜ƒ
.
Good luck mommies. Moga tips ni membantu sangat2 anda susukan anak

Tips ikhlas daripada nadim
Mom of 2 bf kiddos

MAKAN SUPPLEMENT ROSAK HATI: Penjelasan daripada pakar

Image
Benarkah Suplemen Merosakkan Organ HATI... Merujuk Kajian Sains...
Pemakanan tambahan atau suplemen berdasarkan definasi oleh FDA adalah produk yang dibuat untuk di ambil melalui mulut yang mengandungi zat makanan surih (dietary ingredient, micronutrient) dengan tujuan untuk menambah nilai nutrisi (nutritional value) kepada pemakanan asas. 
‘Zat makanan’ didalam suplemen mungkin satu atau kombinasi lebih daripada satu bahan seperti vitamin, mineral, asid lemak, asid amino, serat, probiotik, anti oksidan, herba atau bahan botanical.  
Suplemen secara umumnya terbahagi kepada beberapa jenis iaitu : 1. Vitamin – Vitamin C, Vitamin B Kompleks, Vitamin E dll 2. Mineral – Magnesium, Kalsium, Zinc, Selenium dll 3. Anti oksidan – Polifenol, Karotenoids, Curcumin,flavonoids dll 4. Asid amino – Taurine, Arginine, Glutamine dll 5. Asid lemak – Omega 3, Omega 9, Asid Laurik dll 6. Herba – Ginseng, Tongkat Ali, Peria dll
Oleh kerana suplemen mengandungi zat makanan surih ianya di kawalselia oleh …

SEMBELIT MASA BERPANTANG SAMPAI BERDARAH MEMANG NGERI

Image
Setiap ibu pasti ngeri bab nak membuang selepas bersalin kan. Mostly pada ibu bersalin normal. 
Sakitnya tu macam nak bersalin lagi! 
Pengalaman nadim sendiri bersalin anak pertama, mudah. Tapi bab nak membuang seminggu pertama tu sangat azab!
Jom ikuti perkongsian Aida pula kali ni. 
SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 5 TESTIMONI 33 : AIDA AZWANI .
[TAK SEMBELIT LAGI SEJAK KENAL SHAKLEE] .
Assalamualaikum..
Saya Aida Azwani Bin Agus Azhar, berusia 33 thn , seorang isteri dan ibu kepada 3 org anak. Saya adalah seorang ibu bekerja. Saya suka gelarkan diri saya Aida. Semua wanita yang pernah melahirkan anak pasti ada kenangan kan, Ada yang kenangannya manis dan bahagia . Ada yang pahit. Ada yang ngeri macam saya .
Pengalaman saya melahirkan anak kedua memang sangat manis. Yelah...cahaya ke kedua  perempuan pula tu. Siapa tak Happy kan . Proses bersalin saya pun mudah je . Masuk2 labour room, tak sampai 30 minit dah selesai bersalin. Anak saya pun kecik je 2.6kg. So tak de la susah sangat …

LUKA BERSALIN CEASER SEMBUH CEPAT WALAUPON BERPANTANG SENDIRI

Image
SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 5 TESTIMONI 13 : HAYATI ISMAIL
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...Saya Hayati Ismail.Saya adalah Mama kepada 5 orang cahaya mata.Saya mula berkenalan dengan suplemen Shaklee pada tahun 2014 dan sehingga kini masih setia. .
Saya mula jatuh cinta dengan suplemen Shaklee melalui Set Berpantang. Masa tu saya berpantang anak yang ke 4. Melahirkan anak melalui pembedahan memberi cabaran besar buat saya. Iyelah kan...saya kena fikir macam mana nak uruskan anak-anak dan diri sendiri...Maklumlah berpantang sendiri katakan... .
Tapi selepas mengambil suplemen Shaklee.Saya rasa badan semakin pulih dengan cepat.Sepanjang hari bertenaga dan kurang stress.Paling saya suka luka cepat sembuh.Alhamdullilah...susu pun meriah.Murah rezeki Abang Chik Hadif. .
Suplemen Shaklee yang membantu saya semasa berpantang ialah ESP,Vitamin C,Vitalea,Ostematrix,Alfalfa Complex ,Zinc Complex dan B Complex. .
Tidak lama selepas itu,saya mengandung lagi. Apa lagi saya terus ambil Se…

LAPAR JE MINUM AIR! IKUTI PENJELASAN DR ZUBAIDI

Lapar lapar lapar. Bila lapar makanlah. Apesal pulak nak minum air?

Ni perincian kenapa kenapa lapar kita mesti minum air yang diperincikan oleh Dr Zubaidi Ahmad

LAPAR ATAU HAUS?

Bila sudah kurang makan refined atau processed carbo, mmg rasa lebih bertenaga. Dapat kekalkan berat badan.

Dulu memang cepat penat. Apa tak nya, 20 kg berlebihan berat badan. Macam pikul 2 kampit beras.  Rasa penat, mengah dan cramp kaki bila panjat tangga, berjalan jauh dan berdiri lama.

(Baru sedar perasaan wanita yg hamil mengalami penambahan berat badan.  Teringat emak yg mengandung saya dalam rahem. Terima kasih emak. Terima kasih my wife 😊)

Saya faham masalah yg selalu dihadapi oleh mereka yg mengalami berat badan berlebihan adalah rasa cepat lapar.

Sebenarnya kadang kala otak kita tersilap membaca mesej yg dikeluarkan oleh tubuh sebagai rasa lapar. Jadi kita mula cari makanan dengan cepat. Capai biskut, roti, cookies dan apa saja.

Pada hal sebenarnya kita haus. Kita perlu minum, bukan makan.

Untuk me…

7 SEBAB BAYI MERAGAM DI MALAM HARI BANTU PENYUSUAN EXCLUSIVE

Image
Bayi kerap meragam waktu malam selalunya kita sebagai ibu agak kurang senang bukan?
Saya pasti, kita semua alaminya.
Harini saya kongsikan article yang ditulis oleh salah seorang kaunselor laktasi, Puan Ziela Julaila 
Menyusukan anak kerap waktu malam ada banyak kelebihannya. Mungkin ada sesetengah orang beranggapan sepatutnya baby tidur saja diwaktu malam dan tidak perlu bangun menyusu. Ibu boleh tidur lena tanpa gangguan. Jom kita lihat antara kelebihannya.
SATU Hormon prolaktin yang menghasilkan susu, tinggi di waktu malam. Dengan hisapan baby yang efektif akan merangsang penghasilan susu yang cukup untuk anak dan berpanjangan. Di samping itu juga, hormon prolaktin yang sentiasa tinggi memberi peluang ibu tidak period dalam tempoh tertentu dan boleh merancang dengan syarat peka dengan perubahan badan. Ada yang didatangi haid yang terlalu sedikit atau spot dan boleh mengandung selepas itu.
DUA Di waktu malam, suasana yang sejuk mempengaruhi ragam baby dan juga kandungan  susu ibu. …

CARA MENJAGA RAHIM OLEH DR HAMID ARSHAT

Sayangi rahim anda!
Rahim sering ditimpa tumbuhan adenomyosis dan membesar saperti hamil 5 bulan. Gejala yang dialami pesakit ialah senggugut teruk, perdarahan banyak serta jadi mandul. Sungguh menyedihkan bila situasi begini berlaku.
Tumbuhan yang paling sering berlaku pada rahim ialah fibroids. Walaupun ia bolih menimbulkan gejala2 yang sama tetapi ia bolih dibuang bedah dan dipulihkan kemampuan untuk hamil.
Cara2 menjaga rahim.
1. Waspada jika ada sejarah penyakit rahim dalam keluarga - ibu, nenek, ibu saudara adik beradek perempuan. Setiap penyakit ada kaitan dengan baka, munkin menyumbang 10% kepada faktor2 penyebab. Elakkan dan jauhkan dari faktor2 penyebab yang timbul dari sekitaran.
2. Fungsi utama rahim ialah menampong kehamilan. Kahwin dan hamil awal dalam umor muda bolih mencegah dari tumbuhan fibroids dan adenomyosis. Ketika hamil otot rahim membesar dan kembang sehingga 1000 kali normal. Lepas bersalin ia kuncup semula kepada saiz asal. Peroses kehamilan sebenarnya melin…