Posts

Showing posts from April, 2018

PENGAMBILAN SUPPLEMENT PROTEIN MEMBANTU MENCEGAH KENCING MANIS DAN DARAH TINGGI

Image
Panjang betul tajuk. Saya pasti ramai tertanya-tanya soal ni. Mak ayah ada kencing manis dan darah tinggi. Anak-anak mesti akan ada jugak ke? Bila akan kene?
Ya, sesungguhnya statistik menunjukkan terlalu ramai rakyat Malaysia terjebak dengan penyakit 3 serangkai ni termasuklah penyakit jantung. 

Statistik tahun 2017,  mengatakan rakyat Malaysia yang terkena penyakit kencing manis adalah seramai 3.6 juta!
Manakala statistik pada tahun 2015, 2 tahun sebelumnya merekodkan seramai 5.8 juta rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas mempunyai masalah tekanan darah tinggi!
MasyaAllah, satu angka yang sangat menakutkan. Tahukah anda penduduk Malaysia sekarang ni ada 24 juta, dan angka penyakit ni juga mencecah juta. Ramainya yang berpenyakit bahaya ni. Bila sakit, nikmat hidup banyak sangat ditarik. 
Bila mak ayah ada, kita secara tak langsung berisiko kann. Cuma lambat atau cepat bergantung pada individu, gaya hidup dan pemakanan. 
Nampak tak betapa bermasalahnya orang Malaysia dan kit…

6 TIPS MEMILIH SERBUK PROTEIN YANG TERBAIK

Image
Senang dan mudah disediakan serta boleh digunakan bila bila masa menjadikan serbuk protein adalah sumber protein lengkap dan mencukupi yang anda perlukan setiap hari. 

Namun begitu, disebabkan terlampau banyak pilihan serbuk protein yang ada dalam pasaran kita, kita kene jadi orang yang bijak memilih serbuk protein yang terbaik. 
Tahukah anda, pengambilan 25gram protein soya setiap hari memberikan kesan penurunan kolestrol? 

6 tips memilih serbuk protein yang terbaik:
Tips 1: Dapatkan Soya
Soya sangat sesuai untuk semua orang termasuklah mereka yang ada alahan pada laktosa yakni protein daripada jenis tenusu.  💕 Soya mempunyai banyak faedah untuk kesihatan termasuklah merendahkan kadar kolestrol dalam darah 💕 Pengambilan protein soya membantu wanita menopouse mengurangkan simptom menopouse seperti kepanasan badan, rambut gugur terlalu banyak dan sukar tidur 💕 100%  berasaskan tumbuhan dan tidak menjadi masalah kepada mereka yang vegetarian

Tips 2: Tiada gula pasir tambahan

Ni adalah s…

RESIPI ESP SEDAP

Image
Hai semua. Nadim pasti menghampiri Ramadhan ni ramai yang dah pon memiliki Energized Soy protein masing-masing kan?.

Yelah, semua orang nak kekal bertenaga sepanjang berpuasa ni kan. Nak beramal lebih baik daripada tahun sebelumnya. InsyaAllah moga dipermudahkan urusan kita.

Ni nadim nak share dengan korang dua resipi ESP yang sangat sedap untuk korang cuba sepanjang bulan puasa ni.


1. Banana creamy shake

1 biji pisang saiz sederhana
2 sudu ESP
1 sudu peanut butter
1 mug air (250ml)

Blend kesemuanya dan boleh letak ais kalau suka.

Yummy betul rasa resipi ni. Cuba taw!


2. Protein kurma double moist

250 ml fresh milk/ susu coklat
2 sudu ESP
3 biji kurma dibuang biji (yang lembut lebih sedap)
5 biji badam
1/2 sudu chia seed
1 sachet shaklee kolagen powder

Minum masa bersahur atau masa moreh. Ha, kulit akan lebih cantik taw masa raya nanti. Bagi ibu berpantang, masa ni lah untuk anda kembalikan shape aset aset badan yang dah menggelebeh 9 bulan pregnancy.


3. ESP protein bar

Bahan2:
- 6 sudu…

SIAPA PERLUKAN PROTEIN YANG BANYAK?

Image
Protein adalah benda yang sangat sangat penting untuk banyak fungsi pada badan kita. Siapa yang perlukan protein yang lebih banyak? 
Protein diperlukan untuk pembentukan sel, perkembangan otot, kulit, rambut dan juga kuku. Badan kita memerlukan sumber protein yang konsisten untuk maintain semua fungsi badan. 
Namun, jumlah protein yang diperlukan oleh seseorang individu adalah berbeza mengikut badan dan aktiviti seharian.

Adakah anda salah seorang daripada mereka yang memerlukan protein extra setiap hari?

Jom kita tengok sape yang perlukan protein tambahan setiap hari jomm

1. Body builders (orang yang nak bina badan)

Otot akan break down setiap kali body builders ni buat exercise dan ujian ketahanan badan. Angkat berat sana sini kan. Consume protein lebih adalah sangat diperlukan untuk:
💕 Bina dan repair balik otot
💕 Bina otot yang lebih kuat, pejal dan fit!

Untuk dapatkan hasil yang sangat bagus, anda perlu minum protein ni sebelum dan selepas workout.

2. Mommy to be

Apa yang baik…

RUAM SUSU PADA BABY JANGAN GUNAKAN BABY WIPES!

Image
Baby kene ruam susu? Tolong jangan lap dengan baby wipe! Baby wipe mengandungi alkohol dan bahan kimia khusus untuk membantu mencuci kulit bayi. Konon..sebenarnya ia lebih direka khas untuk para ibu yang malas nak basuh anak dengan air paip. Takyah angkat, tak renyah. Ambik tisu dan lap!
Kat bontot mungkin boleh. Tapi di pipi anak yang ruam susu, jangannnn. Lagi lagi yang memang tertera ditulis kat ingredients ada alcohol, methylparaben dan seumpamanya. 
Jangan sapu minyak Jangan letak krim ada paraben Jangan letak krim ada merkuri
Tapi sapu dengan herbal blend jer
Krim yang memang diciptakan khas tanpa PARABEN, MERKURI DAN BEBERAPA JENIS BAHAN KIMIA yang memang tak sesuai untuk semua jenis kulit
Alhamdulillah, dah ramai baby dibantu dengan krim herbal blend ni
Ambik sikit, sapu dan gosok hingga rasa sejuk pada tangan. Ia membantu serapan krim pada kulit bayi
Tapi pastikan tangan bersih! . Dalam seminggu, pasti anda sangat puas hati
Hanya rm 37 sahaja









Wasap nadim for more details Nad…

BELI KERETA DAN RUMAH TAHUN SAMA PADAHAL GAJI RM 2800 JER?

Image
Hai assalamualaikum semua. Harini nadim nak berkongsi cerita sendiri macam mana nadim boleh beli kereta dan rumah pada tahun sama padahal gaji RM 2800 jer. 
Ramai kan orang fikir, rumah mahal. Aku tak mampu lagi nak beli rumah. Beli lah kereta dulu, rumah tu nanti lah. Sewa lagi murah. Deposit takde, macam mana nak beli rumah. Betul kan? 
Nadim mula kerja pada 2012 bulan julai dengan tangga gaji RM 2200. Lepas dah confirm naik gaji RM 2500 kemudian naik lagi pada rm 2800. Gaji last sebelum resign pada 2016 rm 3800.

Gaji yang nadim terima banyak yang nadim simpan. Mostly RM 1000 setiap bulan daripada awal kerja hingga lah sebelum resign. Kadang lebih, mostly lebih. Kedekut kan?

Ha, biasa lah. Daripada zaman student lagi memang kedekut. Duit JPA setiap sem pon selalunya guna separuh, separuh lagi simpan.

Tulah rahsia menyimpan duit untuk beli rumah, beli aset, beli kereta. Sebabnya, memang daripada awal lagi kedekut. Yelah, sebab nadim ni bukan dari keluarga senang. Kene lah pandai men…

HERBAL BLEND BANTU ANAK MUDAH TIDUR?

Bila papa outstation, zayyad kurang sikit manjanya. Takde lah sikit-sikit menangis mintak pujuk😅

Malam ni sangat mudah. PuKul 9.40 malam ajak masuk tidur pon dia redha je. Hihihi. Tapi masih lagi ajak mama main, padahal mata dah berat, sebab perut dah kenyang. Maklumlah, pisang berangan 2 biji, nasi sesenduk habis!

Layan je laaaa janji tak menangis, tak meraung. Mama pon rileks.

Tektik nadim as usual, ambik herba blend sapu dan urut lembut je berulang kali pada port sensitif untuk anak tidur. Ppoort ni berbeza untuk setiap anak yer. Macam zayyad, di tangan, leher dan belakang telinga. Bau dan rasa herba dalam herbal blend tu memang sangat membantu zayyad relax bila kene cara.

Tak perlu beli krim "mudah tidur" poon. Cukup herbal blend yang multippurpose ni atau baby massage oil dalam shaklee baby jer untuk kami sekeluarga. Hihi

Sambil sambil tu, memang nadim amalkan sejak dari Zayyad lahir lagi untuk baca almulk masa menyusukan Zayyad. Dia pon akan lebih tenang. Dan lali lah…

MAKAN VITAMIN SEBELUM CHECK UP MESTI RESULT OK?

Image
Harini checkup 37weeks.

Pepagi lagi zayyad dah suap mama dengan biskut teddy dia.

Adehhh kacau ke tak urin test kalau tak cukup flush sebelum check up?

Ha, ni sentiasa bermain di minda nadim.

But actually, semua ibu pon fikir yg sama. Kan kan?

Lagi2 bab HB. Hari biasa tak maw makan vitamin, 2hari sebelum chek up, gigih makan vitamin, gigih jaga makan sebab takut urin trace gula and takut detect GDM.

Betul tak?

Tak boleh taw macam ni. Kita makan supplement yang klinik bagi atau yang kita beli ni mesti hari- hari. Sebab baby perlukan kesemuanya setiap hari. Cuba bayangkan hari kita skip tu 2-3 hari. Ada lagi tak zat yang baby perlukan tu dalam badan kita?

Tambah pulak makan ikut suka. McD la, pizza la, sayur buah tarakk..

Alhamdulillah. Check up tadi berjalan baik. Result pon ok😍

✔ Urin fresh
✔ HB 11.5
✔ BP 110/70
✔ Kenaikan berat overall 10kg hingga harini
Degup jantung baby pon ok,
Air ketuban ok
No sugar trace

Rahsia yang bukan rahsia, nadim memang amalkan set mengandung shaklee set…

FEEDBACK YOUTH EXPERIENCE PARTY

Image
Assalamualaikum semua. 14/4/2018 semalam nadim first time join YOUTH EXPERIENCE PARTY organised by salah sebuah team dibawah empayar Supermom

Ha, jangan tak tahu. Supermom merupakan antara geng shaklee yang besar jugak taw dibawah pimpinan Master Hadhatina dan Master Kamarul.


Setiap event di bawah supermom, semua orang yang berdaftar shaklee di bawah susur galur ni boleh join. Samaada yg percuma atau berbayar. Even event tu dianjurkan oleh sideline yang bukan group kita kalau ianya terbuka.

Ada jugak yang tak boleh join kalau tak memenuhi syarat minimum kelayakan macam Team Building Supermom. Ni untuk yang rank up supervisor dan ke atas je. Hoho

Okeyh, jom kita balik pada event YOUTH EXPERIENCE PARTY. BEST best bestttt. Best gila. Dahla in small group je. Kitorang dalam 10orang je. Anak-anak pon tak ramai semalam, syokla zayyad main mainan dah macam rumah dia dah dibuatnya.

Party ni sangat sempoi je. Tapi mulakan dengan sedikit penerangan ringkas la daripada Kak Nurul Hidayah, termas…

PENGEDAR SHAKLEE JALAN KEBUN, KOTA KEMUNING, TELUK PANGLIMA GARANG

Image
Assalamualaikum dan Hi semua!

Adakah anda tercari-cari suplemen berkualiti tinggi yang dapat mengubah taraf kesihatan anda menjadi lebih baik?

Nadim boleh membantu anda.

Saya Nadim, Pengedar Sah Shaklee pilihan anda yang sentiasa aktif dan komited di sekitar Jalan Kebun, Kota Kemuning, Teluk Panglima Garang dan Subang Jaya.

ID : 998360

Set-set Shaklee pilihan anda
1. Set keperluan ibu mengandung
2. Set keperluan ibu menyusu sehingga 2tahun
3. Set Skincare semulajadi yang berkesan utk semua jenis kulit
4. Set penjagaan bayi tanpa bahan terlarang
5. Set resdung dan alergi

Untuk pembelian dan konsultasi produk; serta peluang biz bersama Shaklee boleh terus whatsapp Nadim yer.

www.wasap.my/601110408215

Pengeposan seluruh Malaysia.

Nadimah Muhammad
Your Trusted SID
Founder Healthy Star Group
Since 2013

#jomjoin #projekbuatduit1500HRC

TESTIMONI VIVIX UNTUK RABUN JAUH

Image
Hai semua. Terima kasih melawat blog nadim. Harini nadim nak share testimoni kawan Nadim yang ambil Vivix untuk atasi masalah rabun jauh. 
..............
Assalamualaikum.
Nama saya Siti Mashidayu. Saya ingin berkongsi dengan anda kisah mengenai mata saya. . . Saya mengalami masalah mata iaitu rabun jauh sejak dari tngkatan 3. Kerana saya amat gemar membaca buku dan menonton televisyen. Rabun saya bermula dengan power 100 dan sekarang bertambah hingga menjadi 375. . . Dalam 6 bulan yang lepas, saya baru sahaja menukar cermin mata saya dari  power 300 hingga menjadi 375. Kenaikan sebanyak 75 power mata saya itu menyebabkan saya mengalami sakit kepala dibahagian depan kepala, dan diatas kening. Saya sangkakan saya mengalami migraine. Tapi bila cek dengan optometris, power saya dah bertambah. . . Saya pun terus memilih untuk membuat cermin mata baru dengan power 375. Saya amat takut waktu tu kerana saya tak gemar memakai cermin mata. Kerana saya telah sedaya upaya mencuba menurunkan powe…

BERAPA BULAN KENE AMBIL ASID FOLIK UNTUK MENGANDUNG?

Ni antara soalan yang nadim kerap tengok dalam group Ibu mengandung. Berapa bulan kene ambil asid folik untuk mengandung?
First sekali, nadim ucapkan TAHNIAH. Sebab awak cakna tentang kepentingan mengambil asid folik untuk mengandung. 
Ramai lagi yang tak tahu, penting sangat sangat nak kene ambik asid folik ni sebelum mengandung lagi. Bukan lepas dah tahu mengandung ataupon lepas dah beberapa bulan mengandung. 
Ambik asid folik seawal 6 bulan daripada mengandung boleh mencegah bakal bayi daripada kecacatan. Especially pada ibu yang sangat aktif dan terlibat dengan pelbagai risiko daripada aktiviti seharian. Contohnya macam Nadim dulu, setiap hari bekerja dengan bahan kimia mudah terwap seperti toluene.



SET MANDIAN BABY KULIT SENSITIF

Image
Hai semua. Harini nadim nak kongsikan 1 set terbaik punya untuk set mandian baby kulit sensitif.


Memandangkan sekarang ni, ramai baby yang ada masalah kulit sensitif and eczema, maka pening jugak ibu ayah nak cari set mandian yang sesuai untuk anak kan? 
Tersilap pilih, kulit akan jadi lagi merah, menggelupas, samaada kering atau berair.
Masalah kulit sensitif pada bayi ni kita boleh elakkan sebenarnya sejak daripada dalam kandungan lagi. Contohnya, ibu perlu jaga pemakanan dengan mengambil diet pemakanan yang betul-betul 'eat clean' dan bebas daripada gula putih berlebihan, gluten, dan makanan segera. 
Pengambilan supplement untuk bekalkan nutrisi yang padat sepanjang mengandung pon sangat bagus untuk elakkan masalah kulit sensitif.  
Tapi bila anak dah keluar, tak boleh nak buat apa lah. Kita boleh control dengan penyusuan susu ibu dan mandian anak-anak je la. Hihi. 
Untuk mandian dan krim, memang kene pastikan bebas daripada bahan kimia yang boleh merengsakan lagi kulit ba…

MAKAN SUPPLEMENT EFFECT BUAH PINGGANG?

Image
Hai semua. Ramai yang makan supplement kan? So harini nadim nak share sedikit tentang makan supplement ni boleh effect buah pinggang ke?
First of all, semua orang perlu tahu kenapa kita ni digalakkan mengambil supplement.
Supplement adalah makanan tambahan yang mempunyai zat nutrisi yang padat untuk melengkapkan keperluan nutrisi badan kita setiap hari. Nutrisi badan kita ada yang diperolehi daripada pemakanan biasa, tapi hanya sedikit jika nak dibandingkan dengan keperluan lengkap tubuh badan. 
Ada orang cakap, ehh kenapa orang dulu makan buah dan sayur sihat je, tak perlu ambik supplement pon. 
Alah, makan je makanan seimbang, tak perlu ambik supplement. Membazir. 
Ni semua adalah pendapat yang berasaskan pendapat dulu-dulu. Tak sama dah dengan sekarang. Kita perlu bercakap berdasarkan sains moden dan perubahan masa..
Perubahan masa dan zaman bukan je menyebabkan teknologi dan pemodenan. Tapi juga menyebabkan tanaman serta tanah, udara, air kita berubah. Semua sumber ni dah tercema…

VIRAL PRODUK SHAKLEE ROSAKKAN BUAH PINGGANG??

Setiap tahun ada je isu shaklee ni. Lepas satu, satu. Terbaru, artikel yang ditulis last year naik lagi di posting facebook. Beribu orang share viral produk shaklee rosakkan buah pinggang?? Betul ke? 
MARKETING FREE!!
RILEKS JER BILA ADA ORANG SHARE TU! 
Shaklee dan kontroversi tak pernah lari.  Makin banyak, makin famousla shaklee, makin naik pulak sales! 
Marketing FREE beb! Setiap tahun berulang je cerita hampir sama. Sebab mereka tak faham. 
Yang penting, kita tahu apa disebalik Shaklee. 
KKM listed untuk semua produk shaklee. Tak mungkin KKM akan luluskan kalau suplement shaklee bahaya. 
Dannnnnn. Tak mungkin jugak BCOMPLEX SHAKLEE tersenarai dalam ESSENTIAL MEDICINE dalam KKM! 
Yup. Ubatan penting taw. Walaupon bcomplex tu vitamin je. Sebab bcomplex shaklee terbaik. Ada folic acid and lengkap dengan semua jenis vitamin B yang badan perlukan untuk keperluan especially saraf dan penukaran gula dalam makanan kepada tenaga. 
Eh mana nadim taw semua ni? 
Setiap yang bisnes, ada grou…