RESEPI AKOK KEDUT MUDAH GUNA BLENDER, PEMANGGANG AJAIB
Akok Lembut Lagi Kedut versi blender dan bakar guna pemanggang ajaib.
Bulan puasa tahun ni sangat nikmat untuk ramai pekerja yang work from home kan? Tak perlu bersesak ke pejabat dan balik pejabat rushing pulak nak balik masak berbuka
So jom kalini kita buat ramai-ramai akok mudah ni
Hanya gunakan apa yang di dapur jer. Blender, pemanggang ajaib atau periuk non stick yang mendatar letakkan muffin tray.. and masa penyediaan juga singkat!
*************
Resepi Akok Kedut Sedap
Bahan bahan:
5 biji telur - (Gred A)
1 kotak Santan Kara @ Santan pekatz
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 keping nisan besar@ Gula melaka @ gula perang
Secubit garam
3 helai daun pandan
Cara-Cara:
1. Cairkan nisan dengan air dan daun pandan dengan api sederhana. Sejukkan
2. Blend atau pukul telur hingga kembang
3. Masukkan garam, tepung gandum, nisan, santan, kacau atau blend lagi hingga sebati
4. Sapu acuan dengan minyak guna daun pandan
5. Bakar dengan api kecik. Takde acuan muffin takpe, tuangkan je dalam pemanggang ajaib tu. Atau non stick pan and potong. Rupa tak sama, tapi rasa dia still sama. Terbalikkan jugak to the other site untuk hasil lebih cantik.
Boleh 16biji semuanya😃
Zaasssssss
Kalau takde nisan, guna gula perang pon boleh. ½ cawan kalau tak nak manis. Kalau nak manis ¾ cawan
Resepi ni memang dah cun-cun sedap dengan manisnya. Jaga gula dalam makanan kalau nak sihat🤪
Bulan puasa tahun ni sangat nikmat untuk ramai pekerja yang work from home kan? Tak perlu bersesak ke pejabat dan balik pejabat rushing pulak nak balik masak berbuka
So jom kalini kita buat ramai-ramai akok mudah ni
Hanya gunakan apa yang di dapur jer. Blender, pemanggang ajaib atau periuk non stick yang mendatar letakkan muffin tray.. and masa penyediaan juga singkat!
*************
Resepi Akok Kedut Sedap
Bahan bahan:
5 biji telur - (Gred A)
1 kotak Santan Kara @ Santan pekatz
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 keping nisan besar@ Gula melaka @ gula perang
Secubit garam
3 helai daun pandan
Cara-Cara:
1. Cairkan nisan dengan air dan daun pandan dengan api sederhana. Sejukkan
2. Blend atau pukul telur hingga kembang
3. Masukkan garam, tepung gandum, nisan, santan, kacau atau blend lagi hingga sebati
4. Sapu acuan dengan minyak guna daun pandan
5. Bakar dengan api kecik. Takde acuan muffin takpe, tuangkan je dalam pemanggang ajaib tu. Atau non stick pan and potong. Rupa tak sama, tapi rasa dia still sama. Terbalikkan jugak to the other site untuk hasil lebih cantik.
Boleh 16biji semuanya😃
Zaasssssss
Kalau takde nisan, guna gula perang pon boleh. ½ cawan kalau tak nak manis. Kalau nak manis ¾ cawan
Resepi ni memang dah cun-cun sedap dengan manisnya. Jaga gula dalam makanan kalau nak sihat🤪
Comments
Post a Comment