Cara menghilangkan sembelit ibu mengandung

Hai semua. 
Tahniah anda pregnant. First time atau dah anak ramai. Tapi, masih ada tak tahu cara menghilangkan sembelit ibu mengandung ni. 

Sebenarnya, mudah je nak elakkan masalah sembelit masa mengandung ni. 

Sembelit masa mengandung ni sebenarnya masalah biasa bagi kebanyakan ibu mengandung. Faktor utamanya, sebab hormon progestron masa mengandung tinggi. 

Usus dan makanan lambat bergerak menyebabkan susah kita nak membuang setiap hari. Najis menjadi keras bila lama tak dibuang. 

Bila kandungan semakin besar, baby akan mula mengambil segala ruang dalam rahim kita. Bahagian perut semakin sempit. Usus pon ditolak lagi ke atas, pundi kencing pon ditolak. Tu sebab, bila kandungan besar kita sikit-sikit nak kencing. Kadar dehidrasi jadi semakin tinggi pon menyebabkan sembelit. 

Ni nadim kongsikan beberapa tips yang Nadim sendiri amalkan. Alhamdulillah, mengandung yang pertama dulu dan yang kedua ni takde masalah sembelit dah lepas amalkan tips-tips ni

Cara menghilangkan sembelit ibu mengandung: 
  1. Minum air paling kurang 2 liter sehari. Minum air suam lepas bangun tidur dan sebelum tidur memang wajib😊
  2. Makan sayur sayuran hijau setiap hari
  3. Makan buah-buahan..favourite nadim oren sunkist dan buah pear kuning. Sesekali beli betik
  4. Ambil supplement kalsium - ostematriks setiap kali sebelum tidur
  5. Rajin-rajinkan bersenam, supaya semua otot termasuklah usus bergerak dengan baik untuk bantu kita membuang
Ada sesetengah orang suka mengamalkan virgin coconut oil dan minyak zaitun. Tapi bagi nadim, cukupje amalkan 5 cara ni. Alhamdulillah, dulu pernah sembelit sampai berdarah-darah sebab tak tahu cara yang betul. 

Sekarang dah tahu cara hilangkan sembelit, memang tak pernah sembelit lagi dah😊

Ubat- ubatan adalah cara terakhir untuk elakkan sembelit. Dan nadim memang tak prefer ubat. Pengambilan makanan yang tinggi kalsium dan magnesium sangat cukup sebenarnya. Sebab tu, nadim ambil pil kalsium ostematrix.



Zat magnesium dan kalsium ni berfungsi membantu gerakan otot usus dan dubur untuk bergerak dan mengeluarkan najis dengan lancar. 

Ni lah zat yang dibekalkan dalam setiap hidangan ostematrix

Jangan sampai sembelit tu jadi buasir yer. Lagi teruk dan azab! Meh meh cuba ambil ostematrix dan amalkan apa yang nadim kongsikan di atas ni. 

Ibu-ibu mengandung, atau suami-suami yang tengah mencari cara menyembuhkan sembelit masa mengandung ni, boleh terus menghubungi Nadim

Facebook: Nadimah Muhammad
Whatsapp : 014-9408215
Cod: Jalan Kebun, Kota Kemuning, Teluk Panglima garang, Klang, Shah Alam dan sekitarnya

Comments

Popular posts from this blog

CARA MENGGUNAKAN STERIMAR UNTUK BAYI SELSEMA

SENARAI PANTANG LARANG G6PD

PANTANG LARANG PESAKIT GOUT