Posts

Showing posts from August, 2017

UBAT ULSER DALAM MULUT

Image
Kurang minum air menyebabkan setiap bulan kene ulser? Tapi saya dah minum air 2 liter dah setiap hari. Apakah cara yang boleh dilakukan untuk mengelakkan kene ulser ni?

Bila kene ulser, serius nak makan pon susah. Pedih bila kene makanan. Apatah lagi kalau kene ulser banyak-banyak sampai ke bibir, lidah, dalam mulut hingga ke tekak. 
Tahukah anda punca sebenar ulser terjadi kerana apa? 
Punca Ulser dalam mulut 1. Kekurangan air 2. Badan panas dalam 3. Demam 4. Kekurangan daya imunisasi badan 5. Kekurangan vitamin C dalam badan serta folate 6. Perubahan hormon 7. Luka tergigit 8. Stress
Petua untuk hilangkan ulser yang famous
Antara petua yang orang kampung selalu sarankan adalah: 
1. Letak lipbalm vaseline 2. Jangan makan makanan berasid 3. Minum air lebih 2liter 4. Letakkan gel bonjela di tempat ulser 5. Letak ais untuk kurangkan sakit 6. Makan yogurt  7. Letak garam (pedih) 8. Kumur dengan listerine (doktor suggest)
9. Kumur dengan air garam
10. lekap dengan asam keping 10-15minit
Tap…

VITAMIN UNTUK IBU MENGANDUNG

Image
Suplement apa masa mengandung kene ambik? Untuk pastikan baby dapat membesar dengan baik..

Klinik kesihatan normally bekalkan asid folik dan multivitamin (obimin) kepada setiap ibu mengandung. Yang tengah merancang untuk hamil pon sangat bagus ambik.

Kenapa asid folik dan obimin je?

Okey, tengok dulu fungsi dua benda ni.

Asid folik sangat penting untuk pertumbuhan dan perkembangan baby. Saraf dan tulang baby yg sempurna perlukan asid folik ni untuk completion. Kekurangan asid folik boleh menyebabkan baby cacat anggota, masalah bongkok, tulang terkeluar dan recently, bila diuji kandungan asid folik pd ibu yg kebanyakan baby yg ada masalah sumbing, ternyata ibu tu mempunyai level asid folik yg rendah.

Kekurangan asid folik banyak dah berlaku pada baby yang dilahirkan sekarang ni. Dan mostly ada masalah dengan tempurung kepala yang tak sempurna.

Kritikal, baby akan lahir secara premature atau dia tak mampu untuk survive.

Obimin- obimin merupakan multivitamin. Dan pentingnya dia sebab bek…

ANAK ADA ASTHMA TAPI LEPAS AMBIK TAKAFUL

Image
Anak lelaki seorang tapi diuji pula dengan kesihatannya. Hah, pernah dengar kan ayat tu? Bermula dengan batuk batuk, selsema dan diakhiri dengan asma yang kekadang berlanjutan sehingga seminggu. Boss pun bising asyik cuti je. Cuti jenis mengejut pula tu!


Ada yang diuji semasa mengandung, tapi senang membesarkan anak-anak. Zafran dari kecil doctor sudah sahkan dia ada asma. Lahir tahun 2010 dan semakin teruk setelah hampir lemas pada tahun 2012.

Macam macam saya buat ikut petua yang diberikan oleh orang orang tua atau kawan-kawan. Siap pergi bawa berurut lagi. Kurang sekejap je, tapi asma tu kerap juga datang. Malahan doktor kata kena tau apa punca yang menyebabkan dia mudah sangat asma. Mungkin dari pemakanan yang dia alergik, persekitaran yang berhabuk atau berjangkit dengan kawan kawan di nursery.
.

Hampir setiap bulan memang perlu ke klinik atau ke hospital dan saya juga terpaksa ambil cuti setiap bulan untuk menjaga Zafran. Payah juga. Walaupun Zafran masih menyusu badan, tapi dia…

CARA IKHTIAR HAMIL DENGAN SET SHAKLEE

Image
Memiliki zuriat sendiri selepas berkahwin impian semua pasangan. Ikuti perkongsian Puan Shima Zainal bagaimana beliau beriktiar untuk hamil dengan Set ikhtiar hamil shaklee setelah keguguran akibat masalah discharge.

----------------------------------------------



Seperti pasangan suami isteri yang lain, kehadiran zuriat adalah sangat dinanti-nantikan selepas berkahwin. Begitu juga dengan saya, Noor Hasyimah, dan suami, Mohd Syarikin.

Kami bernikah pada Disember 2011. 3 tahun kami menanti, sebelum dikurniakan anak pertama kami. Macam-macam dugaan kami lalui dan tempuhi bersama. Pelbagai usaha kami lakukan supaya saya dapat hamil. Semoga perkongsian kami ini dapat memberi inspirasi dan motivasi serta semangat pada mereka yang sedang berusaha untuk hamil seperti kami dahulu.

Ini cerita kami.
.

Sebenarnya di awal usia pernikahan kami, saya disahkan hamil. Iaitu seawal bulan kedua pernikahan. Seperti pasangan lain, kami tidak menyangka sebegini cepat saya akan hamil. Namun bersyukur dan ge…

PUNCA SEBENAR PENYAKIT KRONIK

Image
Penyakit kronik seperti kencing manis, darah tinggi, jantung, strok dan kanser ibarat kawan baik masyarakat ketika ini. Muda lagi dah kene. Apakah punca sebenar penyakit kronik ni?
Ramai yang tertanya-tanya, muda lagi kenapa dah ada kencing manis? Muda lagi kenapa dah kene strok? Kalau dulu semua penyakit ni hanya akan dijumpai pada warga tua sahaja. Tapi tidak sekarang.
Sebenarnya, ramai orang tidak sedar apa yang mereka makan sekarang ni adalah pemakanan yang tidak baik. Orang putih kata, POOR DIET. Makan, tapi takde khasiat malah memburukkan kesihatan. Selain tu, tabiat merokok dan menjadi orang yang menerima asap rokok serta tidak melakukan senaman antara sebab penyakit kronik mula datang pada seusia muda.
Saya pernah mendapat pelanggan, umur baru 9 tahun. Tapi sudahpon mendapat kencing manis. Malang bagi kanak-kanak ini, insulin tidak langsung dapat dihasilkan oleh badan untuk menukarkan gula SEUMUR HIDUP. Bayangkan, tragis hidup anak ni tidak dapat menikmati kehidupannya yang…

IBU BUAT SESUATU BILA ANAK SERING KENE SAWAN TARIK

Image
Paniknya bila anak demam dan terus kene sawan. Bila dah kene sekali, ia mungkin datang berkali-kali lagi.

Harini saya kongsikan kisah bagaiman seorang ibu ni atasi masalah anak dia yang setiap bulan demam dan kene sawan.

..................................
Assalamualaikum salam sejahtera semua. Saya Fitriyatul Asyiqin bt Mohd Rudin. Surirumah dan ibu kepada 2 anak iaitu Adam Khalish 4 tahun dan Airis Khalisha 6 bulan.

Testimoni kali ini saya ingin kongsikan tentang anak sulung saya iaitu Adam Khalish bin Abdul Latif.
.

Sejak bayi lagi anak sulung saya ni tidak mengalami masalah yang besar berkaitan kesihatannya. Alhamdulillah syukur Allah mudahkan saya membesarkan Adam Khalish dan permulaan saya menggunakan produk Shaklee ini juga melalui anak sulung saya ini yang mana bermula usianya 6 bulan saya mula mengambil Set Penyusuan Shaklee.
.


Sejak bayi tak pernah alami demam, selsema dan batuk juga tiada. Tapi bermula usianya setahun 3 bulan Adam mula demam. Demamnya yang pada jangkaan kami…

MAKANAN YANG DILARANG UNTUK IBU HAMIL

IBU MENGANDUNG WAJIB BACA NI⬇

Fasa mengandung terutamanya di awal kehamilan sangat penting bagi ibu untuk menjaga pemakanan. Pemakanan yang berzat sangat penting untuk pertumbuhan organ dan perkembangan bayi. 
Alhamdulillah, harini nadim berkesempatan untuk join kelas Nutrisi berkenaan ZAT MAKANAN PENTING UNTUK PRENATAL DAN POSTNATAL. Pakar pemakanan yang berikan ceramah yer. 
Nadim nak share sikit tentang info PENTING yang nadim dapat daripada kelas ni khusus bab PRENATAL.

Nak tanya ni, sape masa pregnant suka sangat makan ikan salmon? Suka sangat. sehari tu bley makan berkali-kali. macam-macam jenis cara masak. grilled, balckpepper, goreng, sup semua buat.

Sebab korang tahu salmon bekalkan OMEGA-3 yang bagus untuk baby kan?

Menurut pakar pemakanan dan nutrisi, korang taw tak sebenarnya ibu mengandung hanya boleh makan 2 potong kecik ikan salmon je seminggu?


(2 POTONG SAHAJA SEMINGGU)

Sebabnya...ikan salmon ni ada banyak sangat logam berat (heavy metals) macam contohnya mercury, plumbu…

APAKAH PERSEDIAAN UNTUK MENUNAIKAN HAJI?

Image
Assalamualaikum semua. Ramai yang tengah bersiap-siap untuk berangkat pergi haji kan? Malahan, ada yang dah pon sampai di Mekah untuk jemaah awal.

Tahniah saya ucapkan kerana dijemput menjadi tetamu Allah. Moga Allah permudahkan urusan kalian dan mendapat haji yang mabrur.

Belum lagi daftar haji? Alhamdulillah, seawal usia lagi kami dah daftar haji anak dengan tabung haji.



Perkongsian harini saya ambil daripada  Tuan Engineer Zainudin Omar dalam posting beliau.

Saja nak kongsi tips haji:

 1. Bawak berus & sabun basuh untuk basuh baju dll. Sebab dia tahan kena air. Sabun serbuk di sana kuat boleh reput kain. Di hotel ada servis dobi kena bayar.

2. Bawa extension cord. Banyak jasanya berkongsi dgn kawan sebilik untuk caj telefon.
Banyak jasanya nanti di Mina. Bawak juga Internasional adapter two pin.

3. Bawa tali ampai & kepit baju. Buat gantung baju dalam bilik. Keringkan baju di bumbung hotel. Ada juga buat ampaian di tangga. Angin di sana kuat kalau tak kepit baju.

4. Bawa ub…