BERSALIN TANPA KOYAK DAN TAK PERLU JAHIT?

Hai semua. Harini saya kongsikan pengalaman saya yang baru sahaja lepas melahirkan anak kedua tanpa koyak dan tak perlu jahit. 



4/5/2018 1.36pagi. 

Alhamdulillah, lahir anak kedua kitorang. Ingatkan keluar hari anniversary, rupanya dia nak keluar sehari lepas anniversary. 

Nak lahir hari jumaat gak. 

Contraction palsu cap tipu-tipu mula pukul 7 malam. Sakit sikit sikit. Siap g jalan ke uitm, papa nak tolong ciksu install microsoft. 

Gigihla melayan anak bujang lapar tak boleh tdoq, mama g beli kuew tiaw goreng untuk zayyad lagi, drive sambil layan contraction. Huahua. 

Pukul 12 malam sampai rumah daripada uitm, konon lambat lagi. Apeeeee, start daripada tu contraction semakin kerap. 

Kul 1 pagi decided ke HTAR. Asalnya konon nak ke Shah Alam semula😅. Kalau ke shah alam, kompom si puteri ni lahir dalam kereta😌

Sampai HTAR terus naik katil dan teran 3x tanpa tukar pape pon. Hahahahaa. Dan selamat dia keluar tanpa koyakan, tanpa gunting, tanpa jahitan. Alhamdulillah. So easy peasy lagi daripada zayyad. Zayyad dulu sempat gak 20 minit meneran. 

So congratulations to me n husband also to Zayyad zikri😍

Moga jadi anakanda solehah.

Rahsia saya bersalin tanpa koyak dan tak perlu jahit?

- amalkan full set prenatal vitamin sejak awal

- contraction and hari yang dah mula rasa baby kat bawah, ambik lebih dose ostematrix and omega guard
- Selawat, takbir, istighfar melawan contraction

Ni cara saya lah😍

Hasilnya: 
1) zayyad 20 minit in labor room settled, tanpa koyak tapi ada jahit sebab nurse kata anak first kene kecilkan jugak. Supaya lebih ketat dan selesa bersama suami nanti
2) Adik ni 5 minit in emergency labor room settled, tanpa koyak tanpa jahit

Biiznillah. Alhamdulillah dua-dua anak dipermudahkan. 

Kalau korang nak cuba cara nadim, mehla pm set ni. Tak terlambat untuk ambik ostematrix and omega guard jika anda di fasa 35-38weeks. 

Ada macam Kate tak keluar hospital muka berseri? Hahaha



Comments

Popular posts from this blog

5 CARA KELUARKAN SUSU BADAN YANG SEDIKIT SELEPAS BERSALIN

CARA MENGGUNAKAN STERIMAR UNTUK BAYI SELSEMA

SUSU BADAN CAIR. NI CARA PEKATKAN SUSU BADAN