PETUA HILANGKAN SEMBELIT

Sembelit, masa biasa dah ngeri, ni kan pulak masa berpantang! Memang sangat ngeri. Sakit, nak duduk pon tak boleh. Apatah lagi kalau anak dok menangis kat luar, kita menangis kat dalam toilet

Jom kita tengok perkongsian daripada ibu yang baru sahaja berpantang anak G6PD, Puan Laila.



Kejadian paling ngeri untuk ibu berpantang ialah S-E-M-B-E-L-I-T.

Sama juga dengan saya ni. Memang takut dan ngeri kalau kena. Biasanya lepas je bersalin, saya PASTI akan minta ubat lawas dengan hospital tempat saya bersalin atau on the way balik dari hospital tu akan singgah di farmasi dan beli. WAJIB. Betapa takutnya nak hadapi sembelit ni kalau lepas bersalin. Sakit weiii mengenangkan jahitan pun terasa-rasa lagi pedihnya tu.

Tanyalah ibu-ibu mana pun. Memang kalau boleh nak elak dan tak nak sangat sembelit ni. Lagi teruk kalau buasir. Huhu. Memang menangis ler dalam tandas berjam-jam. Siap keluar darah lagi weih.. Huhuhu

Alkisahnya masa bersalinkan #babyHarris, saya kan terus check in ke wad selama 8 hari. Jadi memang takdelah nak singgah ke farmasi ke kan.  Ada juga minta encik suami belikan, tapi sebab baby Harris G6PD, beliau risau kalau-kalau ubat yang saya nak tu tak sesuai untuk baby Harris. Jadi dia tak beli pun. (ada ke patut dia buat tak tahu jee...Hehe.)

Tapi saya faham kenapa, jadi takdelah PAKSA beliau suruh beli pun kann... Kalau nak memang boleh minta dengan nurse kat wad tu je. Diorang pun ada juga pil lawas ni.

Tak tahulah kenapa, ubat hospital pun saya tak mintak. Kenapa entah kali ni saya cukup konfiden dengan pil putih, pil kalsium yang saya ambil mega dos di saat-saat nak masuk labour room. Memang saya ambil banyak untuk kurangkan rasa sakit contraction. Alhamdulillah, contraction yang kuat tu sekejap je. (bab contraction ni saya cerita tentang kelahiran baby Harris nanti ya)

Dan lepas bersalin pun saya terus ambil pil kalsium 2-4 biji, 3 kali sehari sebab sakit pinggang dari masa mengandung tu memang teruk. Ditambah pula tak balik rumah untuk berurut dan bertungku kannn.

Memang di wad, bertahan dengan #setPantang dan Vivix je. Alhamdulillah, memang tak kena sembelit pun. Pembuangan lancar di hari kedua lepas bersalin. Legaaaaaaaaaaaaaaaaaa sangat.

Hilang semua mimpi ngeri takut nak masuk tandas bila rasa sakit perut nak membuang tu. Huhuhu.

Memang Magnesium dalam pil Kalsium tu benar-benar membantu saya membuang dengan lancar.

Kalau ibu-ibu dah dekat nak bersalin, elok sangat ambil pil Kalsium Shaklee ni.

Boleh juga nak usaha cara lain. Ambil buah-buahan yang banyak macam oren ke, anggur ke. Lepas bersalin tu pulun makan banyak sikit. Sayur-sayuran pun wajib ambil kalau tak nak kena sembelit yang mengerikan ni.

💊💊💊💊💊💊💊💊💊


Set Berpantang Shaklee premium terdiri daripada: 
1. ESP ( Energy Soy Protein)
2. Bcomplex
3. Ostematriks
4. Vitamin C
5. Vitalea
6. Vivix

Set ni boleh diambil untuk ibu berpantang ceaser juga ibu berpantang secara normal.

Kelebihan set berpantang Shaklee: 
Set berpantang Shaklee boleh diamalkan sejurus selepas kelahiran, walaupon bayi ada masalah jaundis.

Malahan, jaundis bayi akan turun lebih cepat daripada biasa.

Ibu juga terus mendapat tenaga dan pulih dengan cepat apabila mengamalkan set berpantang Shaklee. Dan set ini sangat membantu ibu mendapatkan susu ibu yang mencukupi bahkan melimpah ruah untuk bayi

Manfaat lain set berpantang Shaklee:
1. Membantu mengecutkan rahim dengan cepat
2. Membantu mengeluarkan darah nifas dengan lancar
3. Mengurangkan risiko terkena rengat
4. Membantu kelancaran pengeluaran susu badan dan memekatkan susu
5. Memberikan tenaga kepada ibu dengan pantas
6. Membantu memulihkan luka bersalin seawal seminggu
7. Mengurangkan masalah sembelit semasa berpantang
8. Memberikan effect kemerahan pada wajah ibu supaya ibu tak nampak pucat
9. Menghilangkan masalah sakit belakang pada ibu selepas bersalin





Untuk mendapatkan set bersalin Shaklee, nak berpantang tanpa masalah sembelit, nak anak menyusu dengan kenyang sejak awal kelahiran, hubungi kami sekarang.

Facebook: Nadimah Muhammad
Whatsapp: 014-9408215
Cod: Jalan Kebun, Kota kemuning, Shah Alam, Subang Jaya




Comments

Popular posts from this blog

5 CARA KELUARKAN SUSU BADAN YANG SEDIKIT SELEPAS BERSALIN

CARA MENGGUNAKAN STERIMAR UNTUK BAYI SELSEMA

SENARAI PANTANG LARANG G6PD