Posts

Showing posts from 2019

CARA RENDAHKAN KOLESTROL DALAM DARAH UNTUK ELAKKAN STROK

Image
Strok seluruh tubuh atau separuh tubuh sememangnya sangatla dielakkan oleh mana-mana pesakit yang mengalami masalah kolestrol tinggi. Jom rendahkan kolestrol sebelum terlambat!
Strok sekarang sudah tidak mengira usia. Kawan nadim sendiri baru 27 tahun masa diserang strok yang pertama. Dan masa tu dia baru je tahu kolestrol dia tinggi, blood pressure juga tinggi! All of sudden terus attack strok. Seorang yang bukan perokok okay!
Kolestrol tinggi kerana beberapa faktor. Antaranya: 
1. Sentiasa makan makanan yang berlemak dan ada banyak trans-fatty-acid seperti kek, biskut dan makanan segera. 2. Obesiti 3. Merokok 4. Kurang bersenam 5. Penuaan 6. Kencing manis

Kolestrol tinggi dalam darah tak menunjukkan sebarang simptom awal yer pembaca sekalian. Yang boleh kita tahu hanya melalui ujian darah yang khusus untuk tahu kolestrol tinggi atau rendah jer. Dan biasa orang kita ni memang kalau tak sakit, takde lah nak pergi buat ujian darah.

Kalau anda mempunyai masalah kolestrol terlalu tinggi…

TANDA DEHIDRASI TERUK, NAK BERBUKA KE NAK TERUS BERPUASA?

Image
3-4 harini nadim sendiri alami tanda dehidrasi teruk. Huahua. Padahal kita ni dah nak habis pon sebulan puasa

Orang lain dehidrate awal² puasa je, bila lama² dah biasa kann..lain pulak jadi pada nadim. Hujung² puasa pulak jadinya

Ok, sini nadim share sikit tanda dehidrasi yang boleh kita alami especially pada ibu menyusu atau ibu mengandung atau pada seorang pesakit kronik

7 Tanda Dehidrasi Biasa Tidak Kronik

1. Urin berwarna pekat dan kurang
2. Badan terasa menggeletar
3. Kepala rasa pening
4. Kurang bertenaga untuk melakukan kerja
5. Sembelit
6. Kulit dan bibir kering
7. Rasa perit di bahagian tekak

Namun begitu, kat sini nadim list jugak tanda dehidrasi teruk yang mana kita PERLU BERBUKA PUASA agar sesuatu yang buruk tidak berlaku

11 Tanda Badan Mengalami Dehidrasi Kronik

1. Rasa pening yang berpanjangan walaupon setelah berehat
2. Bila cubit kulit, kulit tidak kembali anjal dan rebound tu lambat sangat
3. Tidak buang air kecil lebih kurang 8 jam
4. Short breath
5. Demam
6. Meracau

SETIA KERANA KUALITI

Image
Harini Tuan Haji Mat Maulana singgah lagi di MVO untuk restock supplement beliau dan keluarga yang dah habis.

Tuan Haji Mat Maulana merupakan ahli shaklee yang berdaftar sejak tahun 1992 lagi. Nombor keahlian beliau pon masih 5 angka tidak seperti sekarang yang dah sampai 7 digit. Beliau merupakan aktivis yang menguruskan Sekolah Rendah Islam Al-Huda di Gombak yang mempunyai seramai 650 orang pelajar.

Sangat setia dengan supplement dan produk shaklee orangnya. Bila ditanya kenapa setia menggunakan produk shaklee, ini jawapannya.
Shaklee merupakan jenama No 1 di USA. Kualiti, pengiktirafan, ujian, keselamatan dan keberkesanannya dah tak dapat kita nafikan lagi.  Kalau tak berkesan, dia takkan setia hingga lebih 26 tahun gunakannya. Kalau tak selamat, pastinya buah pinggang dia dah rosak sebab makan banyak sangat vitamin setiap hari
Mempunyai 4 orang anak bergelar Doktor Perubatan ini, Tuan Haji Mat Maulana juga pernah layak menerima insentif Umrah percuma tajaan Shaklee suatu ketika d…

TIPS BERPUASA UNTUK IBU MENYUSU

Image
Ramadhan bakal tiba. Pastinya ramai ibu menyusu especially yang baru anak sorang dua akan gelabah. 
Persoalan yang sentiasa bermain di fikiran; susu drop, susu takde, baby lapar, mak menggigil tak tahan lapar, mak tak larat, gula dalam badan drop dan sebagainya. 
Beza yer..kalau tak larat sangat boleh berbuka, dengan orang yang terus tak puasa sebab takut tak larat. Ni semua ibu menyusu kene faham. Dan seharusnya bila berbuka disebabkan alasan-alasan yang dibolehkan atau sengaja berbuka, nanti kene puasa ganti seorang diri kemudian hari lagi mencabar teruk! 
So kat sini nadim kongsikan beberapa tips yang nadim sendiri amalkan sepanjang 2 tahun menyusukan anak tanpa susu drop. 
TIPS BERPUASA BAGI IBU MENYUSU

1. MAKAN SAHUR DI AKHIR WAKTU
Sahur adalah benda wajib untuk setiap ibu menyusu. Dan mesti makan nasi sebagai sumber karbohidrat yang utama.

For your info kan, nadim makan sahur sama macam makan tengahari. Nasi, sayur dan lauk. Adakalanya buah. Hahahaha. Adakalanya. Nampak tak zat…

KESAN PENGAMBILAN VITAMIN SHAKLEE UNTUK JANGKA MASA PANJANG

Image
Hai readers. Nadim percaya ramai yang nak tahu kesan pengambilan vitamin shaklee ni untuk tempoh masa yang lama kan? Maklumlah, rata-rata orang asyik suggest makan shaklee je untuk semua perkara. 
Okay, jom!
Harini nadim akan share kisah mak seorang kawan yang dah pon ambil vitamin-vitamin Shaklee selama 24 tahun. Dan kini maknya dah pon berusia 83 tahun! 
Kisah ni dikongsikan oleh Puan Aspalaila ..........
Makan supplements banyak² rosakkan buah pinggang atau hati? Betul ke membuang duit aje beli supplements? 
Meh saya tunjuk results orang yang makan supplements banyak² selama 24 tahun.
Saya terpanggil untuk share testimoni teristimewa 😍
Alhamdulillah, I have known shaklee for about 24 years because of my mom😊. 
Mak saya adalah penghidap osteoathritis pada usia 58 tahun. She was diagnosed by a doctor dan pada masa tu  beliau diberi banyak pain killer untuk legakan radangan di jari-jari kaki beliau. Symptoms:  Bengkak, panas dan sakit bila berjalan. 

Nak dijadikan asbab, saya di pe…

DAH TAMPAL GIGI TAPI MASIH RASA SAKIT GIGI BERDENYUT-DENYUT LAGI? INI CARA KURANGKAN SAKIT GIGI YANG SANGAT BERKESAN SEBELUM BUAT RAWATAN AKAR

Image
Apa cara paling berkesan nak hilangkan sakit gigi? Sakit gigi ni ada banyak. Salah satunya adalah disebabkan berlubang. Paling sakit bila berlubang sedalam-dalamnya. Dah tampal 3 lapisan pon masih sakit. Seksanya sampai minum air pon rasa ngilu teruk! 
Selama hidup 29 tahun, rasanya ni lah kali pertama nadim sakit gigi. Adoiii. Selalu dok tertanya-tanya je macam mana rasa sakit gigi. Sekali, tahun ni sendiri yang kene. Maka mulalah meng"Google" cara efektif untuk hilangkan sakit gigi. 
Okay, sebelum nadim cerita pengalaman nadim sendiri lah kan. Nadim kongsikan tips yang nadim dah baca daripada beberapa website. Well, google la katakan. Tak tanya doktor gigi lagi ni😆. Maaf Dr Shukriah dan Dr Munirah Talib. Ku masih ingat kawan-kawanku ini. Tapi masa mencemburui untuk tidak contact kalian. 
Cara kurangkan sakit gigi yang berlubang sebelum ke klinik gigi: 
Ni cara cepat eh. Keesokannya mesti ke klinik gigi untuk tampalan gigi taw. 
1. Gigit bunga cengkih beberapa biji kat kawa…

SUSU BADAN DAH SEMAKIN KERING?

Image
Ada ramai ibu bermasalah untuk susukan anak. Susu semakin kering!

And they are devided into 2 CATEGORIES.
1. Dah habis daya usaha untuk susukan anak tapi masih failed

2. Just go with the flow. Takde susu badan takpelah, susu formula ada.

But its okay.. Kita semuanya adalah ibu. Semuanya mahukan yang terbaik. Susu ibu tetap susu yang terbaik untuk anak. Tapi tak susukan anak dengan susu sendiri tak bermakna kita bukan ibu yang terbaik.

Option yang lebih baik seperti susukan anak dengan mencari ibu susuan mungkin adalah janggal bagi certain orang. But itu adalah option yang terang daripada Nabi kita. Rasulullah disusukan oleh ibu susuan setelah kematian ibunya.

Tapi sekiranya anda masih lagi berikhtiar dan belum surrender untuk susukan anak sendiri, mehla cuba consult dgn nadim. InsyaAllah nadim akan bantu sedaya upaya dengan ilmu yang ada. Tapi bersyarat, perlu buat apa yang nadim cadangkan dan lihat hasilnya lah.

Feel free to whatsapp nadim pada nombor di bawah and chat with me.


Nadim