NAK MENGANDUNG PERLU MAKAN FOLIC ACID KE?

SYUKUR ALHAMDULILLAH positive!

Ehhh! Saya belum makan folic acid. Macam mana ni, ok ke?

Cop2, bukan anak kedua dah taw. Zayyad masih nak bermanja dengan mama.

Bila awal-awal tau pregnant, benda yang paling penting adalah kene ambil folic acid.

Kenapa FOLIC ACID penting untuk mereka yang NAK MENGANDUNG? 

Kesilapan ramai orang, bila disahkan hamil baru nak ambil folic acid which is yang klinik bekalkan. Sepatutnya, folic acid perlu diambil sekurang-kurangnya 3-6 bulan sebelum hamil.

Kenapa folic acid perlu dari sebelum pregnant lagi?

Folic acid adalah unsur yang sangat penting ubtuk pembentukan dan perkembangan janin di peringkat awal kehamilan. Kekurangan folic acid boleh menyebabkan beberapa keadaan bahaya pada bayi.

Cuba bayangkan, kalau si ibu tidak alami apa-apa perubahan dalam 3 bulan kehamilan, dan ibu tak noticed pon yang dia mengandung, apa akan jadi sekiranya folic acid dalam badannya rendah?

Ini adalah risiko bakal terjadi jika level folic acid dalam badan ibu kurang:

•Bayi lahir tanpa tempurung kepala (Anencephaly)

•Bayi bonjol di bahagian leher (Encephalocele)

•Bonjolan di bahagian tulang belakang bayi (Spina Bifida)

Tak semua baby akan bermasalah seperti ini. Tapi trend semakin meningkat setiap tahun. Setiap tahun pihak hospital terpaksa hadapi kenaikan jumlah kes masalah neural tube akibat kekurangan folic acid ni, dan prosesnya semestinya sangat sukar dihadapi si bayi kecil yang baru melihat dunia.

Cegah lebih baik. Tiada parents nak anaknya sakit. Buat yang terbaik, consume lah suplement folic acid sekurangnya 3-6 bulan sebelum hamil.

Ini adalah senarai makanan yang memberikan sumber asid folik yang tinggi.



Dan bagi saya, suplement Bcomplex dan Vitalea shaklee adalah suplement lifetime yang berikan folic acid serta vitamin lengkap untuk sebarang persediaan.

Jika anda berminat untuk mendapatkan suplement asid folic serta minerals lengkap, boleh hubungi saya untuk tempahan. Set Vitamin keperluan ibu mengandung juga ada.

Nadimah Muhammad| 014-9408215
Your Trusted SID

Saya merupakan pengedar Shaklee di kawasan MERU, SHAH ALAM, JALAN KEBUN DAN TELUK PANGLIMA GARANG.

Postage dilakukan ke seluruh Malaysia setiap hari

Comments

Popular posts from this blog

5 CARA KELUARKAN SUSU BADAN YANG SEDIKIT SELEPAS BERSALIN

CARA MENGGUNAKAN STERIMAR UNTUK BAYI SELSEMA

SUSU BADAN CAIR. NI CARA PEKATKAN SUSU BADAN