LEKAPAN YANG BETUL UNTUK ANAK MENYUSU

Tips keluarkan kolostrum cepat² lepas bersalin,

Masa baby nyusu, pastikan lekapan baby tu betul

Mulut anak mesti terbukak atas dan bawah bibir menutup sebahagian kawasan areola

Kalau areola tu tak banyak, semua bahagian mulut baby boleh cover
Nak tahu betul ke x, masa anak hisap tu takde bunyi cit cit, and nampak gerak mulut baby yg penuh

Lekapan yg x sempurna buley menyebabkan perut baby kembung sebab angin je yg masuk bukan susu. And baby tertidur kepenatan, bukan tidur kekenyangan

Salah lekapan jugak buatkan puting anda akan cepat luka yer sebab baby dok tarik puting, lama crack lah dia

Mintak nurse tengok betul ke salah lekapan tu kalau tak pasti. Gunakan jari ibu utk betulkan bibir anak kalau salah­čśâ
.
Good luck mommies. Moga tips ni membantu sangat2 anda susukan anak

Tips ikhlas daripada nadim
Mom of 2 bf kiddos

Comments

Popular posts from this blog

5 CARA KELUARKAN SUSU BADAN YANG SEDIKIT SELEPAS BERSALIN

CARA MENGGUNAKAN STERIMAR UNTUK BAYI SELSEMA

SENARAI PANTANG LARANG G6PD