UBAT ULSER DALAM MULUT

Kurang minum air menyebabkan setiap bulan kene ulser? Tapi saya dah minum air 2 liter dah setiap hari. Apakah cara yang boleh dilakukan untuk mengelakkan kene ulser ni?

Bila kene ulser, serius nak makan pon susah. Pedih bila kene makanan. Apatah lagi kalau kene ulser banyak-banyak sampai ke bibir, lidah, dalam mulut hingga ke tekak. 

Tahukah anda punca sebenar ulser terjadi kerana apa? 

Punca Ulser dalam mulut
1. Kekurangan air
2. Badan panas dalam
3. Demam
4. Kekurangan daya imunisasi badan
5. Kekurangan vitamin C dalam badan serta folate
6. Perubahan hormon
7. Luka tergigit
8. Stress

Petua untuk hilangkan ulser yang famous

Antara petua yang orang kampung selalu sarankan adalah: 

1. Letak lipbalm vaseline
2. Jangan makan makanan berasid
3. Minum air lebih 2liter
4. Letakkan gel bonjela di tempat ulser
5. Letak ais untuk kurangkan sakit
6. Makan yogurt 
7. Letak garam (pedih)
8. Kumur dengan listerine (doktor suggest)
9. Kumur dengan air garam
10. lekap dengan asam keping 10-15minit

Tapi bila kerap kene ulser, mesti kita pon stress kan. Tahu tak bila kerap tu maksudnya petanda badan kita kurang immune? 

Jom tengok perkongsian ni. 

ULSER MULUT CEPAT SEMBUH DENGAN SET ULSER MULUT SHAKLEE
.

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Saya Wan Norasiah Wan Mohd Nor, ibu kepada 4 orang cahaya, 3 hero dan sorang heroin. Suka saya nak berkongsi #shakleeeffect setelah mengamalkan supplemen Shaklee.


Sebenarnya saya mempunyai masalah ulser mulut sejak dari sekolah, universiti hinggalah dah kahwin dan beranak pinak. Boleh dikatakan setiap bulan ulser dalam mulut. Ulser ini bukan yang biasa-biasa.
.

Biasanya ulser berlaku di bibir, gusi dan lidah, kadang-kadang ia berlaku serentak. Allah, orang yang pernah kena saja tahu bagaimana azabnya. Kebiasaannya ulser berlaku datang sekali pakej sakit-sakit dan lemah-lemah badan serta ia menyerang sakit kepala.
.

Ulser dalam mulut tetapi kesannya seluruh badan. Badan rasa letih, lesu dan lenguh-lenguh dan rasa macam nak demam.

Emosi juga terganggu, ye la bila ulser dekat lidah, kita tak boleh makan seperti biasa tapi perut lapar. Kadang-kadang berair mata nak habiskan nasi suku pinggan. Usah cakap lauk pauknya, dapat telan nasi kira syukur sangat-sangat itupun makan disulami air masak.
.

Nak bercakap memang tak selesa. Suami memang faham sangat-sangat bila penyakit itu datang. Tak boleh tanya banyak, isyarat je.

Sampai satu tahap terpaksa amik MC sebab memang tak boleh buka mulut. Ye la macam mana nak masuk kelas ngajar, nak buka mulut pun sakit.
.

Allah, rasa macam tiada penyelesaian sebab semua petua-petuan saya dah cuba. Pantang orang cakap ubat ulser, saya akan ikut sebab seksanya menanggung sakit ulser. Asam keping, Bonjela, Marjerin, Garam, Madu, Listerin dan macam-macam lagi.
.

Pernah letak garam, asam keping pada tempat ulser, Allah... sampai menangis, pedih tuhan saja yang tahu. Taubat tak nak buat dah.
.

Pergi jumpa doktor pun dibagi oral aid untuk tahan sakit saje tapi tidak merawat ulser tu.                   Kadang-kadang terfikir  juga, lama-lama kena ulser takut kena barah. Doktor kata barah pun bermula dengan ulser. Allah semakin takut saya.
.

Sampai la satu masa saya ambil supplemen Shaklee set ulser mulut. Set itu mengandungi ESP, B Complex dan Vitamin C. Konsisten setiap hari tanpa jemu.
.

Tanpa disedari, hari-hari, minggu-minggu dan bulan-bulan yang dilalui tanpa gangguan ulser, hidup terus berubah. Tiada lagi muka monyok, bad mood dan murung. Setiap hari boleh tersenyum sampai ke telinga.
.

Terima kasih Shaklee. selamat tinggal derita. Syukur sangat-sangat.

Saya berkongsi kisah benar saya agar semua orang yang senasib dengan bebas dari ulser. Ia umpama mimpi ngeri. Jom amalkan supplemen Shaklee. Kalau ada dengar emak-emak kita atau sesiapa saja ada ulser, bantulah mereka. Mencegah lebih baik dari mengubati.

Menarik kan?

Jadi saya suggestkan pada mereka yang selalu kene ulser, cuba ambik set immune ni. InsyaAllah, tidak menghampakan! 

Hubungi saya, Nadimah Muhammad di talian 014-9408215. Call boleh, wasap pon boleh. Saya cover COD shaklee di Jalan Kebun dan sekitarnya, Shah Alam serta Meru. 

Stay healthy tanpa ulser!


Comments

Popular posts from this blog

5 CARA KELUARKAN SUSU BADAN YANG SEDIKIT SELEPAS BERSALIN

CARA MENGGUNAKAN STERIMAR UNTUK BAYI SELSEMA

SUSU BADAN CAIR. NI CARA PEKATKAN SUSU BADAN