PUTING KECIL, GAGAL SUSUKAN ANAK

Ramai yang berfikiran begini kan? Anak takley nak minum susu direct, sebab puting kecil. Puting tenggelam, puting buta. Bila hisap, asyik terlepas dan kemudian end up anak menangis. Kalau minum botol ok plak

 💕💕💕💕💕💕💕

1. Puting buta BUKAN KECACATAN. Yang perlu ibu buat adalah rangsang puting ibu utk keluar dengan teknik usapan sepanjang kehamilan.

Dan sebenarnya, panjang pendek puting bukan masalah. Bayi perlu hisap keseluruhan areola untuk mengeluarkan susu. Bukan hisap puting sahaja. Hisap puting je boleh buat puting CRACK, KOYAK dan BERDARAH

2. Pastikan setiap kali menyusu, ikut posisi yang sesuai, ibu perlu bantu bayi dengan memegang payudara dan masukkan keseluruhan areola ke dalam mulut bayi. Ada yang perlu terus memegang, ada yang tidak perlu

3. Kalau bayi tetap menolak, pujuk dulu perlahan2. Bagi masa dah betul ngantuk atau dia dh bertenang. Teknik mengepam susu jugak boleh mengeluarkan nipple dan memudahkan bayi menghisap

4. Mental ibu kene kuat. Jangan baby nangis je terus disuakan susu formula. Paling kurang, cuba pam susu keluar dan berikan dalam botol susu ibu sendiri. Jangan plak take for granted. Bila anak dh kenyang dan mamai, cuba lagi susukan secara direct .

💕💕💕💕💕💕💕

Mostly ibu gagal kerana fikirkan puting kecil. Harapannya, bila dah baca post ni ibu2 tak putus asa yer. Belajar dan terus belajar

Jumpa counselor breastfeeding jika perlukan bantuan

Dapatkan suplement untuk ibu menyusu di sini. Suplement ibu menyusu membantu ibu lebih cergas dan bertenaga serta mengawal selera makan ibu sepanjang tempoh penyusuan





Jika berminat untuk mendapatkan set penyusuan, boleh hubungi

Facebook: Nadimah Muhammad
Call/Whatsapp/message: 014-9408215


Comments

Popular posts from this blog

CARA MENGGUNAKAN STERIMAR UNTUK BAYI SELSEMA

SENARAI PANTANG LARANG G6PD

5 CARA KELUARKAN SUSU BADAN YANG SEDIKIT SELEPAS BERSALIN