BOLEH KE TANDEM NURSING?

Ada orang tanya, apa rahsia nadim boleh sustain menyusu walaupon mengandung and teruskan tandem nursing walaupon masih dalam hari.

Rahsia nadim takde rahsia pon sebenarnya.

First and foremost, mesti mind set kita.

Second, tengok keadaan badan kita mengizinkan ke tak. Bagi nadim, alhamdulillah badan nadim okey je sebab mungkin badan cukup khasiat.

Macam mana nak taw badan izin ke tak?

Masa mengandung, nak menyusu ni agak kritikal jugak. Susu drop tu memang akan jadi. Sebab hormon mengandung dah tak sama, bukan je prolaktin and oksitoksin je yang ada.

Kalau susu drop too much, sampai tak keluar setitik pon, tu tanda badan tak izinkan.

Kalau susu masih keluar, tapi bila anak menyusu, perut rasa memulas dan sakit, tu pon tanda badan tak izinkan.

Kalau menyusu, tiba2 keluar spot darah, TERUS STOP!

Menyusu tandem agak takde masalah pon sebenarnya. Tapi pastikan si baby yang baru lahir dapat manfaatla. Kolostrum dan susu untuk dia cukup2 dulu baru bagi yang lebih besar.

Bila tandem nursing, takde lah risau sangat bengkak susu. Dan insyaAllah susu akan lebih banyak sebenarnya dan lebih cepat refill😊

Selamat menjayakan penyusuan susu ibu!

Ikhlas by Nadim😍

Comments

Popular posts from this blog

5 CARA KELUARKAN SUSU BADAN YANG SEDIKIT SELEPAS BERSALIN

CARA MENGGUNAKAN STERIMAR UNTUK BAYI SELSEMA

SENARAI PANTANG LARANG G6PD