Posts

Showing posts from 2017

9 CARA MENGURANGKAN SELSEMA BAYI BAWAH 2 TAHUN TANPA UBAT

Image
Anak bawah 2 tahun tak diberikan ubat kalau sekiranya demam, selsema dan batuk. Sini saya kongsikan 9 cara mengurangkan selsema bayi bawah 2 tahun tanpa ubat dan nebulizer. 
1. Sapu kunyit fresh kat dahi hingga batang hidung anak. Kunyit yg kecut tak jadi. Kunyit adalah bahan dapur yang sangat sinonim untuk keringkan hingus bayi dengan cepat kerana sifat antiseptik semulajadinya
2. Sapu minyak bawang putih pada tapak kaki dan ubun kepala. Bakar dulu bawang putih tu tanpa perlu buang kulitnya, kemudian campurkan dengan minyak masak. Jangan letak direct bawang putih pada kulit anak kerana sifat bawang putih ni adalah panas dan mampu melecurkan kulit bayi
3. Letak bawang merah di sekitar tempat tidur. Bawang merah mampu menyerap segala kekotoran dalam udara termasuklah kehadiran bakteria yang melambatkan proses penyembuhan anak
4. Tepuk percusion. Boleh refer pada youtube๐Ÿ˜Š
5. Gunakan sterimar dan penyedut hingus baby
6. Berikan minyak ikan Omega guard utk kurangkan radang dan cairkan k…

PUTING KECIL, GAGAL SUSUKAN ANAK

Image
Ramai yang berfikiran begini kan? Anak takley nak minum susu direct, sebab puting kecil. Puting tenggelam, puting buta. Bila hisap, asyik terlepas dan kemudian end up anak menangis. Kalau minum botol ok plak

 ๐Ÿ’•๐Ÿ’•๐Ÿ’•๐Ÿ’•๐Ÿ’•๐Ÿ’•๐Ÿ’•

1. Puting buta BUKAN KECACATAN. Yang perlu ibu buat adalah rangsang puting ibu utk keluar dengan teknik usapan sepanjang kehamilan.

Dan sebenarnya, panjang pendek puting bukan masalah. Bayi perlu hisap keseluruhan areola untuk mengeluarkan susu. Bukan hisap puting sahaja. Hisap puting je boleh buat puting CRACK, KOYAK dan BERDARAH

2. Pastikan setiap kali menyusu, ikut posisi yang sesuai, ibu perlu bantu bayi dengan memegang payudara dan masukkan keseluruhan areola ke dalam mulut bayi. Ada yang perlu terus memegang, ada yang tidak perlu

3. Kalau bayi tetap menolak, pujuk dulu perlahan2. Bagi masa dah betul ngantuk atau dia dh bertenang. Teknik mengepam susu jugak boleh mengeluarkan nipple dan memudahkan bayi menghisap

4. Mental ibu kene kuat. Jangan baby nangis je t…

LABEL MAKANAN TIPU KITA

Image
Tahukah anda, makanan kita beli ada banyak gula tambahan? Tahukah anda, label makanan tipu kita?

Ramai orang dah makin perihatin dengan kandungan gula dan elakkan makanan manis. Sangat bagus! Kita punya la cari makanan ni tengok label yang tulis No Added Sugar, Sugar Free atau No Sugar?

Apa maksud disebalik terma dan label begini?

Ramai memilih untuk ambil instant breakfast seperti cereal dan minuman 3 in 1 dalam masa 3 jam selepas bangun tidur. Ye betul. Ni nak pastikan supaya badan kita dapat tenaga yang pantas untuk bekerja dan elakkan perut masuk angin. Tapi ni lah antara makanan yang ada sangat banyak gula biasa, gula sintetik dan pemanis tiruan.


Mari kita telusuri satu persatu label makanan yang dikongsikan oleh Dr Otak.
.
1. No Added Sugar - Maksudnya tidak ada gula tambahan pada produk. Tidak diberitahu bahawa bahan asasnya terkandung gula yang banyak. Contohnya jus buahan.

.
Pada jus buahan ada lambakan Fructose. Ditambah lagi dengan pemanis sintetik.
.
2. Sugar Free -Memberi…

Rahsia doktor kekal bertenaga walaupon sarat hamil

Image
Assalamulaikum dan salam sejahtera.

Nama saya ialah Najihah Abdul Mutalib, seorang ibu bekerjaya dan mempunyai 6 orang anak termasuk sepasang kembar. Perkenalan saya dengan Shaklee bermula sejak sebelum saya hamil anak ke-5 iaitu kira-kira lebih lima tahun yang lalu. Alhamdulillah setelah 5 tahun saya mengamalkan suplimen dan produk Shaklee yang lain, banyak kesan yang telah saya serta keluarga rasai sejak dulu hingga kini.


Alhamdulillah, kali ini saya dengan berbesar hatinya ingin berkongsi dengan anda semua satu lagi #shakleeeffect yang saya sendiri alami terutamanya ketika hamil atau ketika tempoh penyusuan anak. Saya percaya ramai di kalangan ibu-ibu hamil dan menyusui anak sering menghadapi masalah keletihan atau kurang cergas dan kurang bermaya terutamanya jika kita berpuasa wajib mahupun sunat. Dulu saya juga sering mengalami masalah ini. Keletihan melampau atau kurang bermaya dan kadang-kadang boleh membawa kepada pedih ulu hati serta muntah-muntah kerana berpuasa ketika sarat…

SUSAHNYA BERSALIN CZER

Image
Pengalaman Sebenar Puan Aziyana yang Bersalin Czer 2 kali. Lain orang lain sakitnya. Tapi mostly sakit lebih daripada yang pertama kali.

OKTOBER 2016 (SPECIAL EDITION VIVIX)
TESTIMONI 15: NURUL AZIYANA
.

[LUKA CZER SEMBUH DENGAN CEPAT SELEPAS AMALKAN VIVIX]
.

Assalamualaikum saya Nurul Aziyana, pengguna Shaklee sudah hampIr 4 tahun. Saya nak kongsi kisah bagaimana Vivix sangat membantu saya ketika berpantang bersalin secara pembedahan.
.

Untuk kelahiran yang kedua ni baru saya guna set bersalin Shaklee + Vivix sebab kelahiran pertama belum kenal lagi vitamin Shaklee. Al kisah menjadi asbab bersalin czer, semasa datang contraction suam-suam suku tu kebetulan memang ada appointment dengan gynea. Masa scan waktu tu lah baru dapat tahu breech.
.

Doktor terus buat keputusan, emergency operation. Terus ke HTAA, pung pang pung pang ditolak ke OT untuk berdepan dengan pengalaman kali kedua. Mungkin proses nak bersalin tu cepat.. tapi kesakitan yang ditanggung selepas bersalin czer kali ni lai…

KEPUTIHAN YANG GATAL DAN BUSUK SEMASA HAMIL

Image
Bila disahkan hamil, semua ibu-bapa teruja. Tapi ramai juga yang kesakitan dan risau bila diserang masalah keputihan yang gatal dan busuk ketika hamil
Masalah keputihan yang gatal dan busuk sering menyebabkan kawasan vagina dan dindingnya turut berasa sangat sakit, terutamanya apabila bersetubuh dengan suami. Sudahla sakit, perasaan malu pada suami membuak-buak bila mahkota wanita yang disentuh suami berbau seperti bangkai. 

Ada suami buat tidak kisah. Tapi bila bau terlampau kuat, dia pon mula menjauh. Takkan wanita nak berdiam diri jer atau ada sesuatu yang boleh dilakukan untuk atasi masalah keputihan busuk ketika hamil ni?  Keputihan yang berbau dan gatal lazimnya akibat daripada keharian bakteria atau kulat. Dan ini juga boleh memberi kesan kepada kandungan. 
Keputihan normal berwarna jernih atau putih yang ringan. Tapi bila ia bertukar menjadi kuning pekat, hijau dan buatkan kegatalan pada vagina serta di sekitarnya, ini menunjukkan bakteria atau kulat sudah pon hadir. Candid…

BERPANTANG? HANYA AMALAN ORANG KAYA

Image
BERPANTANG AMALAN TRADISI YANG TAK PERLU?

Pada nadim, ye mungkin kalau kekurangan bajet, and anak ramai takdenya lah nak pantang sampai tak perlu masak, tak perlu buat apa2 masa waktu pantang. Mungkin masa seminggu pertama ye lah kot. Husband take incaj.

Tapi lama2, memang wife akan buat kerja gak. Takkan mungkin dia berehat lama-lama. Semak mata tengok rumah bersepah, anak nak tu nak ni, and hudband pon takkan la nak cuti 40 hari. Hihi  Tu bab buat kerja.

Tapi bab makan, sesungguhnya NO COMPROMISE.

Anak ramai ke anak sikit ke, PANTANG MAKAN ADALAH WAJIB. SUPAYA BADAN BLEY GUNA LAMA. Lagi satu bengkung.

Meh kita tengok pengalaman orang:

situasi 1:
Aku dulu pun makan senyap-senyap bubur pulut hitam dalam peti sejuk sesudu dua,lepas tu ya Rabbi bisa satu badan..sampai anak dh besar pun badan masih lagi rasa sakit

Situasi 2:
Saya pernah curi-curi minum air sejuk dalam peti. Panas sangat, tak tahan dahaga. Malam terus menggigil demam. Kejung satu badan. Sampai sekarang anak dah besar, bil…

PERKARA YANG PERLU DILAKUKAN SELEPAS RUMAH DILANDA BANJIR

Image
Alhamdulillah, banjir di Penang dah semakin pulih. Ramai dah yang boleh kembali ke rumah masing-masing. 
Banjir di Pantai Timur pula menyusul. Berjaga-jaga yer semua.

Ada beberapa langkah keselamatan yang perlu diambil oleh semua mangsa banjir untuk memastikan keselematan ahli keluarga apabila kembali ke rumah. 
BAHAYA HAIWAN BERBISA DAN ELEKTRIK
Pantau semua tempat termasuk tempat yang haiwan berbisa boleh bersembunyi. Kala jengking, ular dan lipan boleh membahayakan penghuni rumah yer.

Pastikan semua suis peralatan elektrik telah ditutup. Biarkan air kering sepenuhnya menggunakan hair dryer atau dijemur di bawah matahari. Jika ada lumpur, sembur dengan air bertekanan tinggi, berus menggunakan berus cat jika perlu. Peralatan elektrik boleh digunakan semula kalau air betul2 dah kering

AWAS! RISIKO JANGKITAN KUMAN

Air banjir mengandungi pelbagai jenis kuman dan bakteria. Elakkan meminum air yang tidak di masak sempurna untuk mengelakkan cirit birit dan pelbagai penyakit lain termasuk ke…

DIET GULA UNTUK IBU MENYUSU YANG SENTIASA LAPAR

Image
Jadi ibu menyusu, setiap masa lapar. Kan? Pagi dah makan nasi, lepastu nak lagi makan biskut. Pastu makan buah plak. Jajan plak. Macam2 selera! Monster betul la ibu menyusu ni.
Yelah, yang kita makan tu akan jadi susu untuk anak pulak๐Ÿ˜Š. Tapi wajib berwaspada bila makan banyak-banyak ni yer. Risiko penyakit datangnya daripada makanan dan perut๐Ÿ˜‰
Harini saya nak share cara saya berdiet mengurangkan gula dalam makanan saya. Makan saya masih sama macam ibu menyusu yang lain. Setiap saat lapar๐Ÿ˜…
Kuih kedai memang tolak tepi. Nak makan kuih, buat sendiri dengan sukatan separuh gula daripada resipi. Tu pon kalau rajin nak buat jer. Haha. Most of the time tak rajin๐Ÿ˜… Okey jom tengok salah satu resipi kuih favourite Nadim

Nampak tak gula banyak mana? Cuba bayangkan kalau kita setiap pagi makan kuih kononnya nak diet, paling kurang 5 ketul kuih kann. Heee, kiralah sendiri. Minum pagi kuih, minum petang kuih lagi. Memang macam dipam la badan. GULA BANTU BERAT BADAN NAIK CEPAT TAW!
Breakfast, l…

KENCING TIKUS PEMBUNUH SENYAP SEMBUH DALAM 7 HARI

Image
Penyakit kencing tikus atau leptospirosis akhir-akhir ni banyak menyerang rakyat Malaysia. Mangsa yang dijangkiti juga merangkumi banyak peringkat umur tidak kira dewasa mahupon kanak-kanak.

Bahaya Penyakit kencing Tikus

Menurut statistik Kementerian Kesihatan, secara keseluruhannya 34,041 orang dijangkiti virus itu dan 405 maut dalam tempoh enam tahun lalu.

Berdasarkan laporan itu, kes kencing tikus menunjukkan penurunan sepanjang dua tahun lalu berbanding peningkatan dalam tempoh 2011 hingga 2015.

Terdapat 2,268 kes pada 2011, diikuti 3,665 (2012), 4,457 (2013), 7,806 (2014), 8,291 (2015) dan 5,285 (2016).

Penyakit kencing tikus pembunuh senyap

Penyakit kencing tikus adalah dikategorikan sebagai penyakit pembunuh senyap yang boleh disebarkan melalui haiwan dan juga manusia. Dan bakteria tersebut adalah jangkita bakteria Leptospira.

Manusia boleh di­jangkiti bakteria ini melalui luka terbuka, termakan, terminum atau sentuhan secara terbuka kepada air, makanan, atau tanah yang dicemari deng…

CARA MUDAH SEMBUHKAN ULSER MULUT

Image
Ulser mulut kerap terjadi bila cuaca panas dan kurang minum air. Sekali jadi, perghhh, nak makan memang susah.

Ada banyak petua orang dulu-dulu nak atasi ulser, contohnya dengan meletakkan garam kat tempat ulser dan tekan hingga hilang sakit. Tapi pedih amat! Harini saya nak kongsikan 1 cara moden yang sangat mudah untuk sembuhkan ulser.

Cerita ni dikongsikan oleh CIK LAA untuk sembuhkan masalah ulser beliau.

Cik Laa mempunyai berat badan di bawah BMI yg sepatutnya iaitu under weight. Dengan ketinggian 154cm, berat badan Cik Laa hanyalah 41kg ke 43kg. Masalah biasa bagi orang yang kurang berat badan ni ialah selalu mengalami ulser mulut atau dikenali sebagai mata ikan.
.

Beberapa tahun dahulu, ulser mulut merupakan sesuatu yang mengganggu hidup Cik Laa. Kenapa mengganggu? kerana Cik Laa akan terkena ulser mulut hampir setiap bulan. Sejak dari sekolah rendah, memang sentiasa ada ulser di bibir, di gusi dan paling sakit di anak tekak atau lelangit.



Sekali terkena, dua atau tiga biji. Pa…

GOUT BERKURANGAN SELEPAS AMALKAN NI

Image
Hai semua. Harini saya nak kongsikan 1 kisah suami sahabat saya, Puan kerana aresamasalah gout. Tapi sekarang ni, gout dia dah makin berkurang. So apa dia amalkan? Jom kita tengok yang beliau amalkan.
..............................


Suami saya selalu mengadu sakit di bahagian ibu jari kaki dan buku lali sehingga terpaksa mengambil ubat tahan sakit setiap kali sakit. Itulah ubat yang mudah didapati. Paling menyedihkan sakitnya semakin teruk semakin bengkak seolah-olah dicucuk seluruh bahagian kaki. Bayangkan kalau kita yang terpelecok kaki atau sakit tumit setiap kali jalan.
.

Aduh pasti bisa sekali. Sakitnya tiada tertanggung. Itulah yang suami saya rasakan. Setiap kali itulah apabila pergi ke klinik mesti suami request kepada doktor untuk mengambil suntikan. Doktor menyarankan untuk membalut kaki dan menyapukan krim bagi mengurangkan masalah keradangan bengkak yang dialami.
.

Hari berganti hari sakit suami saya semakin kerap menyerang kembali dan suntikan tahan sakit itulah pilihan t…

CARA MELEGAKAN SAKIT GOUT DENGAN CEPAT

Image
Hai semua. Harini saya nak ceritakan sedikit apa yang anda boleh buat untuk melegakan sakit gout.

Ilmu ni saya dapat daripada seorang doktor pakar dan juga beberapa resipi daripada international natural remedies.

Bengkak gout yang teruk selalu bukan je buatkan kaki bengkak, sendi-sendi lain jugak akan ikut bengkak. Dan paling teruk, bila badan mula bertindak balas dan demam. Pada abah saya, bila demam memang akan jadi worse. Muntah, tak boleh bangun, tak boleh makan, BP pon akan naik.

Okey, jom tengok resipinya yer.

1. Jus peria
1 biji peria kecil
1 biji timun kecil
1 biji epal hijau
1/2 biji perahan lemon/limau nipis
Blend kesemuanya. Boleh ditambah ais dan disejukkan untuk diminum seharian.


2. Jus Halia
2 biji epal
1 biji carrot kecil
2 batang seleri
1/4 biji timun
1/4 lemon
1/2 inch halia

3. Air kelapa muda, minum setiap hari.

4. 1 sudu kecil Vivix

Moga bermanfaat. Jika berminat untuk dapatkan vivix, bolrh hubungi saya dengan segera.

Dapatkan hanya dengan RM 765.70 SAHAJA UNTUK 2BOTO…

PANTANG LARANG PESAKIT GOUT

Image
Apa aku makan tadi? Aku tersalah makan ke?Apa pulak pantang larang yang aku langgar ni?
Ni lah antara soalan yang sering diajukan dalam hati pesakit gout bila gout menyerang mereka. Kaki mula panas, bengkak dan tak boleh berjalan.

Ada yang terus demam berhari-hari disebabkan kesakitan gout ni.

Arthritis Gout merupakan satu-satunya penyakit yang disebabkan kandungan asid urik tinggi dalam badan. Mungkin kerana makanan, tekanan darah tinggi, obesiti juga kerana kegagalan buah pinggang.

Keradangan pesakit gout sememangnya akan membuatkan pesakit mula bengkak-bengkak di bahagian sendi terutamanya lutut, pergelangan tangan dan kaki serta jari-jemari.

PANTANG LARANG PESAKIT GOUT

Di bawah ni adalah senarai makanan yang boleh di makan, tidak boleh dimakan, dan yang perlu diambil dalam kuantiti sedikit bagi pesakit gout

Itu tak boleh, ini tak boleh. Rimasss. Makan je lah. Ha, perbuatan makan je la tu anda sendiri yang akan tanggung, dan orang sekeliling akan mula bersimpati jika baru terkena.