ANAK SPEECH DELAY : INI LIMA LANGKAH MUDAH BANTU ANAK CEPAT BERCAKAP

Bulan 7 nanti, Zahra si tonet ni akan masuk 3 tahun. Yang sorang ini, walaupun berat mulut, tapi ringan punggung. Asyik memanjat sana sini dan sibuk betul nak menolong.



Zahra dalam umur begini, dia baru boleh bercakap beberapa words saja. Tu pun sebut yang hujung hujung.

Nasik jadi cik ja, makan jadi kan. Hangin jugak dia kadang kadang bila mak dia lambat betul nak paham apa dia nak.

Basyi ada bawa dia jumpa therapist. Baru baru ni dia ada tunjukkan Basyi beberapa jurus untuk stimulate bahasa.

Jadi Basyi kongsi di sini apa yang dia bagitau. Buat ini. Esok lusa dia boleh bercakap macam pak pak menteri di parlimen nun. Ekekek. 

1. KENA ADA EYE CONTACT DENGAN ANAK

Ni paling basic. Bila nak bagi sesuatu arahan, tengok mata dia. Diorang akan belajar tiru dari pergerakan mulut.

Jangan kita bagi arahan tapi mata tumpu dekat hero sado dekat tv.
Lepas tu bila budak tu tak paham kita cakap apa,kita pulak meroyan.

‘Eh. Apa tak paham paham mama cakap ni?’

Budak tu dalam hati mesti cakap, padan muka. Sapa suh sibuk layan korea!

Mata ke mata ni penting untuk kita tengok dia ni boleh paham dan terima arahan yang simple ke tak.

2. KURANGKAN TANYA SOALAN

Ni spesis Basyi la ni. Asyik tanya soalan ja. Harus la budak tu tak reti nak jawab.

‘Zahra nak mandi?’
‘Zahra dah makan?’
‘Tadi kat rumah mak Zahra buat apa?’

Kau rasa dia akan bagi rumusan apa yang dia tengah buat ke? Memang tak la. Mati katak gitu ja conversation tu.

Kalau nak bertanya boleh. Tapi bagi soalan yang budak boleh jawab ‘nak’ atau angguk kepala.

Atau boleh bagi option.

‘Nak nasik ke susu?’.

Lepas tu tunggu dia respon atau tunjuk pada benda yang dia nak tu.

Yang penting ada dua hala kat situ. Korang tanya, dia jawab. Bukan korang tanya, dia senyap. Gitu.


3. BANYAKKAN KOMEN

Boleh try bagi 1 mainan dekat diorang dan tengok macamna dia nak main. Tengok mata dia fokus dekat part mana.

Lepas tu tunggu apa respon yang dia nak buat. Atau tengok apa bunyi yang dia nak keluarkan atau cakap. 

Tak apa kalau dia just pegang ja. Kemonnn. Pelan pelan ajar. Lepas tu korang komen la dekat mainan yang dia pegang tu.

Contoh la eh. Korang bagi anak patung. Dia pegang dekat rambut. Korang cakap la

‘ Rambut panjang’
atau ‘Sikat rambut’ .

Komen ikut level dia la.

Jangan pulak pegi komen sampai 15 patah dalam satu nafas. Patah hati budak tu nanti.

‘Rambut dia ni tak dijaga rapi sebab tu la kusut dan banyak kelemumur’

Jenuh!

Kalau dia sebut tu tak cukup, korang cukup kan lah. Bila dia pegang dekat baju, dia sebut ‘ju’, kita tekankan balik perkataan tu.

Baju.

Biar bulat, jelas dan berulang.

4. CARA PILIH MAINAN YANG BETUL

Bila nak pilih mainan atau objek untuk anak anak, make sure kita praktis dulu. Tengok kita sendiri kretif ke tercungap nak cari perkataan. Words yang kita nak ajar kena ada semua.

Ada kata nama, kata kerja, ada preposisi. Ha gelabah. Itu dulu cikgu BM ajar tak mo dengar kan. Padan lah muka kita.
Paling senang, pilih mainan masak masak.

Boleh mula dengan soalan dulu. Contohnya ‘mana pinggan?’ Aras rendah. Jangan bagi soalan aras tinggi.

‘Zahra, boleh bagitau mama apa beza pinggan jenama Corella dengan Arcopal?”

Kena hempuk dengan pinggan tu karang.

Ni Basyi bagi contoh ala ala cikgu BM repeat paper camtu.

Kata nama : Pinggan
Kata kerja : Basuh pinggan atau ‘jom simpan pinggan’
Preposisi : Letak dalam, letak atas.

Cari la beberapa words lagi yag berkait.

Jangan bagi puzzle ABC, nombor, alif ba ta. Itu kemudian. Kalau 4 tahun ke atas sesuai la.

5. PANJANGKAN AYAT

Ni kita nak ajar dia cara buat ayat.

Contoh la kalau dia just sebut ‘jom’, korang sambung la ayat dia.

“Jom pegi mandi”. Ha camtu. Tapi wajib ambil balik perkataan yang dia sebut tu dan expand 2-3 perkataan.

Nak best lagi, masukkan unsur unsur intonasi.

“Jommmmm mandi. Wuuuu.."
“ Pakai baju. Cantiknyaaaa.”

Ha. Part ni kena pi kelas copywriting. Kena masuk emosi sket kat situ.Nanti tambahkan pulak struktur ayat tu.

Biar ‘jom’benda lain pulak. Pahammmm?

Sebenarnya banyak tips dia bagi. Ini pun dah campur campur. Karang trauma pulak nak praktik banyak banyak.

Ingat hokeyy. Keyword paling penting,
SABAR DAN KONSISTEN.

Basyi
Dulu tak suka kelas tatabahasa

Comments

  1. Bagus la tips ni, nak ajak anak 9 bulan bulan berborak ringkas :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

CARA MENGGUNAKAN STERIMAR UNTUK BAYI SELSEMA

5 CARA KELUARKAN SUSU BADAN YANG SEDIKIT SELEPAS BERSALIN

SENARAI PANTANG LARANG G6PD