Posts

Showing posts from 2018

VITAMIN C TERBAIK UNTUK ANAK DAN BOLEH DIKUNYAH

Image
Zaman sekarang, anak-anak perlu ambil vitamin C untuk kuatkan kesihatan imunisasi.

Maklumlah, virus banyak dan bermacam jenis. Bagi mengelakkan jangkitan virus dan kuman ni, kita perlu lengkapkan anak dengan pemakanan vitamin C sebagai makanan tambahan.

Chewable vitamin C shaklee merupakan vitamin C yang hanya perlu dikunyah oleh anak-anak setahun dan ke atas untuk membekalkan 100mg vitamin C kepada mereka.

Vitamin C memainkan peranan penting dalam menyokong kesihatan keseluruhan termasuk kesihatan gigi, gusi dan secara umumya, semua yang membentuk tubuh anda. Chewable-C PlusTM sesuai untuk individu yang mengalami kesukaran menelan tablet atau tidak makan makanan yang kaya dengan vitamin C secukupnya.

Tahukah Anda?
Secara semula jadi, vitamin C tidak pernah dijumpai sendirian. Makanan yang mengandungi vitamin C juga mengandungi bioflavonoid. 
Bioflavonoid diperlukan untuk penyerapan vitamin C dan kedua-duanya berfungsi untuk mengekalkan kesihatan. Sentiasa pilih suplemen vitamin C yang…

TIPS MENCUCI RACUN BUAH DAN SAYURAN BY DR HAFIZ SULAIMAN

Tips ni dikongsikan oleh Dr Hafiz Sulaiman. Pro kesihatan menggunakan supplement dan pemakanan berkhasiat tinggi
--------------------------------------------------------------------------

Racun pada buah dan sayuran mungkin membawa kepada kesan  kesihatan yang serius terutamanya dalam jangka masa panjang. Berikut merupakan tips yang boleh diambil bagi membuang pestisid pada permukaan:
.

1) BASUH DAN GOSOK DENGAN AIR

75-80% sisa pestisid boleh dikurangkan dengan membasuh tanaman dan menggosoknya di bawah aliran air sejuk.

Menurut kajian lain pula, bukan suhu yang penting, tetapi aktiviti menggosok itu lah yang mengurangkan pestisid. Gunakan sarung tangan plastik dan gosok sekurangnya 30 saat.

Pastikan juga menggosok di celahan buah dan sayuran di mana racun serangga ini berkumpul.
.

2) BASUH DENGAN AIR GARAM.

Menurut Centre For Science dan Environment, membasuh menggunakan garam 2% membuang kebanyakan pestisid di permukaan tumbuhan.
.

3) CUKA PUTIH.

Korang nak rendam cuka epal atau cuk…

KELUARGA SEMUA BAGI SUSU FORMULA PADA ANAK: NI INSPIRASI BUAT ANDA

Hai semua. Tahniah anda berada di artikel ini ketika ini. 
Sudah tentu anda adalah salah seorang ibu yang hendak menyusukan anak dengan susu ibu tapi ada banyak cabaran daripada luaran dan dalaman bukan?
Harini nadim akan kongsikan pengalaman seseorang daripada ruangan perkongsian muka buku, dalam group New Happy Breastfeeding Malaysia. 
Terima kasih kepada Puan Nabilah zaki untuk perkongsian beliau. 
.......... Assalamualaikum mommies. Nervous nak tulis ni, but I think I should write this down somehow. Harap sharing saya ni mampu memberi manfaat pada kita semua. Tq in advance for pengawas nenen kalau post ini di approve 😘
Wah intro macam gempak sangat kan πŸ˜… Sebenarnya bukan kisah apa pun, just sedikit coretan mengenai bf journey saya selama 10 bulan ini. Baru merangkak nak ambik scroll degree. Belum tahap doktor falsafah lagi, hehe.
Sejujurnya saya akui teramat sedikit ilmu dan pendedahan mengenai ilmu penyusuan sebelum ini. Saya dan adik beradik saya sendiri dibesarkan dengan sus…

LEKAPAN YANG BETUL UNTUK ANAK MENYUSU

Tips keluarkan kolostrum cepat² lepas bersalin,

Masa baby nyusu, pastikan lekapan baby tu betul

Mulut anak mesti terbukak atas dan bawah bibir menutup sebahagian kawasan areola

Kalau areola tu tak banyak, semua bahagian mulut baby boleh cover
Nak tahu betul ke x, masa anak hisap tu takde bunyi cit cit, and nampak gerak mulut baby yg penuh

Lekapan yg x sempurna buley menyebabkan perut baby kembung sebab angin je yg masuk bukan susu. And baby tertidur kepenatan, bukan tidur kekenyangan

Salah lekapan jugak buatkan puting anda akan cepat luka yer sebab baby dok tarik puting, lama crack lah dia

Mintak nurse tengok betul ke salah lekapan tu kalau tak pasti. Gunakan jari ibu utk betulkan bibir anak kalau salahπŸ˜ƒ
.
Good luck mommies. Moga tips ni membantu sangat2 anda susukan anak

Tips ikhlas daripada nadim
Mom of 2 bf kiddos

MAKAN SUPPLEMENT ROSAK HATI: Penjelasan daripada pakar

Image
Benarkah Suplemen Merosakkan Organ HATI... Merujuk Kajian Sains...
Pemakanan tambahan atau suplemen berdasarkan definasi oleh FDA adalah produk yang dibuat untuk di ambil melalui mulut yang mengandungi zat makanan surih (dietary ingredient, micronutrient) dengan tujuan untuk menambah nilai nutrisi (nutritional value) kepada pemakanan asas. 
‘Zat makanan’ didalam suplemen mungkin satu atau kombinasi lebih daripada satu bahan seperti vitamin, mineral, asid lemak, asid amino, serat, probiotik, anti oksidan, herba atau bahan botanical.  
Suplemen secara umumnya terbahagi kepada beberapa jenis iaitu : 1. Vitamin – Vitamin C, Vitamin B Kompleks, Vitamin E dll 2. Mineral – Magnesium, Kalsium, Zinc, Selenium dll 3. Anti oksidan – Polifenol, Karotenoids, Curcumin,flavonoids dll 4. Asid amino – Taurine, Arginine, Glutamine dll 5. Asid lemak – Omega 3, Omega 9, Asid Laurik dll 6. Herba – Ginseng, Tongkat Ali, Peria dll
Oleh kerana suplemen mengandungi zat makanan surih ianya di kawalselia oleh …

SEMBELIT MASA BERPANTANG SAMPAI BERDARAH MEMANG NGERI

Image
Setiap ibu pasti ngeri bab nak membuang selepas bersalin kan. Mostly pada ibu bersalin normal. 
Sakitnya tu macam nak bersalin lagi! 
Pengalaman nadim sendiri bersalin anak pertama, mudah. Tapi bab nak membuang seminggu pertama tu sangat azab!
Jom ikuti perkongsian Aida pula kali ni. 
SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 5 TESTIMONI 33 : AIDA AZWANI .
[TAK SEMBELIT LAGI SEJAK KENAL SHAKLEE] .
Assalamualaikum..
Saya Aida Azwani Bin Agus Azhar, berusia 33 thn , seorang isteri dan ibu kepada 3 org anak. Saya adalah seorang ibu bekerja. Saya suka gelarkan diri saya Aida. Semua wanita yang pernah melahirkan anak pasti ada kenangan kan, Ada yang kenangannya manis dan bahagia . Ada yang pahit. Ada yang ngeri macam saya .
Pengalaman saya melahirkan anak kedua memang sangat manis. Yelah...cahaya ke kedua  perempuan pula tu. Siapa tak Happy kan . Proses bersalin saya pun mudah je . Masuk2 labour room, tak sampai 30 minit dah selesai bersalin. Anak saya pun kecik je 2.6kg. So tak de la susah sangat …

LUKA BERSALIN CEASER SEMBUH CEPAT WALAUPON BERPANTANG SENDIRI

Image
SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 5 TESTIMONI 13 : HAYATI ISMAIL
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...Saya Hayati Ismail.Saya adalah Mama kepada 5 orang cahaya mata.Saya mula berkenalan dengan suplemen Shaklee pada tahun 2014 dan sehingga kini masih setia. .
Saya mula jatuh cinta dengan suplemen Shaklee melalui Set Berpantang. Masa tu saya berpantang anak yang ke 4. Melahirkan anak melalui pembedahan memberi cabaran besar buat saya. Iyelah kan...saya kena fikir macam mana nak uruskan anak-anak dan diri sendiri...Maklumlah berpantang sendiri katakan... .
Tapi selepas mengambil suplemen Shaklee.Saya rasa badan semakin pulih dengan cepat.Sepanjang hari bertenaga dan kurang stress.Paling saya suka luka cepat sembuh.Alhamdullilah...susu pun meriah.Murah rezeki Abang Chik Hadif. .
Suplemen Shaklee yang membantu saya semasa berpantang ialah ESP,Vitamin C,Vitalea,Ostematrix,Alfalfa Complex ,Zinc Complex dan B Complex. .
Tidak lama selepas itu,saya mengandung lagi. Apa lagi saya terus ambil Se…

LAPAR JE MINUM AIR! IKUTI PENJELASAN DR ZUBAIDI

Lapar lapar lapar. Bila lapar makanlah. Apesal pulak nak minum air?

Ni perincian kenapa kenapa lapar kita mesti minum air yang diperincikan oleh Dr Zubaidi Ahmad

LAPAR ATAU HAUS?

Bila sudah kurang makan refined atau processed carbo, mmg rasa lebih bertenaga. Dapat kekalkan berat badan.

Dulu memang cepat penat. Apa tak nya, 20 kg berlebihan berat badan. Macam pikul 2 kampit beras.  Rasa penat, mengah dan cramp kaki bila panjat tangga, berjalan jauh dan berdiri lama.

(Baru sedar perasaan wanita yg hamil mengalami penambahan berat badan.  Teringat emak yg mengandung saya dalam rahem. Terima kasih emak. Terima kasih my wife 😊)

Saya faham masalah yg selalu dihadapi oleh mereka yg mengalami berat badan berlebihan adalah rasa cepat lapar.

Sebenarnya kadang kala otak kita tersilap membaca mesej yg dikeluarkan oleh tubuh sebagai rasa lapar. Jadi kita mula cari makanan dengan cepat. Capai biskut, roti, cookies dan apa saja.

Pada hal sebenarnya kita haus. Kita perlu minum, bukan makan.

Untuk me…

7 SEBAB BAYI MERAGAM DI MALAM HARI BANTU PENYUSUAN EXCLUSIVE

Image
Bayi kerap meragam waktu malam selalunya kita sebagai ibu agak kurang senang bukan?
Saya pasti, kita semua alaminya.
Harini saya kongsikan article yang ditulis oleh salah seorang kaunselor laktasi, Puan Ziela Julaila 
Menyusukan anak kerap waktu malam ada banyak kelebihannya. Mungkin ada sesetengah orang beranggapan sepatutnya baby tidur saja diwaktu malam dan tidak perlu bangun menyusu. Ibu boleh tidur lena tanpa gangguan. Jom kita lihat antara kelebihannya.
SATU Hormon prolaktin yang menghasilkan susu, tinggi di waktu malam. Dengan hisapan baby yang efektif akan merangsang penghasilan susu yang cukup untuk anak dan berpanjangan. Di samping itu juga, hormon prolaktin yang sentiasa tinggi memberi peluang ibu tidak period dalam tempoh tertentu dan boleh merancang dengan syarat peka dengan perubahan badan. Ada yang didatangi haid yang terlalu sedikit atau spot dan boleh mengandung selepas itu.
DUA Di waktu malam, suasana yang sejuk mempengaruhi ragam baby dan juga kandungan  susu ibu. …

CARA MENJAGA RAHIM OLEH DR HAMID ARSHAT

Sayangi rahim anda!
Rahim sering ditimpa tumbuhan adenomyosis dan membesar saperti hamil 5 bulan. Gejala yang dialami pesakit ialah senggugut teruk, perdarahan banyak serta jadi mandul. Sungguh menyedihkan bila situasi begini berlaku.
Tumbuhan yang paling sering berlaku pada rahim ialah fibroids. Walaupun ia bolih menimbulkan gejala2 yang sama tetapi ia bolih dibuang bedah dan dipulihkan kemampuan untuk hamil.
Cara2 menjaga rahim.
1. Waspada jika ada sejarah penyakit rahim dalam keluarga - ibu, nenek, ibu saudara adik beradek perempuan. Setiap penyakit ada kaitan dengan baka, munkin menyumbang 10% kepada faktor2 penyebab. Elakkan dan jauhkan dari faktor2 penyebab yang timbul dari sekitaran.
2. Fungsi utama rahim ialah menampong kehamilan. Kahwin dan hamil awal dalam umor muda bolih mencegah dari tumbuhan fibroids dan adenomyosis. Ketika hamil otot rahim membesar dan kembang sehingga 1000 kali normal. Lepas bersalin ia kuncup semula kepada saiz asal. Peroses kehamilan sebenarnya melin…

CARA HILANGKAN MASALAH KAKI CRAMP IBU MENGANDUNG

Image
Masalah kaki kejang, cramp atau simpul biawak dan tarik mengkarung adalah problem biasa bagi ibu mengandung.

Hal ni berlaku apabila kita tidak mengambil kalsium dan magnesium yang cukup setiap hari melalui pemakanan kita.

Mineral kalsium, magnesium ni adalah sangat kritikal ketika mengandung kerana ibu terpaksa berkongsi dengan bayi dalam kandungan untuk pembentukan tulang bayi yang sempurna.

Kebanyakan ibu yang ada masalah kaki crap ni juga mempunyai masalah sembelit atau sakit pinggang.

Semoga video ni membantu ibu mengatasi masalah kaki cramp dan kejang setiap malam

Suscribe Youtube Chanel Nadimah Muhammad for more info

ILMU PARENTING WAJIB TAHU OLEH IBU BAPA

Menjadi parents adalah impian semua ibu bapa. Ni ada tips untuk anda mendidik dan menangani keletah anak-anak

1— Jika melihat anakmu menangis, jangan buang waktu untuk mendiamkannya. Cuba tunjuk burung atau awan di atas langit agar dia melihatnya, dia akan terdiam. Kerana psikologi manusia saat menangis, adalah menunduk.

2— Jika ingin anak-anakmu berhenti bermain, jangan berkata: "Dah, sudah main, stop sekarang!". Tapi katakan kepada mereka: "Main 5 minit lagi yaaa". Kemudian ingatkankembali:"Dua minit lagi yaaa". Kemudian barulah katakan:"Dah, waktu main sudah habis". Mereka akan berhenti bermain.

3— Jika anak-anak sedang bertelingkah atau menyebabkan keadaan riuh di sesuatu tempat, dan engkau ingin mengalih perhatian mereka, maka katakanlah: "siapa yang mau mendengar cerita ibu? angkat tangan..". Salah seorang akan mengangkat tangan, kemudian disusul dengan anak-anak yang lain, dan semuanya akan diam.

4— Katakan kepada anak-anak sewa…

KENAPA BACAAN HB PENTING KETIKA HAMIL?

Image
Bila mengandung, buka buku pink di klinik kerajaan, bacaan HB menjadi wajib setiap bulan. Kenapa penting ambil bacaan HB ni?
HB atau nama panjangnya adalah hemoglobin, merupakan pembawa oksigen dalam sel darah merah. Dalam hemoglobin ni lah adanya iron (zat besi) yang akan combine dengan oksigen untuk di bawa masuk ke dalam badan kita. 
Hemoglobin juga penting untuk maintain shape sel darah merah kita. 
Cuba tengok sel darah merah yang normal ni. Perhaps, sel darah merah kita semua normal lah yer. 
Kalau tak normal, ada berlubang di tengah ke, kecut atau kembang terlebih ke, ianya akan memberi masalah pada perjalanan darah dalam saluran darah tu sendiri. 
Range hemoglobin berbeza untuk lelaki dan perempuan samaada daripada bayi hingga dewasa. 

Newborn: 17-22gm/dL1 minggu : 15-20gm/dL1 bulan : 11-15gm/dLKanak²: 11-13gm/dLLelaki dewasa: 14-18gm/dLPerempuan dewasa: 12-16gm/dLWarga emas lelaki: 12.4-14.9gm/dLWarga emas perempuan:11.7-13.8gm/dL

πŸ‘‰PUNCA MASALAH ANEMIA ATAU HB RENDAH πŸ‘ˆ
✔Keha…

CARA MENAMBAHKAN SUSU BADAN UNTUK IBU BEKERJA

Image
Bagi ibu bekerja, tak mudah untuk menghasilkan susu perahan yang cukup buat bekalan anak. Tapi ianya bukan mustahil. 
Menyusukan anak bukan alternatif dan bukan pilihan. Ramai yang terjebak dengan dakyah kebaikan susu formula dan tak pernah fikirpon. Janji bagi anak susu dan kenyang cukuplah. Tak kisah susu formula atau susu badan. 
Adakah anda sebegitu?

Jika anda berniat memang nak berikan anak menyusu susu anda sahaja, nak anak sentiasa mempunyai sistem imunisasi yang tinggi dan rasa bertanggungjawab untuk susukan anak walaupon orang kata PAYAH lah nak bagi anak susu ibu bila ibu bekerja, WAJIB tonton video ni
Masih belum masuk kerja dan tengah berpantang? 

Dapatkan set penyusuan Shaklee untuk membantu anda kekal bertenaga sepanjang jadi ibu menyusu supaya susu yang dihasilkan cukup untuk anak, dan badan ibu sentiasa sihat selalu
I am passionate to help you breastfeed your baby. Kindly contact nadim untuk membantu anda menyusu dengan gembira
Rakan Shaklee Anda Nadimah Muhammad (Nadim…

AKU BEKERJA DI RUMAH, TAPI KERJAKU TAK PERNAH HABIS

Image
Anda Setuju?

Nadim setuju. Harini Zayyad Zikri masih lagi bersama sepupu-sepupunya menikmati hari cuti kemerdekaan dan cuti hujung minggu.

Satu nikmat di era selepas negara kita Malaysia merdeka. Anak-anak kita bebas berjalan ke mana tanpa rasa takut menyelubungi mereka.

Tak sama macam kanak-kanak di waktu penjajahan dahulu. Aha, nadim pon tak pernah rasa. Maklumlah, lahir pada akhir 80-an sudah. Negara kita dah pon merdeka ketika itu.

Bilamana Zayyad takde, agak kurang sedikit kerja nadim. Takdelah rushing here and there. Lebih relax sebab masa untuk tumpukan pada si dia dah teralih untuk siapkan kerja rumah.

Biasalah, Zayyad tu usianya baru 2 tahun 5 bulan. Seorang anak lelaki yang sangat aktif dan bijak haruslah meneroka setiap inci rumahnya dan semestinya mama diheret sama dalam pengembaraannya. Kini adik pulak diheret walaupon si adik Nada Nadeera baru je nak mencecah 4 bulan usia.

Harini Nadim belajar tentang teknik #SAVERS. Satu teknik untuk menciptakan kejayaan dan perlukan be…

CARA MENGELUARKAN SUSU SELEPAS KELAHIRAN

Image
Ramai ibu muda merungut susu takde lepas baby lahir. Nak susukan anak, tapi susu tak keluar.

Apa sebenarnya cara terbaik untuk susukan anak dan cara nak keluarkan susu ibu sejak awal kelahiran?

Mommies,
Jemput tengok video yang nadim dah sediakan khas untuk anda

Jangan risau, nadim juga seperti anda dulu. Alamak, takde susu!  Padahal nadim dah belajar awal lagi susu ibu sememangnya tiada lepas bayi lahir. Hanya segelintir sahaja akan susu tu terus memancut apabila bayi keluar. Segelintir, dan sangat sedikit.

Jom tengok ni


PROMOSI SHAKLEE SEPTEMBER 2018

Image
Alhamdulillah, selesai fasa berdebar bergemuruh untuk closing Ogos 2018
Walaupon semalam dah habis closing, harini tetap kene aktif sharing seberapa banyak mungkin and kene speed gear. Aura Master Amin dan Master Ziela berjangkit-jangkit! 
Okey uols, setiap bulan shaklee akan buat promosi item dan set yang berbeza..
So untuk September ni, meh nadim bagitaw PROMOSI apa ye
1. SET PRENATAL YANG SIHAT
2. YOUTH SKINCARE SET RENEW AND SET INTENSIVE FREE DEVICE

3. OSTEMATRIX 3 BOTOL LESS 5%
BEST SANGAT UNTUK MOMMIES AND BAKAL MOMMIES nihhhh. Grab the promo okeyh. 
Mana yang gaji awal bulan, grab awal bulan. Mana gaji akhir bulan, grab akhir bulan.  Yang gaji setiap hari, meh lah roger hari-hari😍😍
Setiap pembelian anda boleh roger nadim nak beli murah ke nak beli mahai. Ada ke camtu? ahaha. Beli murah la darlingssss
I'm committed to help mommies yang nak breastfeed anak hingga 2 tahun tanpa susu formula!!
Ketahuilah, penyusuan yang lancar itu bermula sejak anak dalam kandungan lagi.

Sa…

UBAT BERHENTI MEROKOK

Image
Baru-baru ni tular isu artis wanita Malaysia yang merokok dalam siri live di instagramnya. Menjawab isu tersebut, beliau akui susah untuk berhenti namun sedang berusaha untuk mengurangkannya. 
Persoalannya, ada ke ubat nak berhenti merokok?
Sebenarnya, tak perlu pon ubat untuk berhenti merokok. Tengok saja di bulan Ramadhan siang harinya semasa berpuasa, boleh je tak merokok kan?
Atas diri kita kuat atau tak kuat untuk melawan nafsu dan ketagihan untuk merokok. Ketagihan tu termasuklah 'withdrawal effect' tidak merokok. 
Jom nadim kongsikan perkongsian seorang isteri bekas perokok tegar, Puan Puteri Yusof.  ***************
Semalam masa mengemas almari buku, terjumpa dokumen check up jantung Aznin, dibuat pada tahun 2015, tahun bersejarah apabila Aznin ambil keputusan berhenti merokok. 
Sebulan selepas berhenti merokok, dia terus buat appointment di IJN untuk thorough check up, dan doktor sahkan dia bebas dari sakit jantung, tetapi masih berisiko untuk dapat sakit jantung kera…