NAK ANAK CEPAT: NI BENDA PERLU ANDA BUAT

Setiap daripada kita yang berkahwin, pasti nak anak kan? Paling tidak pon seorang. 

Ada orang nak honeymoon dulu dalam perkahwinan, bermanja-manja sepuasnya tanpa kehadiran baby, tapi ada orang memang nak anak cepat. Dah dapat sorang, nak lagi sorang dan seterusnya. 

Ni antara amalan yang perlu LAKUKAN jika anda seorang isteri yang NAK MENGANDUNG

1. ELAKKAN/JANGAN makan makanan berunsurkan tajam

- of course nenas yang sering dikatakan orang-orang tua dan bidan adalah makanan yang berunsurkan tajam dan boleh menyebabkan kerosakan pada janin yang baru terbentuk dalam rahim ibu (which is peringkat awal ni memang ibu takkan sedar). 

Ia mungkin menyebabkan keguguran tanpa disedari. Dan kita fikir, ianya adalah haid normal. 

Menjadi seorang isteri, bila dah bersetubuh dengan suami, air mani suami masuk ke dalam faraj je, sperma akan cuba berenang dengan pantas untuk bergabung dengan ovum. Dan menghasilkan baby. 

Bayangkan jika persetubuhan dilakukan pada waktu isteri tengah subur (hari ke-14), dan dalam tempoh subur hingga ke next cycle haid, isteri makan nenas! Huhu. Get what i mean? 

Jadi elakkan, atau jangan makan terus

2. JANGAN ANGKAT BENDA BERAT, ITU KERJA LELAKI

Perempuan ni sangatla lemah. Bahaya angkat berat ni bukan sahaja pada orang yang nak mengandung, dan sedang mengandung, wanita memang sangat perlu elakkan untuk angkat benda berat. 

Kenapa?

Mengangkat benda berat adalah MEMBEBANKAN RAHIM dan TULANG BELAKANG ANDA. Otot rahim akan semakin longgar bila kita kerap angkat benda-benda berat. Otot rahim longgar, otot pelvis longgar, oto segala bahagian peranakan longgar. 

Kalau perasan, orang selalu angkat berat akan mudah terkucil bila batuk atau bersin. Kan?

Ni tandanya otot di bahagian tu dah loose. Apa nak buat? Sila berurut, bersenam kagel, berpantang makan, dan berpantang angkat berat. 

Jika awal kehamilan, angkat benda berat boleh menyebabkan mereka yang ada masalah otot longgar dan tak kuat ni akan mudah hadapi keguguran. Not to say semua hadapi masalah ni, tapi lebih baik berjaga-jaga sebab kita memang tak tahu ada nyawa lain dalam rahim kita di fasa 4 minggu pertama pembentukan janin

3. Amalkan pemakanan seimbang dan SUPPLEMENT ASID FOLIK

Pemakanan yang seimbang kot-kot mana pon memang sangat diperlukan. 

1. Satu, untuk mengawal berat badan yang ideal. 

2. Kedua, untuk memaksimumkan nutrisi dalam badan bagi keperluan bakal ibu dan bayi

3. Ketiga, untuk memastikan tahap kesihatan bakal ibu sangat optimum

4. Asid FOLIK sangat penting untuk awal kehamilan. Seperti disyorkan pakar, mereka yang nak hamil, perlu ambil asid folik sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum kehamilan. Kekurangan asid folik boleh menyebabkan kecacatan saraf dan tulang pada bakal bayi (kecacatan tempurung kepala, tulang yang tak sempurna, sumbing)

Dapatkan supplement asid folik yang dilengkapi dengan 8 jenis vitamin B yang badan perlukan. Hanya dengan sebotol Bcomplex Shaklee sahaja. 

Bagi mereka yang ada sejarah keguguran, disarankan mengambil set ikhtiar hamil lengkap yang mengandungi :

1. Protein lengkap asid amino untuk kuatkan otot rahim dan bahagian peranakan dalam ESP

2. Multivitamin dan zat besi dalam VITALEA

3. Vitamin C untuk tingkatkan penyerapan vitamin lain dalam sustained released Vitamin C

4. Bcomplex yang dilengkapi 8 jenis vitamin B dan asid folik

5. Omega-3, EPA and DHA dalam OMEGA GUARD

6. GLA untuk bantuan kestabilan hormon
7. Alfalfa untuk bekalan 1001 khasiat pada badan dan juga sebagai jamu moden ikhtiar hamil

Comments

Popular posts from this blog

SUSU BADAN CAIR. NI CARA PEKATKAN SUSU BADAN

CARA MENGGUNAKAN STERIMAR UNTUK BAYI SELSEMA

5 CARA KELUARKAN SUSU BADAN YANG SEDIKIT SELEPAS BERSALIN