PENGAMBILAN SUPPLEMENT PROTEIN MEMBANTU MENCEGAH KENCING MANIS DAN DARAH TINGGI

Panjang betul tajuk. Saya pasti ramai tertanya-tanya soal ni. Mak ayah ada kencing manis dan darah tinggi. Anak-anak mesti akan ada jugak ke? Bila akan kene?

Ya, sesungguhnya statistik menunjukkan terlalu ramai rakyat Malaysia terjebak dengan penyakit 3 serangkai ni termasuklah penyakit jantung. 


Statistik tahun 2017, 
mengatakan rakyat Malaysia yang terkena penyakit kencing manis adalah seramai 3.6 juta!

Manakala statistik pada tahun 2015, 2 tahun sebelumnya merekodkan seramai 5.8 juta rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas mempunyai masalah tekanan darah tinggi!

MasyaAllah, satu angka yang sangat menakutkan. Tahukah anda penduduk Malaysia sekarang ni ada 24 juta, dan angka penyakit ni juga mencecah juta. Ramainya yang berpenyakit bahaya ni. Bila sakit, nikmat hidup banyak sangat ditarik. 

Bila mak ayah ada, kita secara tak langsung berisiko kann. Cuma lambat atau cepat bergantung pada individu, gaya hidup dan pemakanan. 

Nampak tak betapa bermasalahnya orang Malaysia dan kita nak ke jadi sebahagian daripada statistik tu? 

Jika kita nak mengelakkan daripada statistik boleh tak? Sudah tentu boleh! 

Cara mengelakkan terkena penyakit kencing manis dan darah tinggi seumur hidup: 

1. Makan secara seimbang suku suku separuh
2. Exercise selalu
3. Kawal stress
4. Supplement wisely

Tak buat kesemua 4 ni, jangan mimpi nak bebas daripada risiko penyakit walaupon buat salah satu. Sangat penting untuk amalkan kesemuanya secara konsisten. 

Ada orang, hanya mengamalkan makan secara seimbang tanpa bersenam.. Risiko ada, tapi mungkin kurang. Tapi jika stress dan supplement tidak diambil, risiko tetap juga ada. 

Bukan juga supplement semata untuk jaga kesihatan atau untuk mengubah taraf kesihatan ke arah lebih baik yer. Semua syarat di atas kene cukup😊

Apakah supplement yang penting untuk mengelakkan daripada terkena 2 penyakit serangkai ni?


Ni adalah set keperluan harian which is known jugak sebagai wellness set.

Macam familiar! Menyusu ambik ni,
Pregnant ambik ni, org tua ambik ni

Orang kencing manis ambik ni
Org darah tinggi ambik ni
Orang kanser ambik ni

Sebab tu dipanggil wellness set. Semua orang perlukan vitamin asas ni. 

Semua orang tahu benefit ESP dalam set ini saaaaaaaangat banyak. 

Yakni protein berasid amino yang lengkap dengan 9 jenis asid amino perlu sangat penting untuk pembentukan Sel. 

Sel membentuk tisu badan, dinding dinding organ, otot, kulit dan sebagainya. And protein ni jugak sangat penting untuk pembentukan hormon.

Hormon utk penukaran gula? Hormon insulin. Protein jugak untuk pembentukan enzim.  Enzim penting untuk awalan makanan masuk badan, dicernakan halus2-halus sebelum masuk ke part saluran pencernaan dan penukaran gula pada tenaga

So bila protein kurang, banyak benda yang jadi pada kita kan? 

Sel mula rapuh. Senang nak kene attack. Pastu jadilah immune badan kita ni rendah. Sangat senang kene penyakit semudah-mudah selsema, sakit kepala dan demam. 

Tahukah kita, protein antara benda yang akan rosak sangat sangat cepat bila dipanaskan? 

Sama macam enzim dalam badan kita..suhu 40, bukan je kita jadi tak selesa..tapi enzim badan kita akan mula berubah jd tidak berkesan. Lidah mula rasa pahit, badan berpeluh, rasa tak bermaya dan sebagainya. 

Kita ambil contoh ikan..ikan selalunya goreng diletak kunyit dan garam. Ummmm best kan? Tapi, proses menggoreng ikan tu sendiri suhunya melebih 100 darjah celcius.. Sangat tinggi, protein termusnah. Yang tinggal pada kita hanyalah jasad ikan sahaja. Kebaikan protein tu kurang kita dapat. 

Sebab itulah, pengambilan serbuk protein sebagai supplement sangat membantu mencukupkan keperluan protein dalam badan. 

Serbuk protein soya ESP shaklee juga penting untuk mencegah penyakit serangkai ni. Sebab dia ada vitamin B6 yg bantu untuk tingkatkan keberkesanan insulin menukarkan gula pada tenaga. Insulin resistance pada badan akan menurun. Risiko kencing manis pon turun😀

Kehadiran vitamin B dalam ESP shaklee juga untuk mengurangkan tekanan dan stress yang dialami. 

ESP shaklee juga merupakan supplement protein yang mempunyai index glisemik yang rendah. GI rendah semua tahu bagus untuk elakkan kencing manis. 

Ini kerana, gula takkan spark tetiba dalam darah. Insulin boleh bekerja dengan baik terutamanya bila sarapan pagi diambil dengan makanan rendah GI. Dan kita pon takdelah nak craving makan manis bila dah minum ESP ni kannn.

Kurang manis, kurang gula, kurang risiko kencing manis, kurang risiko darah tinggi. 

Jom cegah sekarang! 

Hubungi Nadim untuk dapatkan set promosi ESP sehingga 30 April 2018. 

Rakan Shaklee Anda
Nadimah Muhammad (Nadim)

♥ WhatsApp : 014-9408215♥ Call / message: 011-10408215
♥ FB Page: gerobok Sihat
♥ FB : Nadimah Muhammad
♥ COD : Jalan Kebun, Kg Kebun Baru, Teluk Panglima Garang, Kota Kemuning, Shah Alam, Subang Jaya dan sekitarnya

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease



Comments

Popular posts from this blog

CARA MENGGUNAKAN STERIMAR UNTUK BAYI SELSEMA

SENARAI PANTANG LARANG G6PD

PANTANG LARANG PESAKIT GOUT